ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Хрістосова-Нечвоглод О.В.

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

18.12.2018

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 19.12.2018/15
Про затвердження Статуту комунального підприємства Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія Тростянець» в новій редакції.

                        У К Р А Ї Н А        ПРОЕКТ

                     
 

Тростянецька міська рада
15 сесія 7 скликання
(третє пленарне засідання)
                                                                 
Р І Ш Е Н Н Я

 
від 19.12.2018 року
м. Тростянець                                 № ___
                                                      
Про затвердження Статуту
комунального підприємства
Тростянецької міської ради
«Телерадіокомпанія Тростянець»
в новій редакції
 
В зв’язку зі збільшенням статутного фонду, керуючись ст. 55-58, ст.62-72, 78 Господарського кодексу України., ст.87 Цивільного кодексу України, та п.30. ч. 1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,
 
міська рада вирішила:
 
1. Затвердити Статут комунального підприємства Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія Тростянець» (додаток 1).
 
2. Директору комунального підприємства  Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія Тростянець» провести державну реєстрації змін до Статуту відповідно до вимог та норм чинного законодавства.
 
3. Дане рішення направити КП ТМР «Телерадіокомпанія Тростянець», відділу бухгалтерського обліку та звітності (економісту), відділу правового забезпечення.
 
 
Міський голова Ю.А. Бова
ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням 15  сесії 7 скликання
(третє пленарне засідання)
Тростянецької міської ради
№ __ від 19.12.2018 р.
міський голова  
_______________ Ю.А. Бова
 
 
Додаток 1
рішенням 15 сесії 7 скликання
(третє пленарне засідання)
Тростянецької міської ради
№ __ від 19.12.2018 р.
 
 
 
 
 
 
СТАТУТ
Комунального підприємства
Тростянецької міської ради
«Телерадіокомпанія Тростянець»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
м. Тростянець
2018 рік
 
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
1.1. Комунальне підприємство Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія Тростянець» (далі - Підприємство) засноване на підставі рішення 1 сесії Тростянецької міської ради № 19 від 21 листопада 2017 року, має цивільні права та обов'язки і проводить свою діяльність відповідно до Конституції України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, законів України «Про інформацію», «Про телебачення і радіомовлення, інших актів чинного законодавства і цього Статуту.
1.2. Повне найменування підприємства:
- українською мовою - комунальне підприємство Тростянецької міської ради «Телерадіокомпанія Тростянець»;
- англійською мовою – Municipal Enterprise of Trostyanets Citi Council «Television and Radio Company Trostyanets».
1.3. Скорочене найменування підприємства:
- українською мовою – КП ТМР «ТРК Тростянець»;
- англійською мовою – TRC Trostyanets.
1.4.  Місцезнаходження підприємства: 42600, Сумська область,
м. Тростянець, вул. Заводська, 1.
1.5. Власником та засновником підприємства є громада міста Тростянець, сел Зарічного, Лучки, Кам’янки, Кам’янецьке від імені якого виступає Тростянецька міська рада (надалі – Власник).
1.6. Організаційно-правова форма підприємства – комунальне підприємство.
1.7. Підприємство є юридичною особою з дати його державної реєстрації, має самостійний баланс, розрахунковий і інші рахунки в установах банків, печатку зі своєю назвою, гербову печатку, кутовий штамп, бланки й інші реквізити. Підприємство може бути відповідачем та позивачем у суді.
1.8. Підприємство може мати товарний знак, який реєструється відповідно до законодавства України.
1.9. Держава, її органи, засновники не несуть відповідальності за зобов'язаннями підприємства. Підприємство не відповідає за зобов'язаннями держави, її органів, засновників, а також інших підприємств, організацій, установ.
2. МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ
2.1. Головною метою діяльності Підприємства є:
- оперативне інформування телеглядачів про суспільно-політичні, надзвичайні події та ситуації, що становлять загрозу життю чи здоров'ю населення, та інші події в Україні, в місті Тростянець та за його межами;
- створення та розповсюдження економічних, публіцистичних, культурно-освітніх, медико-гігієнічних, художніх, навчальних, розважальних, спортивних програм, а також програм для дітей та юнацтва;
- сприяння зміцненню інформованості жителів міста Тростянець;
- оприлюднення офіційних повідомлень, роз'яснення рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування згідно із Законами України «Про телебачення та радіомовлення», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації».
2.2. Для досягнення мети Підприємство провадить такі види діяльності:
- створення та розповсюдження економічних, публіцистичних, культурно-освітніх, навчальних, розважальних, спортивних програм, а також програм для дітей та юнацтва;
- створення пунктів аудіо-відеопрокату, послуги відеозйомки;
- надання послуг у сфері телекомунікаційного зв’язку;
- надання посередницьких послуг у сфері реклами і попиту;
- благодійна та спонсорська діяльність.
2.3. Підприємство може займатися й іншими видами господарської діяльності, які не заборонені законом. Підприємство має право займатися певними видами діяльності після отримання відповідного дозволу або ліцензії, якщо того вимагає закон.
 
3. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ
 
3.1. Підприємство має право створювати (засновувати) у своєму складі структурні одиниці й підрозділи.
3.2. Підприємство має право реалізовувати зовнішньоекономічну діяльність згідно із чинним законодавством у обсязі своїх завдань і функцій, за винятком деяких видів, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів України, брати участь у створенні спільних підприємств і об'єднань із закордонними організаціями й фірмами.
3.3. Для досягнення головної мети та виконання поставлених завдань, Підприємство реалізує свої послуги та проводить роботи за цінами і тарифами, встановленими за домовленістю із замовником або самостійно відповідно до вимог чинного законодавства України.
3.4. Підприємство самостійно визначає форми, системи і розміри оплати праці, а також інші виплати найманих працівників на основі чинного законодавства України.
3.5. Підприємство зобов’язане:
- дотримуватися законодавства України та вимог ліцензії;
- виконувати рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та судових органів;
- поширювати об'єктивну інформацію;
- інформувати населення про надзвичайні ситуації;
- не створювати перешкод у передачі та прийманні програм інших телерадіоорганізацій, функціонуванні засобів телекомунікацій;
- дотримуватися вимог державних стандартів і технічних параметрів телерадіомовлення;
- попереджати слухачів про те, що його програми є платними;
- виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством;
- з повагою ставитися до національної гідності, національної своєрідності і культури всіх народів;
- зберігати в таємниці на підставі документального підтвердження відомості про особу, яка передала інформацію, або інші матеріали за умови нерозголошення її імені;
- не поширювати матеріали, які порушують презумпцію невинуватості підсудного або випереджають рішення суду;
- не розголошувати інформацію про приватне життя громадянина без його згоди, якщо ця інформація не є суспільно необхідною. У разі якщо суд визнає, що поширення інформації про особисте життя громадянина не становить суспільної необхідності, моральна шкода та матеріальні збитки відшкодовуються в порядку, встановленому законодавством України;
- розміщувати спростування поширеної інформації, визнаної недостовірною, наклепницькою тощо.
3.6. Підприємство у своїй діяльності реалізує принципи об’єктивності, достовірності інформації, компетентності, гарантування права кожного громадянина на доступ до інформації, вільне висловлювання своїх поглядів та думок, забезпечення ідеологічного та політичного плюралізму, дотримання працівниками професійної етики та загально­людських норм моралі.
3.7. Підприємство не має права:
- докорінно змінювати характер, обсяг мовлення та програмну концепцію без попереднього оповіщення слухачів у своїх передачах;
- збільшувати в односторонньому порядку розмір абонентної плати чи інших видів оплати послуг до закінчення строку договору, крім випадків зміни централізовано затверджених тарифів на послуги телебачення;
- у своїх програмах розголошувати дані, які становлять державну таємницю або іншу таємницю, що охороняється законодавством, закликати до насильницької зміни або повалення існуючого державного і суспільного ладу, порушення територіальної цілісності України, вести пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі, поширювати порнографію або іншу інформацію, яка підриває суспільну мораль або підбурює до правопорушень, принижує честь і гідність людини.
3.8. У межах зони впевненого прийому телепрограм не проводити будь-які види робіт, які можуть перешкоджати прийому передач чи погіршувати їх технічну якість. Винні у цьому суб’єкти підприємницької діяльності та фізичні особи зобов’язані своїм коштом відшкодувати всі витрати, пов’язані з поновленням попередньої якості прийому телерадіопрограм.
 
 
 
 
4. МАЙНО ТА ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
 
4.1. Майно Підприємства складає рухоме та нерухоме майно, яке було прийняте у господарське відання для провадження комерційної діяльності від Власника, а також основні та оборотні фонди, обігові кошти, матеріальні цінності, вартість яких відображається у його незалежному балансі і належить йому за правом господарського володіння, користування і розпорядження.
4.2. Виключно за згодою Власника або уповноваженого ним органу Підприємство, реалізуючи право господарського відання майном, вчиняє щодо нього дії, які не суперечать цьому статуту, і забезпечують доцільність використання майна. При цьому Підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та статуту Підприємства. Передача майна в оренду, вартість якого перевищує 50 відсотків статутного фонду Підприємства, іншим особам погоджується із власником майна або уповноваженим ним органом. Вилучення у Підприємства основних фондів, оборотних коштів та іншого майна, що перебуває у його користуванні, здійснюється тільки у випадках, передбачених законами України.
4.3. Джерелами формування доходів Підприємства є:
- доходи, отримані підприємством від реалізації власних послуг та від інших видів господарської діяльності;
- кредити банків і інших кредиторів;
- пайові внески і вклади;
- капітальні вкладення та дотації з бюджетів;
- доходи від реалізації акцій і інших цінних паперів;
- безвідплатні внески й пожертви юридичних та фізичних осіб;
- грошові і матеріальні внески Власника, поповнення Власником статутного фонду;
- бюджетні кошти, як внесок в статутний фонд та на виконання бюджетних програм;
- інші джерела, не заборонені чинним законодавством.
Підприємство може повністю або частково викупити майно, яке є в нього на праві господарського відання. Умови, порядок і термін викупу визначаються відповідним договором.
4.4. .  Статутний  фонд  Підприємства  утворюється  за  рахунок  коштів  і майна  Власника і становить  827 572,07 грн. (вісімсот двадцять сім тисяч п’ятсот сімдесят дві грн. 07 коп.).
4.5. Кошти Підприємства використовуються для:
- організації, розвитку й розширення виробничої діяльності;
- оплати праці працівників Підприємства;
- участі у роботі сумісних підприємств; придбання акцій і інших цінних паперів;
- розв'язання питань соціального розвитку, а також поліпшення умов праці, життя й здоров'я працівників.
4.6. Підприємство як самостійний товаровиробник може виступати на ринку цінних паперів і випускати для мобілізації додаткових фінансових ресурсів акції, брати цільові позики.
4.7. Нормативи відрахувань Підприємства до місцевого бюджету встановлюються відповідно до чинного законодавства.
4.8. Фонди Підприємства створюються згідно з чинним законодавством і використовуються ним незалежно. Кошти, не використані цього року, переносяться на наступний рік і вилученню не підлягають. При потребі Підприємство самостійно утворює свій резервний фонд із госпрозрахункового прибутку.
4.9. Підприємство може самостійно визначати для себе систему оподаткування згідно з чинним законодавством.
 
5. УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ
 
5.1. Управління Підприємством здійснюється відповідно до Статуту і чинного законодавства України на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і самоврядування трудового колективу.
5.2. До виключної компетенції власника Підприємства належить:
- прийняття рішення про ліквідацію та реорганізацію (злиття, приєднання, перетворення, поділ) Підприємства;
- затвердження Статуту Підприємства, затвердження змін і доповнень до нього;
- призначення та звільнення директора Підприємства, шляхом укладання контракту на підставі п. 10 ч. 4 статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування».
5.3.Основною формою здійснення повноважень трудового колективу Підприємства є його загальні збори, які скликаються не рідше як два рази на рік. Трудовим колективом є працівники Підприємства, які перебувають із ним у трудових відносинах.
5.4. Позачергові збори скликаються, якщо цього вимагають інтереси трудового колективу, а також за ініціативою директора.
5.5. Загальні збори трудового колективу вважаються правомочними, якщо на них присутні більше як 2/3 членів трудового колективу Підприємства.
5.6. Загальні збори трудового колективу:
- визначають, за погодженням з Власником в особі міського голови, організаційну структуру Підприємства, загальні напрями економічного і соціального розвитку, порядок використання частини прибутку;
- вирішують при потребі питання, пов'язані з укладанням колективного договору з адміністрацією підприємства і ухвалюють обома сторонами;
- розглядають і вирішують питання про організаційні форми самоврядування;
- визначають і затверджують перелік та порядок надання працівникам Підприємства соціальних пільг;
- приймають рішення про випуск цінних паперів, затверджують положення про них;
- розглядають питання про придбання цінних паперів інших підприємств та організацій;
- розглядають та затверджують положення про матеріальне й моральне стимулювання продуктивної та високоефективної праці;
- вирішують спільно з власником майна питання про вступ Підприємства до об’єднання підприємств чи вихід із нього;
- приймають рішення про оренду Підприємства, створюють організацію орендарів для отримання в оренду майна;
- розглядають питання викупу майна Підприємства з оренди;
- визначають кількісний склад редакційної ради та обирають половину її складу.
5.7. При розгляді питань стосовно затвердження положення про матеріальне й моральне стимулювання продуктивної та високоефективної праці, про оренду Підприємства, про організацію орендарів для отримання в оренду майна, про викуп майна Підприємства, рішен­ня приймаються необхідною більшістю в 2/3 голосів. Інші питання, що належать відповідно до цього Статуту до компетенції загальних зборів, вирішуються простою більшістю голосів.
5.8. Директор Підприємства:
- самостійно розв’язує усі питання діяльності Підприємства,за винятком тих, що відповідно до цього Статуту належать до компетенції Власника і загальних зборів трудового колективу Підприємства;
- без доручення діє від імені Підприємства;
- є представником його інтересів в усіх підприємствах, організаціях і органах;
- розпоряджається майном Підприємства, укладає договори, видає доручення;
- відкриває в установах банків рахунки Підприємства, користується правом розпорядження коштів на таких рахунках;
- затверджує, за погодженням з власником в особі міського голови штат підприємства, обов’язки для всіх працівників підприємства;
- видає накази, у тому числі про прийняття на роботу й звільнення з роботи;
- дає вказівки, що є обов'язковими для всіх працівників Підприємства.
5.9. Директором Підприємства призначаються і звільняються з посади, за погодженням з Власником в особі міського голови: заступник керівника, головний редактор, головний інженер, головний бухгалтер, керівники підрозділів, служб, інженерно-технічні працівники та інші працівники Підприємства.
5.10. Функціональні обов'язки й компетенції керівників служб визначаються відповідними положеннями, а також службовими інструкціями, затвердженими директором Підприємства.
5.11. Колективний договір укладається між адміністрацією Підприємства і трудовим колективом відповідно до вимог чинного законодавства.
5.12. Колективний договір регулює виробничі, трудові й економічні відносини трудового колективу з адміністрацією Підприємства, питання охорони праці, соціального розвитку, участі працівників у використанні прибутку підприємства.
5.13. Розбіжності, що виникають під час укладання або при виконанні колективного договору, вирішуються в порядку, встановленому чинним законодавством України.
5.14. Сторони, які уклали колективний договір, двічі на рік звітують про його виконання на зборах трудового колективу.
 
6. ОРГАНІЗАЦІЯ Й ОПЛАТА ПРАЦІ
 
6.1. Підприємство здійснює організацію праці, заходи із забезпечення трудової і виробничої дисципліни, охорони праці, дотримання правил санітарії й техніки безпеки згідно з чинним законодавством.
6.2. Підприємство, за погодженням з Власником в особі міського голови, визначає загальну кількість працівників, їх професійний і кваліфікаційний склад, необхідність залучення тимчасових працівників і сумісників.
6.3. Доходи працівників Підприємства визначаються відповідно до особистого трудового внеску кожного до кінцевого результату роботи Підприємства, на підставі чинного законодавства формами оплати праці, регулюються податками і не обмежуються максимальними обсягами.
6.4. Оплата праці працівників Підприємства проводиться у формі щомісячного посадового окладу і преміальних виплат згідно з положенням про преміювання, погодженим із профспілковим комітетом Підприємства.
6.5. Підприємство гарантує своїм працівникам проведення заходів із соціального забезпечення відповідно до закону, колективного договору, створення сприятливих умов праці; пришвидшення розвитку матеріальної бази соціальної сфери, створення умов для здорового побуту, відпочинку працівників і їх сімей, надання своїм працівникам додаткових соціальних пільг у межах зароблених коштів.
6.6. Підприємство забезпечує для всіх працівників належні умови праці і несе відповідальність за шкоду, завдану їх здоров'ю та працездатності, в порядку визначеному законодавством.
6.7. Підприємство гарантує мінімальний розмір оплати праці своїм працівникам, який установлюється відповідними законодавчими актами України.
6.8. Підприємство може використовувати державні тарифні сітки і шкали співвідношень посадових окладів, визначених галузевими угодами як орієнтир для диференціації оплати праці залежно від професії, кваліфікації працівників, складності і умов виконуваної роботи.
6.9. Підприємство здійснює підготовку кваліфікованих робітників та спеціалістів, організовує їх професійне навчання.
6.10. Пенсіонери та інваліди, що працювали на Підприємстві до виходу на пенсію, користуються наявними соціальними послугами та пільгами, визначеними колективним договором і цим Стартом, нарівні з працівниками.
6.11. Підприємство виконує зобов’язання, визначені законодавством і колективним договором, стосовно поліпшення умов праці та побуту жінок, підлітків, пенсіонерів. Підприємство має право самостійно встановлювати для своїх працівників додаткові відпустки, скорочений робочий день та інші пільги.
 
7. ЗВІТ, ЗВІТНІСТЬ І КОНТРОЛЬ
 
7.1. Підприємство здійснює оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї роботи, веде статистичну звітність відповідно до вимог чинного законодавства.
7.2. При входженні до складу будь-якого виду об’єднань Підприємство не змінює встановлений порядок звітності про свою діяльність, якщо інше не передбачене чинним законодавством.
7.3. Фінансовий рік підприємства встановлюється з 1 січня до 31 грудня календарного року.
7.4. Підприємство звіту про результати своєї фінансово-господарської діяльності перед Власником не рідше одного разу на рік.
 
8. ПРИБУТОК, ПОРЯДОК ЙОГО РОЗПОДІЛУ І ВИКОРИСТАННЯ
 
8.1. Порядок розподілу прибутку й покриття збитків Підприємства визначається рішенням загальних зборів трудового колективу відповідно до чинного законодавства України та статуту Підприємства.
8.2. Із чистого прибутку, що залишається в користуванні підприємства:
- створюється та поповнюється резервний фонд (капітал);
- накопичується нерозподілений прибуток (покриваються збитки);
- фінансуються соціальні програми для працівників.
8.3. Напрями використання додаткових фінансових ресурсів Підприємства, отриманих шляхом накопичення нерозподіленого прибутку, затверджуються загальними зборами трудового колективу.
 
9. РЕДАКЦІЙНИЙ СТАТУТ ТА РЕДАКЦІЙНА РАДА
 
9.1. Власник або уповноважений ним орган затверджує редакційний статут Підприємства, який містить вимоги до створення та поширення інформації.
9.2. Редакційний статут Підприємства визначає:
- основні вимоги до забезпечення точності, об'єктивності, неупередженості та збалансованості інформації, що розповсюджується телерадіоорганізацією;
- вимоги до розповсюдження конфіденційної інформації;
- вимоги до розповсюдження інформації про насильство;
- вимоги до розповсюдження інформації про кримінальні правопорушення;
- вимоги до розповсюдження інформації про різні групи населення (національні та сексуальні меншини,  релігійні групи, хворих та інвалідів);
- вимоги до захисту дітей від негативного впливу інформації, що розповсюджується телерадіоорганізацією;
- вимоги до перевірки достовірності інформації, одержаної від третіх осіб;
- вимоги до дотримання авторських та суміжних прав при розповсюдженні інформації;
- особливості поширення інформації про політичні партії та політиків під час виборчого процесу та поза його межами;
- вимоги до реклами та спонсорства;
- вимоги щодо недопущення прихованої реклами та одержання творчими  працівниками  телерадіоорганізації  товарів і послуг безкоштовно або за пільговими цінами;
- порядок утворення, діяльності та повноваження редакційної ради Підприємства.
9.3. На Підприємстві створюється редакційна рада, половина складу якої призначається Власником, а половина обирається творчим колективом Підприємства.
9.4. Основною формою діяльності редакційної ради є збори. Збори редакційної ради проводяться один раз на рік. Збори редакційної ради є повноважними, якщо у них бере участь більше половини членів редакційної ради від складу редакційної ради, визначеного цим Статутом. Редакційна рада може скликатися на позачергові збори за ініціативи половини членів редакційної ради.
9.5. Позачергові збори редакційної ради проводяться на вимогу 50% складу редакційної ради.
9.6. На час проведення зборів зі складу присутніх обирається голова, який веде збори та винагороди, а також секретар, який оформлює протокол зборів. Протокол оформлюється у письмовій формі та підписується головою і секретарем зборів.
9.7. Усі рішення редакційна рада приймає на своїх зборах шляхом відкритого голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів редакційної ради. У разі рівного розподілу голосів голос голови зборів є вирішальним.
9.8. Члени редакційної ради беруть участь у зборах та прийнятті рішень редакційною радою.
9.9. Усі члени редакційної ради обираються/призначаються строком на 1 (один) рік. Повноваження членів розпочинаються з моменту ухвалення рішення про їх обрання зборами трудового колективу, або ухвалення рішення про їх призначення загальними зборами учасників Підприємства або уповноваженим ними органом.
9.10. Повноваження члена редакційної ради припиняються:
- у разі закінчення строку повноважень;
- у разі звільнення з Товариства члена редакційної ради;
- у разі складання із себе повноважень;
- прийняття зборами трудового колективу рішення про відкликання члена, який обраний зборами трудового колективу;
- прийняття власником або уповноваженим ними органом Підприємства рішення про відкликання члена, який ними/ним призначений у разі неможливості виконання обов'язків за станом здоров'я.
9.11. На редакційну раду покладається:
- контроль за дотриманням журналістами Редакційного статуту;
- контроль за дотриманням прав журналістів, вимог щодо заборони цензури та втручання у творчу діяльність Підприємства;
- внесення на розгляд органів управління Підприємства питання про відсторонення від керівництва Підприємства або її окремими підрозділами осіб, які порушували Редакційний статут та/або вимоги законодавства щодо прав журналістів, заборони цензури і втручання у творчу діяльність Підприємства, про призначення службового розслідування і звільнення цих осіб відповідно до закону в разі підтвердження наявності зазначених порушень.
 
10. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА
 
10.1. З метою забезпечення виконання статутних завдань Підприємство здійснює на основі валютної самооплатності експортно-імпортні операції безпосередньо або на договірній основі через посередництво інших зовнішньоекономічних організацій.
10.2. Підприємство може імпортувати за власні або позичені кошти матеріали, комплектувальні вироби, машини й устаткування, запасні частини, інші товари, необхідні для технічного розширення або реконструкції основної господарської діяльності, охорони навколишнього середовища, виконання науково-дослідних робіт або для інших цілей, передбачених чинним законодавством.
10.3. Підприємство набуває права учасників зовнішньоекономічної діяльності і може провадити цю діяльність після державної реєстрації їх як учасників зовнішньоекономічної діяльності або через його уповноважені органи на місцях.
10.4. Підприємство за власні валютні кошти може відряджати спеціалістів і інших працівників для участі в переговорах з науково-технічних, виробничих, комерційних питань на міжнародних виставках, ярмарках, для обміну досвідом і провадити іншу діяльність згідно із законодавчими актами і цим Статутом.
10.5. Підприємство може виступати як учасник спільного підприємства при дотриманні вимог про порядок створення й діяльності цих підприємств на території країни.
 10.6. Підприємство може налагоджувати безпосередні виробничі і науково-технічні зв'язки з підприємствами й організаціями зарубіжних країн.
 
11. РЕОРГАНІЗАЦІЯ Й ПРИПИНЕННЯ
ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
 
11.1. Ліквідація та реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) Підприємства здійснюється за рішенням Власника, а у випадках передбачених чинним законодавством - за рішенням суду.
11.2. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, утвореною Власником. Порядок і строки проведення ліквідації Підприємства визначаються згідно з чинним законодавством України.
Власником встановлюється порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до Підприємства. Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно Підприємства і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс Підприємства і надає його на затвердження Власнику.
11.3. У разі банкрутства Підприємства його ліквідація проводиться згідно з чинним законодавством України.
11.4. У разі реорганізації та ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх соціальних прав та інтересів, передбачених чинним законодавством України.
11.5. Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиною державного реєстр) юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
11.6. При припиненні діяльності Підприємства печатки та штампи здаються у відповідні органи у встановленому порядку.
11.7. Майно Підприємства, що залишилося після розрахунків з бюджетом, оплати праці працівників, розрахунків з кредиторами використовується за рішенням Органу управління майном та Власником у відповідності до повноважень.