ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IX

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

18.05.16/29

Дата реєстрації:

24.05.2016

Проголосовано:

24.05.2016 11:06:05

Автор:

Гайдукович Р.В.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 18.05.16/29



 



 



                                                                        У К Р А Ї Н А                  ПРОЕКТ                                      



 



Тростянецька міська рада



 



9 сесія 7 скликання



 



Р І Ш Е Н Н Я



 



від 24.05.2015 року



м. Тростянець                                 № ___



                                                      



Про хід виконання загальноміської



Програми поводження з твердими



побутовими відходами м. Тростянець



Сумської області на 2014-2018 роки



 



           Заслухавши та обговоривши інформацію директора ДП «Екосервіс» КП Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс» Гайдуковича Р.В. про виконання загальноміської Програми поводження з твердими побутовими відходами м. Тростянець Сумської області на 2014-2018 роки, керуючись ст.26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”,



 



міська рада вирішила:



 



1. Інформацію директора ДП «Екосервіс» КП Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс» Гайдуковича Р.В. про хід виконання загальноміської програми  поводження з твердими побутовими відходами

м. Тростянець Сумської області на 2014-2018 роки взяти до відома.



 



 2. Продовжити реалізацію загальноміської програми поводження з твердими побутовими відходами м. Тростянець Сумської області на

2014-2018 роки, в разі потреби внести зміни в план фінансового забезпечення заходів зазначеної загальноміської програми.



 



3. Головному бухгалтеру апарату Тростянецької міської ради (Пустовойтовій В.А.) забезпечити фінансування заходів, пов’язаних з реалізацією програми в повному обсязі. 



 



4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  міського голову  Ю.А. Бову. 



 



Міський голова   Ю.А. Бова



Затверджено рішенням виконкому



                                                                                        Тростянецької міської ради №  



                                                                                                від  «      »                             2016 р.



 



Звіт ДП «Екосервіс»



по виконанню



Програми поводження з твердими побутовими відходами



в місті Тростянець на 2014 -2018 роки (за 2015 рік)



 



            Метою Програми є здійснення заходів щодо зменшення обсягів утворення відходів, їх повного збирання, перевезення, зберігання, утилізації, видалення, захоронення з метою запобігання негативного впливу на навколишнє природне середовище і здоров,я  людини, а також з метою впровадження новітніх технологій,  розширення і модернізацію діючих потужностей із збирання та утилізації твердих побутових відходів, використання побутових відходів як джерела вторинної сировини, створення ефективної системи управління у сфері поводження з відходами.



            В місті Тростянець  виконавцем послуг із вивезення твердих побутових відходів  визнано дочірнє підприємство  «Екосервіс» КП Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс». Підприємство проводить збирання та захоронення твердих побутових відходів від власників житлових будинків  багатоквартирного житлового фонду та приватного сектору,  а також від всіх підприємств та установ міста. Також проводиться  самостійне вивезення відходів приватними підприємствами для захоронення їх на полігоні ТПВ.



Послугою по збиранню та захороненню ТПВ користуються 296 підприємств та установ, а саме:



-бюджетні установи уклали - 43 договори;



-інші споживачі (підприємства та організації) – 189 договорів;



-захоронення ТПВ (самовивіз) – 64 договори.



В м. Тростянець  станом на 01.01.2016 р. згідно статистичних даних проживає 20708 чол. населення. Згідно  переліку геонімів, затвердженого рішенням 11-ї сесії 6-го скликання від 28.07.2011р. в місті налічується 134 вулиці, 52 провулки, 4 площі та 3 парки.



            Послуга з вивезення сміття надається на 160 - ти вулицях міста, охоплення становить 86 % від загальної кількості вулиць по місту.   Станом на 01.01.2016 р.  обслуговується 12851 чоловік населення з них 8043 чол. - з приватного сектору та 4808 чол. - з багатоквартирного житлового фонду, що становить 62,0 % від загальної кількості населення (це вказує на те, що споживачі надають неправдиві дані про кількість проживаючих).



            На даний період 26 вулиць та провулків не охоплено послугою. Для впровадження додаткових  маршрутів, підприємству потрібно розширювати транспортний парк спецмашин  та кількість робітників, але основною проблемою є відсутність під’їзних шляхів для спецтранспорту, тому питання впорядкування  доріг по приватному сектору міста залишається на першому місті.



 Також на районному рівні  розглядається питання по наданню послуг зі збирання ТПВ жителям сіл:  Станова та Білка.



            В розрізі споживачів за 2015 р. зібрано і захоронено твердих побутових відходів від:



- населення – 19025,2 м3   - 66,1 % ;



- бюджетних установ – 3743,41 м3 – 13,0% ;



- інших споживачів – 2496,8 м3 -  8,7 % ;



- самовивезення – 3509,25 м3 -  12,2%;



          Всього: 28774,65 м3.



Для надання послуги підприємство використовує 7 одиниць транспорту це:  3 сміттєвоза та трактори Т- 40 і ЮМЗ-6, а також трактори Т-150 колісний і гусеничний для обслуговування полігону. Дві одиниці транспорту сміттєвоз та трактор Т-40 знаходяться в неробочому стані, бо потребують капітального ремонту.



 Згідно рішення Тростянецької міської ради №316 від 28.07.2011 р. міський полігон ТПВ передано на експлуатацію та в оперативне управління  дочірньому підприємству  «Екосервіс» комунального підприємства Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс».



ДП «Екосервіс» проводить обслуговування полігону загальною площею 5,6 га.     На обслуговуванні  об’єкту  задіяні 4 працівники з благоустрою, які постійно, згідно графіка роботи, знаходяться на полігоні і контролюють процес ввезення відходів і проводять записи в журналі, також  піддержують санітарний стан на території.  На полігоні застосовується застаріла технологія  схеми складування ТПВ по системі вирівнювання (розсування). По мірі накопичування сміття на полігоні проводяться роботи по впорядкуванню території трактором Т-150.  Стан міського полігону   не в повній мірі відповідає встановленим вимогам та Правилам експлуатації полігонів, але ДП «Екосервіс» намагається постійно проводити благоустрій території: встановлено 100 м бетонної огорожі, облаштовано   шлагбаум, підсипано під’їздні шляхи, встановлено два павільйони, які призначені для виробничих цілей – як контрольно – пропускний пункт та складське приміщення. Планується  будівництво дезбар’єру для обробки коліс автотранспорту,  освітлення полігону, встановлення навісу для зберігання техніки та майданчика для зберігання і сортування вторинної сировини.



            На жаль, не дивлячись на значну  проведену роботу в питанні організації централізованого вивезення сміття,  процес утворення несанкціонованих сміттєзвалищ  триває, підприємство постійно проводить їх ліквідацію (за 2015 рік було ліквідовано 13 сміттєзвалищ по вулицях міста, а саме: Б.Хмельницького, Горького, 46, 36 (районний центр занятості), Гришина, Комарова (Липки), Набережна, Заводська, Л.Татаренка (центральна бібліотека), Півненка (військкомат), Кривомазів яр, Славгородська, Шевченка, пров. 1 Травня.



            В плані на 2016 р. ліквідація звалищ    на трасі Тростянець – Станова та по вул. Відродження (за приватними гаражами). Розміри цих сміттєзвалищ занадто великі і  потребують великих матеріальних витрат та робочої сили.



             ДП «Екосервіс» для якісного обслуговування населення та підприємств  застосовує  контейнерний збір відходів. Всього обслуговується 4 контейнерних майданчиків по вул.Горького, 53, Горького,46, Відродження, Шевченка,7. По місту встановлено 63 контейнера для ТПВ з них 40 шт. належать споживачам, а решта 23шт. - ДП «Екосервіс». Для поновлення та заміни контейнерного парку придбано ще 9 шт. металевих контейнерів, які виготовило  ВАТ «Машзавод».



            Велике значення підприємство надає впровадженню системи роздільного збору відходів для зменшення  кількості  відходів, що потрапляють на полігон.  



           За 2014 - 15 р. було придбано 8 сітчастих контейнерів для роздільного збору ТПВ, що дало змогу мешканцям міста сортувати поліетиленові та скляні пляшки окремо від сміття. Ці контейнери встановлено в густонаселеному масиві на спеціально обладнаних майданчиках по вул. Відродження - 2шт., по вул. Л.Татаренка (квадрат) та  №3а - 4 шт.  



           У 2015р.від цих заходів підприємство зібрало 260 кг поліетиленових пляшок та 1040 кг склобою. Кошти, виручені від зданої сировини, використано у виробництві для покращення заходів поводження з відходами.  Планується у 2016 р. розширити кількість майданчиків для роздільного збору відходів,  для цього буде встановлено ще 6 сітчастих контейнери на трьох майданчиках по вулицях: Благовіщенська, 42,  Миру, 28 та Машинобудівна,16.  Будуть обладнані контейнерні майданчики  в багатоквартирному секторі по вул. Кеніга та планується будівництво нового майданчика по вул. Відродження.



            Розроблено проект Схеми санітарної очистки м. Тростянець, графічну схему    вивозу ТПВ.  Погоджено графіки вивезення твердих побутових відходів від населення,  підприємств та установ. Вивезення сміття проводиться  без вихідних по всіх днях  тижня і налічує 17 маршрутів. Багатоквартирні будинки обслуговуються через день, приватний сектор - раз на тиждень.



Від підприємств, організацій, установ вивезення ТПВ здійснюється у робочі дні по заявках або згідно затвердженого графіку по нормативних  розрахунках та фактичному обсягу утворення відходів.



Значна робота по заключенню  договорів проводиться відділом контролю підприємства. Здійснюються  подвірні обходи,  проводиться робота з боржниками та  мешканцями, які відмовляються заключати  договори на вивезення ТПВ. Підприємство було вимушене в червні 2015 р. підвищити тарифи на вивіз сміття, в зв’язку зі значним підвищенням ціни на паливо – мастильні матеріали, запчастини та введенням екологічного податку.



            Міське сміттєзвалище експлуатується з 1956 року. За відсутності проектно – кошторисної документації виникає багато проблем та порушень  у сфері поводження з відходами. Кількість накопичених на території полігону відходів є загрозою для навколишнього природного середовища та проживаючого поряд населення. Враховуючи те, що річний обсяг відходів постійно зростає і вже перейшов межу більше ніж 28,8 тис.м3 в рік, виникає потреба у відведенні нової земельної ділянки для будівництва сучасного полігону  ТПВ, який відповідав би всім вимогам чинного законодавства та Правилам експлуатації полігонів ТПВ. 



 



             Підприємство неодноразово зверталось з Клопотанням про необхідність відведення земельної ділянки (на території Люджанської сільської ради, колишній господарчий двір ВАТ «Птахопром» ) під будівництво Полігону до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області, але питання так і залишилось невирішеним.



 На даний час це питання знаходиться на розгляді у керівника апарату управління Сумської ОДА.



           



 Директор                                                        Р.В.Гайдукович