ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

16.08.2017/6

Дата реєстрації:

21.08.2017

Проголосовано:

22.08.2017 11:46:55

Автор:

Новак Н.Л.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    16
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 16.08.2017/6





У К Р А Ї Н А



 


Тростянецька міська рада

28 сесія 7 скликання

 



                                           Р І Ш Е Н Н Я                               Проект


 

від 22.08.2017 року


м. Тростянець                              №  

 

Про роботу міських дошкільних

 навчальних закладів та стан підготовки

 до роботи у 2017-2018 навчальному році

 

         Заслухавши інформацію начальника відділу освіти Тростянецької міської ради  Новак Н.Л.  “Про роботу міських дошкільних навчальних закладів та стан підготовки до роботи у 2017-2018 навчальному році”, керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

        
міська рада вирішила:

 

1. Інформацію начальника відділу освіти Тростянецької міської ради Новак Н.Л. про роботу міських дошкільних навчальних закладів та стан підготовки до роботи у 2017-2018 навчальному році взяти до відома. (Додаток 1).

 

2. Дане рішення направити заступнику міського голови Заяц О.Ю., начальнику відділу освіти Тростянецької міської ради Новак Н.Л.

 

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Заяц О. Ю.

 

 

 

 

Міський голова             Ю. А. Бова


 

 

 
Додаток 1

до рішення  28  сесії 7  скликання

Тростянецької міської ради 

                                                                                             №      від 22.08.2017 року

 

 
ІНФОРМАЦІЯ

про роботу міських дошкільних навчальних закладів та стан підготовки до роботи у 2017-2018 навчальному році

 

 

Освіту міста  станом на 01.08.2017 року забезпечують 5 дошкільних навчальних закладів: 2-ДНЗ «Казка» та «Ромашка» мають статус ясла-садок, 3- ДНЗ «Калинка», «Білочка», «Веселка» – дитячий садок. На даний час функціонує 27 груп («Казка» -10 груп, «Ромашка» - 7 груп, «Калинка» -  5 груп, «Білочка» - 3 групи, «Веселка» - 2 групи), з яких 3- раннього віку, 24 - середнього та старшого дошкільного віку.

В місті проживає 1349 дітей дошкільного віку.  У 2016-2017 навчальному році дошкільною освітою було охоплено1035 дітей, дошкільні заклади відвідували 780 дітей, з нового навчального року 810 вихованців будуть відвідувати дошкільні навчальні заклади. Кількість дітей, що відвідуватимуть садочки збільшилася за рахунок відкриття нової групи в ДНЗ «Казка». Охоплення дошкільною освітою з вересня 2017 року з 96,4% збільшиться до  98%.Діти старшого дошкільного віку охоплені на 100%. У травні 2017 року  садочки міста  підготували 202 випускника. З вересня 2017 року заплановано відповідно до заяв батьків  зарахувати до садочків 270 дітей. В електронній реєстрації  на зарахування до дошкільних навчальних закладів на 2017 рік знаходиться 287 дітей, на 2018 рік – 230 дітей, 2019 рік – 142 дитини, 2020 рік – 89 дітей.

З метою задоволення потреб населення щодо надання якісної дошкільної освіти заплановано охопити  соціально-педагогічним патронатом та  школою «Разом з мамою» близько 225 вихованців.

Середній показник відвідування дітей в дошкільних закладах за І півріччя 2017 року  становив 74%, що на 2 % більше, ніж у 2016 році.

Зміст роботи закладів зорієнтований на  виконання Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про мови», Державної національної програми «Освіта», Конвенції про права дитини, Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні».

Два роки поспіль плата за харчування в дошкільних групах становила 18 грн. в середніх і старших групах, в групах раннього віку – 16 грн. Крім того в меню включено мед, який діти отримують безкоштовно.В цьому році відкачано 207 кг меду з пасіки, яка перебуває на балансі ДНЗ «Калинка». Цієї кількості меду вистачає на цілий рік для всіх вихованців ДНЗ міста.

  Батьківська плата складає 60% від вартості харчування. Рішенням виконавчого комітету Тростянецької міської ради  встановлено пільги в розмірі 100% від батьківської плати для дітей із малозабезпечених сімей; дітям учасників антитерористичної операції; дітям – інвалідам;  50% від батьківської плати дітям з сімей,  які мають трьох і більше дітей. Протягом І півріччя 2017   року пільгою на 100 % користувалось 38 дітей, пільгою на 50% - 34 дитини.

 

Виконання норм харчування по місту за І півріччя 2017 року  в середньому становила 96%, що є найвищим показником в області протягом останніх двох років.

З 01.06.2016 року в дошкільних закладах міста  проводилась оздоровча кампанія.Відповідно до рішення виконавчого комітету  Тростянецької міської ради від 08.06.2017 № 220  «Про проведення оздоровлення вихованців та режим роботи дошкільних навчальних закладів міста Тростянець протягом літа 2017 року» з червня заклади переведені на санаторний режим, збільшена вартість харчування для придбання свіжих овочів, фруктів і соків у розмірі 10 % від вартості харчування за рахунок бюджетних коштів.  Всі заклади мають дозвіл на оздоровчий період.   В закладах проведено планове обстеження, порушень не виявлено.  Харчові продукти приймаються з відповідними супроводжуючими документами, реалізація та технологія приготування страв  дотримується  відповідно до нормативно-правових вимог. Протягом періоду оздоровлено  580 дітей, в минулому році - 560.

З 01.07.2017 року рішенням виконавчого комітету призупинено роботу 2 закладів, чергові групи працюють в ДНЗ «Казка» (1 група) та ДНЗ Білочка» (1 група), ДНЗ «Ромашка» (1 група)  які відвідують 90 дітей.

Навчально-виховний процес  в  дошкільних навчальних закладах забезпечують  67 педагогічних та 72 технічних працівників. Всі заклади укомплектовано штатними одиницями відповідно до Типових штатних розписів, затверджених Міністерством освіти і науки України від 04.11.2010 року №1055.

Із загальної кількості - 86% педагогів дошкільних закладів міста мають вищу освіту, що на 2 % більше за минулий рік.  У 2016-2017 року  курси підвищення кваліфікації пройшли 12 педагогів, за планом у 2018 році  буде направлено 14 працівників, 9 педагогічних працівників було атестовано та 7 із них підвищено   категорію та тарифні розряди, 2 педагоги підтвердили раніше присвоєні кваліфікаційні категорії.

Слід відмітити якість участі педагогічних працівників у методичних заходах обласного та Всеукраїнського рівнів.    Протягом цього навчального року Департаментом освіти і науки Сумської ОДА було проведено 6 методичних заходів, в яких  брали участь  педагогічні працівники дитячих садочків міста і вибороли 5 призових місць:

- Всеукраїнський фестиваль «Джерело батьківських знань» - ІІІ місце (ДНЗ «Казка»);

- обласний фестиваль «Гармонія руху» - ІІ місце (ДНЗ «Калинка»);

- конкурс кращих методичних розробок: - переможці - дидактичний посібник «Мій диво край» (ДНЗ «Ромашка»,Тарасенко О.І.) );  авторська програма з фізичної культури за технологією М.Єфіменко (ДНЗ «Калинка», Соляник О.В.)

- мультимедійний дидактичний посібник «Я люблю Тростянець» розроблений творчою групою педагогів дошкільних навчальних закладів міста - ІІ місце.

Крім того, педагоги дошкільних навчальних закладів міста постійно підвищують свою професійну майстерність через пошук нових форм і методів роботи з дітьми, впроваджують сучасні інформаційні технології, активно використовують в освітньому процесі інтерактивну дошку. Жодне свято, заняття, розваги, театралізовані виступи не відбуваються без допомоги інтерактивної дошки. У січні 2017 року через систему «Прозоро» було придбано 2 мультимедійних комплекси в ДНЗ «Веселка» та ДНЗ «Білочка» за кошти обласного бюджету (121тис.грн.)

У лютому 2017 року  педагоги міста взяли участь  в експрес - курсах «Використання інтерактивних дошок у навчально-виховному процесі», які проводились викладачами Сумського ОІППО на базі нашого міста.

          Велика увага приділялась формуванню у дітей навичок екологічної культури, уявлень про природне довкілля та його вплив на здоров’я, правил природокористування. 

         Четвертий рік педагоги працюють за програмою «Чепурик – захисник довкілля» та втілюють її в роботу з дітьми.

У цьому навчальному році започаткована співпраця вихователів та вчителів початкових класів, в плані реалізації завдань програми «Чепурик – захисник довкілля». З цією метою після відповідної підготовчої роботи колективи ДНЗ і шкіл стали учасниками міської екологічної естафети «Чепурик – захисник довкілля», провели зональні зустрічі на базі садочків, фінальна зустріч відбулась на Європейському майданчику. За результатами проведеної протягом року естафети став дидактичний електронний  посібник з екологічно – краєзнавчої роботи «Я люблю Тростянець», у збірку якого увійшли найкращі роботи учнів початкової ланки, дітей старшого дошкільного віку, батьків та педагогів міста.

Другий рік поспіль заклади співпрацюють з  Гетьманським національним природним парком. Діти старшого дошкільного віку з цікавістю відвідують   екологічні заняття.

За доброю традицією вихованці під час проведення новорічно-різдвяних свят виступають із вітальною програмою в трудових колективах міста. Продовжена співпраця із дитячою бібліотекою, дитячою музичною школою.  Протягом року вихованці садочків відвідали «Музей шоколаду», картинну галерею в Палаці Голіцина, здійснили екскурсії до пам’ятника Т.Г.Шевченку, меморіалу «Недоспівана пісня», міського парку.

У цьому році вдруге вихованці дитячих садочків представили свої таланти під час ХХХ районного фестивалю самодіяльного мистецтва «Весняний заспів».

Для покращення матеріально-технічної бази дошкільних закладів протягом 8 місяців  за бюджетні кошти проведено поточний ремонт цоколя в ДНЗ "Білочка"(використано 36, 315тис. грн.), завершується ремонт музичної зали в ДНЗ «Веселка». Вартість робіт - 95 тис. грн. Проведено утеплення зовнішніх стін та коридорів ДНЗ «Калинка» площею 183,5 м2  на суму 140 тис. грн. бюджетних кошів. Встановлено  32теплозберігаючих вікна та 5 дверей  на суму 155 тис. грн. Також проведено частковий ремонт теплопостачання в ДНЗ «Казка» на загальну суму близько 40 тис. грн. ДНЗ «Калинка» - 3 тис. грн.

Дані заходи дозволяють не тільки  естетично оформити закладів де перебувають діти, а  мають енергозберігаючий ефект, після проведення таких  заходів температура повітря в холодну пору року в приміщенні підвищується на 2-4 градуси. Проводяться роботи по заготівлі та зберіганню дров для опалювального періоду з метою заощадження бюджетних коштів та зменшення використання газу. Станом на 21.08.2017 року завезено 265 м3 дров, що становить 84% від потреби. Слід відмітити економію бюджетних коштів по ДНЗ «Веселка» після введення в дію твердопаливного котла, що становить майже 50% від витрат на газове опалення. (оплата газу - 83тис.грн., 48тис.грн. - придбання дров.)   Придбано генератор для котельні ДНЗ «Веселка» 10 800 грн. на випадок відключення електроенергії.

Протягом 9 місяців виключно за кошти міського бюджету було закуплено миючі, дезінфікуючі, медикаменти та інші засоби особистої гігієни дошкільників на загальну суму 39 060 грн., що 100 % забезпечило потребу садочків у даному вигляді товарів. Також придбано постільної білизни, м’якого інвентарю і посуду на 119 тис. грн.

На ремонти електроплит, поклейку шпалер, фарбування, придбання лінолеуму, будівельних матеріалів, комплектуючих та іншого обладнання в тому числі і для медичних кабінетів,  з міського бюджету виділено 105 тис. грн. Придбано  5 нових сміттєвих баків на суму 15 тис. грн.

Протягом літа пофарбовано всі ігрові та спортивні майданчики, проведено косметичні ремонти приміщень та групових кімнат.

З метою забезпечення охорони ДНЗ в березні встановлено сигналізацію, на що використано 120 тис. грн. Вартість цих  послуг в місяць складає 2500 тис. грн.

Всього витрачено близько 564 272 тис. грн. бюджетних коштів на придбання матеріалів та ремонтні роботи -393 666 тис. грн.

 

 

 

 

 
Начальник міського відділу освіти                   Н.Л. Новак