ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

II

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

22.12.2017/17а

Дата реєстрації:

21.12.2017

Проголосовано:

22.12.2017 12:18:33

Автор:

Хрістосова-Нечвоглод О.В.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 22.12.2017/17а



У К Р А Ї Н А





                                  Тростянецька міська рада                      Проект

2 сесія 7 скликання

(друге пленарне засідання)





Р І Ш Е Н Н Я


 

від 22.12.2017 року


м. Тростянець                                № ____

 

Про затвердження Статуту комунального підприємства

Тростянецької міської ради «Тростянецький ринок»

в новій редакції

 

В зв’язку зі збільшенням статутного фонду, керуючись ст.17 та п.30 ч.1.ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.ст. 55-58, ст.ст.62-72,78 Господарського кодексу України,

 
міська рада вирішила:

 

1. Затвердити Статут комунального підприємства Тростянецької міської ради «Тростянецький ринок»  в новій редакції (додається).

 

 

2.  Директору комунального підприємства Тростянецької міської ради  «Тростянецький ринок»  провести державну реєстрацію зміну у відповідності до чинного законодавства.

 

3. Дане рішення направити КП ТМР «Тростянецький ринок», відділу правового забезпечення, економісту апарату міської ради.

 

 
 

Міський голова                         Ю.А. Бова


Затверджено:

                                                                                              Рішенням 2 сесії 7 скликання

(друге пленарне засідання)

                                                                                              Тростянецької міської ради

                                                                                              № __ від 22.12.2017 р.

міський голова

___________ Ю.А. Бова

                                                                                             

                                                                                             

                                                                                               Додаток 1

до рішення 2 сесії 7 скликання

(ІІ пленарне засідання)

Тростянецької міської ради

№ ___ від 22.12.2017 року

 

СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

«ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ  РИНОК»


 


м. Тростянець

2017 рік

       

 

1.Загальні положення

1.1. Комунальне підприємство Тростянецької міської ради «Тростянецький ринок», надалі - Підприємство, засноване на частині майна комунальної власності Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади. Власником підприємства є Тростянецька міська об’єднана територіальна громада в особі Тростянецької міської ради (Власник).

Орган управління майном є Виконавчий комітет Тростянецької міської ради.

1.2. Підприємство здійснює свою діяльність на основі та відповідно до Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», Цивільного та Господарського кодексів України, інших законів, постанов Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів, рішень Тростянецької міської ради, розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету Тростянецької міської ради та цим Статутом.

1.3. Найменування Підприємства:

Повне – Комунальне підприємство Тростянецької міської ради  «Тростянецький ринок».

Скорочене: КП ТМР «Тростянецький ринок».

1.4. Місцезнаходження Підприємства (юридична адреса адміністрації Підприємства):

Україна 42600

Сумська область,

м. Тростянець

вул. Набережна, 8а.

 

2. Мета та предмет діяльності

2.1. Головною метою діяльності Підприємства є задоволення суспільних потреб та отримання прибутку шляхом створення ефективного ринкового механізму взаємовідносин виробників, продавців та споживачів, надання необхідних послуг на ринках сільськогосподарської продукції, продовольчих і непродовольчих товарів.

Крім того, Підприємство діє з метою надання послуг та створення для продавців та покупців належних умов торгівлі на спеціально відведених для цієї мети територіях, здійснення іншої господарської діяльності, передбаченої цим Статутом.

2.2.  Основними напрямками діяльності підприємства є:

- організація та створення на території міста Тростянець, сіл Зарічне, Лучка, Кам’янка, Кам’янецьке мережі ринкових об’єктів (ринків, міні-ринків, торгових площадок, проведення ярмарків);

- організація та створення на територіях ринкових об’єктів передбачених чинних законодавством України умов суб’єктам господарювання та громадянам для оптової та роздрібної торгівлі;

- надання соціально-побутових послуг відвідувачам ринкових об’єктів, суб’єктам господарювання та громадянам, які здійснюють торгівлю на ринку;

- організація торгівлі на ринкових об’єктах;

-  надання платних послуг з організації торгового процесу, транспортування, зберігання та переробки продукції;

- паркування транспорту і транспортні послуги;

-торгово-посередницькі послуги;

- роздрібна та оптова торгівля.

Окремими видами діяльності Підприємство може займатися тільки на підставі спеціальних дозволів (ліцензій), отриманих в установленому чинним законодавством України порядку.

 

3. Юридичний статус підприємства

3.1. Підприємство є юридичною особою. Прав та обов’язків юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної  реєстрації.

3.2. Підприємство здійснює свою діяльність на основі і відповідно до чинного законодавства України, рішень Тростянецької міської ради, виконавчого комітету та цього Статуту, який затверджується Власником.

3.3. Підприємство має право укладати угоди, набувати майнових та немайнових прав, бути позивачем і відповідачем у судах відповідно до вимог чинного законодавства та цього Статуту.

3.4.  Підприємство здійснює будь-які операції на засадах господарського розрахунку у межах предмета своєї діяльності відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

3.5.  Підприємство не несе відповідальності за зобов’язаннями держави, Тростянецької об’єднаної територіальної громади та Органу управління.

3.6. Підприємство несе відповідальність за свої зобов’язання в межах належного йому майна згідно з чинним законодавством України.

3.7. Підприємство не несе відповідальності за зобов’язання Власника, а Власник не несе відповідальності за зобов’язаннями Підприємства.   

 

4. Статутний капітал та майно підприємства

4.1. Для здійснення господарської діяльності Підприємства створюється Статутний капітал у розмірі 1499853,34 грн. (один мільйон чотириста дев’ятсот дев’яносто дев’ять тисяч вісімсот п’ятдесят три грн. 34 коп.), який складається із вкладу Засновника, внесеного грошима та майном, що має грошову оцінку.

4.2. До Статутного капіталу Підприємства, за рішенням Засновника, можуть бути передані будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнання, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об’єкти інтелектуальної власності), кошти в тому числі в іноземній валюті тощо.

Порядок формування Статутного капіталу встановлений цим Статутом. Розмір статутного капіталу Підприємства може бути змінено за рішенням Засновника (Власника).

Статутний капітал Підприємства підлягає сплаті до закінчення першого року з дня його державної реєстрації.

4.3. Майно Підприємства становлять основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображається у самостійному балансі Підприємства.

4.4. Майно Підприємства є власністю Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади і закріплюється за ним на праві повного господарського відання. Здійснюючи право повного господарського володіння, Підприємство володіє, користується та розпоряджається зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству України та цьому Статуту, за рішенням Власника.

4.5.  Застава майна, що є власністю закріпленою за підприємством на праві господарського відання, здійснюється за рішенням Власника.

4.6.  Відчуження та списання майна Підприємства здійснюється за погодженням з Власником.

4.7.  Джерелами формування майна Підприємства є:

- майно, передане йому Власником;

- доходи, одержані від надання послуг, реалізації товарів, а також інших видів фінансово-господарської діяльності;

-    доходи від цінних паперів;

-    кредити банків та інших кредиторів;

-    капітальні вкладення, дотації, фінансова підтримка з бюджетів;

- безоплатні або благодійні внески, пожертвування організацій, підприємств та громадян;

- придбання майна іншого підприємства, організації;

- поповнення статутного фонду Власником.

- інше майно, набуте на підставах, не заборонених законодавством України.

4.8. Підприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно іншим юридичним особам чи громадянам, крім випадків передбачених законом.

4.9. Передача Підприємством в оренду нерухомого майна, що належить йому на праві господарського відання, здійснюється за згодою Власника в установленому чинним законодавством порядку.

4.10. Списання з балансу не повністю амортизованих основних  фондів, а також прискорена амортизація основних фондів можуть проводитися лише за згодою Власника. Списання з балансу інших основних фондів здійснюється за згодою Власника в установлених чинним законодавством випадках.

4.11. Підприємство здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства. Вирішення питання щодо оформлення земельних правовідносин, у тому числі вилучення або відмови від земель, наданих у постійне користування або іншим чином закріплених за Підприємством, здійснюється за погодженням з Власником.

4.12. Збитки, завдані Підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами, державними органами та органами місцевого самоврядування відшкодовуються підприємству в установленому чинним законодавством порядку.

 

5. Права та обов’язки Підприємства

5.1.   Права Підприємства:

5.1.1. Підприємство за погодженням з Органом управління майном планує свою діяльність, визначає стратегію та основні напрямки свого розвитку відповідно до галузевих науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон´юктури ринку продукції, товарів, робіт, послуг та економічної ситуації;

5.1.2. Підприємство може придбавати цінні папери юридичних осіб України та інших держав, випускати, реалізовувати та купувати цінні папери відповідно до законодавства України.

5.1.3. Підприємство вправі створювати філіали, представництва, відділення та інші відособлені підрозділи з правом відкриття поточних і розрахункових рахунків і затверджує Положення про них.

5.1.4.  Інші права, що не суперечать чинному законодавству України.

5.2.    Обов’язки  Підприємства:

5.2.1. Забезпечує своєчасну сплату податків та інших відрахувань згідно з чинним законодавством України.

5.2.2. Здійснює будівництво, реконструкцію, а також капітальний ремонт основних фондів, забезпечує своєчасне освоєння та введення в дію придбаного обладнання.

5.2.3. Здійснює оперативну діяльність по матеріально – технічному забезпеченню виробництва.

5.2.4. Придбає необхідні матеріальні ресурси у підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також у фізичних осіб.

5.2.5. Створює належні умови для високопродуктивної праці, забезпечує додержання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.

5.2.6. Здійснює заходи по вдосконаленню організації оплати праці працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості як в результатах особистої праці, так і в загальних підсумках роботи Підприємства, забезпечує економне та раціональне використання фонду споживання і своєчасні розрахунки з працівниками підприємства.

5.2.7. Дотримання норми та вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

У разі порушення Підприємством законодавства про охорону  навколишнього природного середовища його діяльність може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чинного законодавства.

5.3. Підприємство здійснює бухгалтерський, оперативний облік та веде статистичну звітність згідно з чинним законодавством.

5.4. Директор Підприємства та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за додержання порядку та ведення і достовірність обліку та статистичної звітності.

 

6. Управління Підприємством

6.1. Управління Підприємством від імені Власника – Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади здійснює Тростянецька міська рада,  виконавчий комітет Тростянецької міської ради, директор Підприємства.

До виключної компетенції Власника відноситься:

- затвердження Статуту Підприємства, внесення змін та доповнень до нього;

- встановлення порядку відчуження та списання майна підприємства;

- прийняття рішення про передачу в заставу майна Підприємства, що закріплене за ним на праві господарського відання;

- прийняття рішення про припинення діяльності Підприємства.

До повноважень Органу управління майном відносяться:

- затвердження фінансових планів та здійснення контролю за їх реалізацією;

- надання дозволів на передачу з балансу майна;

- заслуховування звітів про роботу директора підприємства.

6.2. Призначення директора на посаду та звільнення здійснюється розпорядженням міського голови, шляхом укладання з ним контракту, в якому визначаються строк найму, право, обов´язки і відповідальність директора, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін. Директора підприємства може бути звільнено з посади достроково на підставах, передбачених контрактом та чинним законодавством.

6.3. Директор Підприємства самостійно вирішує питання діяльності Підприємства за винятком тих, що віднесені Статутом до компетенції Власника та Органу управління, або регулюється колективним договором.

6.4. Директор несе відповідальність за стан та діяльність Підприємства, дотримання фінансової, договірної та трудової дисципліни згідно із законодавством України.

6.5. Директор Підприємства:

- розпоряджається коштами та майном Підприємства відповідно до чинного законодавства та цього Статуту;

- укладає угоди, договори, видає доручення, відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки;

- за погодженням з профільним виконавчим органом міської ради затверджує штатний розпис;

- визначає структуру управління, встановлює штати з урахуванням умов і фонду оплати праці Підприємства;

- несе відповідальність за формування і виконання фінансового плану і плану розвитку Підприємства, результати господарської діяльності Підприємства, виконання показників ефективності діяльності Підприємства, використання майна і прибутку згідно з контрактом;

- у межах своєї компетенції видає накази, дає доручення, вказівки, які є обов´язковими для усіх працівників Підприємства;

- вирішує інші питання, віднесені чинним законодавством, Органом управління, Статутом Підприємства та контрактом до компетенції директора.

- несе відповідальність за організацію роботи з охорони праці і техніки безпеки, пожежної безпеки на Підприємстві;

- укладає від імені підприємства господарські та цивільно-правові договори.

6.6. Виробничі, трудові та соціально – економічні відносини Підприємства з працівниками регулюються законодавством України про працю.

6.7. Трудовий колектив Підприємства:

- трудовий колектив Підприємства складається з осіб, які беруть участь у його діяльності на основі трудового договору, а також інших форм, які регулюють трудові відносини працівників з Підприємством. Умови організації та оплати праці членів трудового колективу Підприємства, а також їх соціального захисту та страхування визначаються відповідно до вимог чинного законодавства України;

- трудовий колектив Підприємства розглядає та схвалює проект колективного договору;

- заслуховує  інформацію сторін про виконання колективного договору;

- бере участь у матеріальному і моральному стимулюванні високопродуктивної праці, заохоченні винахідницької та раціоналізаторської діяльності;

- бере участь у вирішенні питань соціального розвитку Підприємства;

- повноваження трудового колективу Підприємства здійснюється безпосередньо загальними зборами трудового колективу відповідно до чинного законодавства України;

- рішення з соціально – економічних питань, що стосуються діяльності Підприємства, опрацьовуються за участю трудового колективу та уповноважених ним органів і відображаються у колективному договорі. Колективним договором встановлюються форми і системи оплати праці, розцінки, тарифні сітки,схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних та гарантійних виплат з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевою(регіональною) та територіальною угодами;

- колективний договір від імені Власника укладається директором Підприємства з первинними профспілковими організаціями, а у разі їх відсутності – з представниками, вільно обраними на загальних зборах працівників або уповноважених ними органів.

 

7. Фінансово – господарська та соціальна діяльність Підприємства

7.1. Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є прибуток.

7.2. Чистий прибуток, який залишається  після сплати відповідних податків, передається у розпорядження Підприємства та розподіляється за фондами матеріального заохочення та розвитку Підприємства. Положення про створення та формування цих фондів затверджується директором підприємства за погодженням з Органом управління.

Частина чистого прибутку, визначена рішенням Власника, перераховується до міського бюджету.

7.3. Фонд оплати праці створюється у розмірах, що визначаються згідно з чинним законодавством. Джерелом коштів на оплату праці працівників Підприємства є частина доходу, одержаного в результаті його господарської діяльності. Директор підприємства обирає форми і системи оплати праці, встановлює працівникам конкретні розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів, премій, винагород, надбавок і доплат згідно з умовами, передбаченими колективним договором та чинним законодавством України. Підприємство здійснює оплату праці в межах фонду оплати праці з урахуванням колективного договору. Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від встановленого законодавством мінімального розміру заробітної плати. Умови оплати праці та матеріального забезпечення директора Підприємства встановлюються контрактом.

7.4. Джерелом формування фінансових ресурсів Підприємства є прибуток, амортизаційні відрахування, кошти, одержані від підприємств, організацій, громадян, кредити та інші надходження.

7.5. Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя та здоров´я, гарантії обов´язкового медичного страхування та соціального забезпечення членів трудового колективу Підприємства, вирішуються відповідно до вимог чинного законодавства України.

7.6. Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, складає статистичну інформацію, а також надає згідно з вимогами чинного законодавства України до відповідних органів фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності. Контроль за фінансовою, а також за окремими сторонами діяльності Підприємства здійснюється відповідними органами в межах їх компетенції згідно з чинним законодавством України.

7.7. Аудит фінансової діяльності Підприємства здійснюється згідно з чинним законодавством України.

 

8. Взаємовідносини з іншими підприємствами, установами, організаціями

8.1. Відносини Підприємства з іншими  підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності і громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на підставі договорів в установленому чинним законодавством України порядку.

                   

9. Припинення діяльності підприємства

9.1. Ліквідація та реорганізація (злиття, приєднання, поділ, перетворення) Підприємства здійснюється за рішенням Власника, а у випадках передбачених   чинним законодавством  - за рішенням суду.

9.2. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, утвореною Власником. Порядок і строки проведення ліквідації Підприємства визначаються згідно з чинним законодавством України.

Власником встановлюється порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до Підприємства, Ліквідаційна комісія оцінює наявне майно Підприємства і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс Підприємства і надає його на затвердження Власнику.

9.3. У разі банкрутства Підприємства його ліквідація проводиться згідно з чинним законодавством України.

9.4. У разі реорганізації та ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується додержання їх соціальних прав та інтересів, передбачених чинним законодавством України.

9.5. Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

9.6. При припиненні діяльності Підприємства печатки та штампи здаються у відповідні органи у встановленому порядку.

9.7.  Майно Підприємства, що залишилося після розрахунків з бюджетом, оплати праці працівників, розрахунків з кредиторами використовується за рішенням Органу управління майном та Власником у відповідності до повноважень.

 

10. Заключні положення

Цей Статут набуває чинності з моменту його державної реєстрації відповідно до вимог чинного законодавства України. Зміни та доповнення до Статуту вносяться в установленому чинним законодавством порядку та набувають  юридичної сили з моменту їх державної реєстрації.