ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

III

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

04.01.2018/10

Дата реєстрації:

03.01.2018

Проголосовано:

04.01.2018 11:11:26

Автор:

Хрістосова-Нечвоглод О.В.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    24
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 04.01.2018/10



                                          У К Р А Ї Н А                            Проект



Тростянецька міська рада

3 сесія 7 скликання

 



              Р І Ш Е Н Н Я                


 

від 04.01.2018 року


м. Тростянець                                  № ____

 

Про зміну назви та затвердження Статуту

комунального закладу  Тростянецької міської

ради  «Тростянецький краєзнавчий музей»

в новій редакції

   

         Відповідно до рішення 2 сесії 7 скликання Тростянецької міської ради від 06.12.2017 року № 49 «Про безоплатне приймання бюджетних установ, закладів та майна спільної власності територіальних громад сіл та міста Тростянецького району до комунальної власності Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади», рішення 28 сесії 7 скликання Тростянецької районної ради від 29.11.2017 «Про безоплатну передачу бюджетних установ, закладів та майна спільної власності територіальних громад сіл та міста Тростянецького району до комунальної власності Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади», керуючись ст. 26, ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 
міська рада вирішила:

 

           1. Змінити назву комунального закладу Тростянецької районної ради «Тростянецький районний краєзнавчий музей» на комунальний заклад Тростянецької міської ради «Тростянецький краєзнавчий музей».

 

           2. Внести зміни та затвердити Статут комунального закладу Тростянецької міської ради «Тростянецький краєзнавчий музей», в новій редакції (додається).

 

           3. Керівнику комунального закладу Тростянецької міської ради «Тростянецький краєзнавчий музей» забезпечити здійснення державної реєстрації Статуту в новій редакції відповідно до норм чинного законодавства.

 

           4. Дане рішення направити  КЗ  ТМР «Тростянецький краєзнавчий музей», відділу правового забезпечення, економісту апарату міської ради, відділу з питань державної реєстрації апарату Тростянецької міської ради, відділу культури, туризму, молоді та спорту.

 

           5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань освіти, культури і туризму, молоді і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення

Заяц О. Ю.

 
Міський голова  Ю.А. Бова

 

       

Затверджено:

                                                                           рішенням 3 сесії 7 скликання

                                                                           Тростянецької міської ради

                                                                           № __ від 04.01.2018 р.

міський голова

___________ Ю.А. Бова

                                                                          

                                                                          

                                                                 
 

                                          

 

 

 

                                   

 

 

 

СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

«ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ»

 

(нова редакція)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Тростянець

                                                   2018 рік



1. ЗАГАЛЬНІ  ПОЛОЖЕННЯ

1.1. КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ   «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ», (надалі «Музей») є комунальною власністю Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади в особі Тростянецької міської ради.

1.2.  Засновником та Власником Музею є Тростянецька міська об’єднана територіальна громада в особі Тростянецької міської ради, ідентифікаційний код – 24006361, місцезнаходження: Україна, 42600, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Миру, буд. 6 (далі – «Власник»). Управління галузевою діяльністю здійснює Відділ культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

1.3. Музей здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, Закону України «Про культуру», Закону України  «Про музеї та музейну справу», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», наказів та постанов Міністерства культури України, інших нормативно-правових актів, рішень Власника та цього Статуту.

1.4. Музей є юридичною особою, має круглу гербову печатку і кутовий штамп з повною своєю назвою, фірмові бланки, рахунки в банківських установах та органах Державної казначейської служби.

1.5. Юридична адреса музею: 42600, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Миру, 16.

1.7. Музей має назву:

Повна - КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ»;

Скорочена - КЗ ТМР «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ».

1.8. Комунальний заклад Тростянецької міської ради «Тростянецький краєзнавчий музей» і його музейний фонд, що є складовою державної частини Музейного фонду України не підлягає приватизації.

 

2.     ПРЕДМЕТ  ТА  МЕТА  ДІЯЛЬНОСТІ  МУЗЕЮ

2.1. Музей – це культурно-освітній та науково-дослідний заклад, призначений для вивчення, збереження та використання пам’яток природи, матеріальної і духовної культури краю, прилучення громадян до надбань історико-культурної спадщини.

2.2.  Основними напрямками діяльності Музею є науково-дослідна, науково-експозиційна, культурно-освітня, фондова, художньо-реставраційна, видавнича, пам’ятко-охоронна робота та робота по науковому комплектуванню музейних зібрань.

З цією метою Музей:

- вивчає історію і природу краю для забезпечення комплектування фонду музейними предметами, документуючи ці процеси;

- формує музейний фонд шляхом збирання предметів і музейних колекцій;

- заносить музейні предмети та музейні колекції до Музейного фонду шляхом їх реєстрації у фондово-обліковій документації Музею;

- забезпечує охорону та збереження пам’яток музейного фонду;

- створює експозиції, стаціонарні, пересувні, а також спільні з іншими установами, організаціями, творчими спілками виставки, на основі яких проводить науково-освітню роботу і поширює знання про свій край, його історію, матеріальну та духовну культуру;

- виявляє і веде облік нерухомих пам’ятників археології, історії і культури. 

2.3. За структурою, в межах типового штатного розкладу, з урахуванням покладених задач та обов’язків, Музей складається з працівників, наукових співробітників та технічного персоналу підпорядкованих безпосередньо директору.

2.4. Музей є головним організаційно-методичним центром для музеїв Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади, що створені при підприємствах, установах, організаціях та навчальних закладах, надає їм науково-методичну і практичну допомогу, організовує взаємо-використання музейних ресурсів.

2.5. В сфері науково-дослідної діяльності Музей вивчає природу, процеси історичного, економічного, політичного і культурного розвитку краю з  найдавніших часів до наших днів, для чого:

а) проводить археологічні, етнографічні, науково-природничі та інші пошуки, наукові відрядження;

б) виявляє і вивчає відповідні матеріали, що знаходяться в державних та інших архівах, бібліотеках, фондах  інших музеїв і т.п.;

в) постійно організовує пошук, вивчення та збір матеріалів та предметів які мають музейну цінність серед населення району, так і за його межами, в необхідних випадках закуповує їх через фондово-закупівельну комісію. Музей може приймати в дарунок необхідні йому матеріали, музейні предмети та музейні колекції;

 г) ретельно документує  зібрані матеріали відповідно діючих інструкцій і положень.                    

2.6. Музей координує свою науково-дослідну  роботу з іншими науковими закладами, музеями і т.п., може залучати, на випадок необхідності і при наявності  коштів, до своєї роботи відповідних спеціалістів на договірній основі.

2.7.  Результати науково-дослідної роботи використовуються в першу чергу для побудови експозиції, яка є основною формою публікації музейних матеріалів і підвищення її наукової якості.

2.8. Музей самостійно розробляє перспективні плани експозицій, їх концепції, сценарії тематико-експозиційні плани та ін., для художньо-архітектурного втілення їх може запрошувати відповідних спеціалістів.

2.9. Музей на базі своїх експозицій, виставок і фондових колекцій веде масову наукову-освітню роботу, основними формами якої є:

         а) екскурсії по експозиціях;

         б) консультації по профілю музею;

         в) лекції і бесіди по профілю музею;

         г) шкільні уроки і гурткова робота на базі матеріалів музею в навчальних закладах, установах підприємствах та ін.

         д) клуби за інтересами на базі матеріалів Музею;

         є) музейні свята та інші форми масових заходів.

2.10. Музей організовує обслуговування відвідувачів згідно розкладу роботи Музею, проводить дні відкритих дверей.

2.11. Для вивчення складу відвідувачів, їх інтересів і запитів Музеєм проводяться соціологічні, психологічні та інші необхідні дослідження з метою максимальної ефективності музейної роботи.

2.12. Всі музейні  предмети, які знаходяться в Музеї, складають його основний фонд, що входить до складу державної частини музейного фонду України. Крім основного, в Музеї є науково-допоміжний фонд, із якого можуть виділятися дублетний і обмінний фонди. Музей забезпечує збереження музейних фондів, а також створює умови їх широкого використання, здійснюючи для цього:

а) облік фондів Музею відповідно діючих положень і інструкцій;

б) розміщення фондів в спеціально обладнаних приміщеннях, враховуючи особливості режиму збереження різних категорій матеріалів;

в) профілактичні заходи для забезпечення збереження предметів, виявляючи ті, які потребують реставрації, проводить їх консервацію та реставрацію, при необхідності залучаючи для цього відповідних фахівців;

г) заходи по виявленню музейних предметів, що потребують реставрації та організації їх консервації і реставрації, при необхідності залучаючи для цього відповідних фахівців.

2.13. Музейні колекції і музейні предмети не підлягають відчуженню, за винятком обміну на інші музейні колекції та музейні предмети, порядок якого  визначений діючим законодавством.

 2.14. Музей готує і поширює наукові праці і популярні видання, які відображують  всю його діяльність. Видавничу діяльність музей проводить відповідно до  діючого законодавства.

2.15. В Музеї створюється наукова бібліотека, в якій концентрується вся література про край з її систематичним поповненням.

2.16. Музей формує науковий архів з матеріалів своєї діяльності.                                           

2.17. Музей може встановлювати  ділові контакти з іншими музеями України та зарубіжжя, в установленому порядку спілкуватися з  установами, громадянами, фірмами з питань, що входять до компетенції Музею.

 

  1. УПРАВЛІННЯ МУЗЕЄМ


3.1. Комунальний заклад Тростянецької міської ради «Тростянецький краєзнавчий музей» у своїй діяльності  підконтрольний та підзвітній Тростянецькій міській раді, відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

Управління галузевою діяльністю здійснює Відділ культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

3.2. Виключною компетенцією Власника є:

- затвердження Статуту Музею та внесення змін до Статуту;

- затвердження організаційної структури та чисельності працівників в межах кошторису Музею;

- прийняття рішень про продаж, обмін, списання, надання в оренду або тимчасове користування основних засобів;

- прийняття рішень про ліквідацію Музею, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;

- контроль з питання фінансово-господарської діяльності Музею.

Власнк здійснює інші повноваження, передбачені чинним законодавством та визначені рішенням Власника.

3.2. До компетенції відділу культури, туризму, молоді та спорту міської ради відноситься:

- здійснення організаційно-методичного керівництва Музеєм;

- затвердження річного плану роботи Музею;

- забезпечення підготовки та підвищення фахової кваліфікації  музейних працівників;

- проведення конкурсного добору на посаду керівника Музею;

- здійснення інших повноважень, передбачених чинним законодавством України, щодо контролю за організацією роботи Музею.

 

4. КЕРІВНИЦТВО МУЗЕЄМ

4.1. Безпосереднє керівництво здійснює директор Музею, який призначається на посаду розпорядженням міського голови  шляхом укладення з ним контракту за результатами конкурсу згідно «Положення про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад комунальних закладів культури т Тростянецької міської ради».

4.1.1. Директор Музею:

- здійснює загальне керівництво Музеєм;

- організовує роботу і несе персональну відповідальність за діяльність Музею;

- діє від імені Музею, представляє його в установах і організаціях, в тому числі іноземних, укладає контракти, угоди, видає доручення, користується правом розпорядження коштами Музею;

- розробляє план роботи Музею, подає на затвердження відділу культури, туризму, молоді та спорту міської ради ї та здійснює контроль за його виконанням;

- видає накази та розпорядження, що стосуються оперативної діяльності Музею;

- призначає на посади та звільняє з посад працівників Музею;

- приймає рішення про заохочення та накладення стягнень на працівників в межах своєї компетенції та у відповідності до чинного законодавства України;

- розподіляє обов’язки між працівниками;

- забезпечує правовий та соціальний захист працівників Музею, дотримання режиму робочого часу, відпочинку, правил охорони праці, техніки безпеки, протипожежної безпеки та виробничої санітарії на підставі відповідних нормативних документів;

- організовує та створює умови для подальшого розвитку Музею та розширенню напрямків його діяльності;

- постійно дбає про матеріально-технічне забезпечення діяльності Музею;

- звітує і несе відповідальність перед Власником і Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради за результати роботи Музею згідно розподілу їх повноважень в управлінні Музеєм;

- здійснює інші повноваження передбаченні чинним законодавством.

4.2. Директор музею та/або відділ культури, туризму, молоді та спорту міської ради розробляє та формує структуру Музею, яку погоджує з фінансовим управлінням міської ради та подає на затвердження Тростянецькій міській раді;

4.3. Директор музею та/або відділ культури, туризму, молоді та спорту міської ради формує штатний розпис, в межах кошторису, який  погоджує  з фінансовим управлінням міської ради та подає на затвердження виконавчому комітету Тростянецької міської ради.

 

5. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ МАЙНА МУЗЕЮ

5.1. Майно Музею становлять основні засоби та грошові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі.

5.2. Джерелом формування майна Музею є:

5.2.1. Майно, передане Музею в оперативне управління Власником.

5.2.2. Безоплатне майно та благодійні внески, пожертвування організацій та громадян.

5.2.3. Планові доходи.

5.2.4. Інші джерела, не заборонені діючим законодавством.

5.3. Музей має право, виключно за рішенням Власника та погодженням з  Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради, продавати, обмінювати, надавати в оренду або тимчасове користування  основні засоби.

   Музей має право використовувати свої приміщення для проведення спільних виставок з іншими музеями та організаціями різних форм власності.                                                         

 

6. ПЛАНУВАННЯ, ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ МУЗЕЮ

6.1. Музей є неприбутковою організацією, що утримується за рахунок коштів місцевого бюджету. 

6.2. Робота Музею проводиться за затвердженим директором річним планом, який складається  Музеєм та погоджується з Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради. При підготовці річних планів враховуються  одержані Музеєм соціально-творчі замовлення від Відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради, а також виконувані на договірній основі замовлення державних, приватних і громадських підприємств, організацій і установ.

6.3. Основою для здійснення фінансово-господарської діяльності  є річний кошторис Музею.

6.4. Основним джерелом фінансування Музею є кошти місцевого бюджету.

6.5. Додатковими джерелами фінансування Музею є:

- плата за відвідування Музею і виставок;

- кошти, одержувані за науково-дослідні та інші види робіт, які виконує Музей на замовлення підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян та окремих громадян;

- прибутки від реалізації сувенірної продукції, видавничої діяльності, плати за фото і відео-зйомки;

- безоплатні та благодійні внески, пожертвування організацій та окремих громадян;

- інші джерела не заборонені законодавством, в тому числі і валютні надходження, відповідно до законодавства України.

6.6. Кошти, що надходять з додаткових джерел фінансування не вважаються прибутком, не оподатковуються і не підлягають обмеженню.

  Ці кошти зараховуються до складу кошторисів на спеціальний рахунок на утримання Музею і не можуть бути вилучені на кінець бюджетного року та не враховуються  при визначенні обсягів бюджетного фінансування на наступний рік і повинні використовуватися виключно на здійснення статутної діяльності Музею.

6.7. Музей має право:

6.7.1. Здійснювати у встановленому порядку співробітництво з музеями та іншими установами і організаціями іноземних держав, вести міжнародний обмін виставками, музейними колекціями, бути членом міжнародних організацій, брати участь у реалізації державних і регіональних програм розвитку музейної справи, на добровільних засадах входити до складу спілок, асоціацій, товариств, і інших громадських формувань з метою координації діяльності, забезпечення захисту своїх прав та об’єктів інтелектуальної власності Музею, при цьому зберігаючи свою самостійність, як юридична особа.

6.7.2. Будівлі, обладнання та інше майно, що є комунальною власністю Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади та передане Власником, належать Музею на праві оперативного управління.

 

7. ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА КОНТРОЛЬ

7.1. Оперативний та бухгалтерський облік результатів діяльності Музею, надання статистичної та іншої звітності згідно діючого законодавства здійснюється бухгалтерією Музею.

7.2. Музей несе повну відповідальність за допущені порушення договірних зобов’язань.

                                                        

8.    РЕОРГАНІЗАЦІЯ   ТА  ЛІКВІДАЦІЯ   МУЗЕЮ

8.1. Реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) Музею відбувається  згідно чинного законодавства.

8.2. Ліквідація Музею здійснюється за рішенням Власника, а також за рішенням суду  у випадках, передбачених чинним законодавством.

Порядок подальшого використання музейного зібрання, що є  у власності об’єднаної територіальної громади  визначає Власник за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв та Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

8.3.У випадку реорганізації або ліквідації Музею звільненим працівникам гарантуються  їх права та інтереси відповідно до трудового законодавства України.

8.4. Музей вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

 

9. ЗАТВЕРДЖЕННЯ, РЕЄСТРАЦІЯ, ЗМІНИ ДО СТАТУТУ

9.1. Статут, доповнення та  зміни до нього затверджуються рішеннями Тростянецької міської ради.

9.2. Статут та зміни до нього реєструється у відповідності до чинного законодавства України.

9.3. Зміни до Статуту Музею  набирають чинності з дня їх державної реєстрації.

 

10. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Питання створення, функціонування та ліквідації, не передбачені цим Статутом регулюються відповідно до вимог чинного законодавства.