ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IV

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

30.11.2017/41

Дата реєстрації:

29.01.2018

Проголосовано:

30.01.2018 11:10:54

Автор:

Плескач О.Ю.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 30.11.2017/41



У К Р А Ї Н А





Тростянецька міська рада

4 сесія 7 скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я


 

від 30.01.2018 року                                                         



м. Тростянець                                                         № _____


Про заслуховування інформації

Тростянецького відділу Охтирської місцевої

прокуратури про результати роботи протягом

2017 року по м. Тростянець

 

         Заслухавши та обговоривши інформацію начальника Тростянецького відділу охтирської місцевої прокуратури О.Т. Шаповал про результати роботи протягом 2017 року по м. Тростянець, керуючись ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», п.40. ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 
міська рада  вирішила:

 


  1. Інформацію начальника Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури О.Т.Шаповал про результати роботи протягом 2017 року по м. Тростянецьвзяти до відома.

  2. Дане рішення направити до Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури, Охтирській міській прокуратурі.


 

 

 
Міський голова                        Ю.А. Бова


Шановні депутати! Шановна громадо!

 На виконання вимог ст.6 Закону України «Про прокуратуру» щодо інформування громадськості та органів місцевого самоврядування про результати діяльності Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури дозвольте довести до вашого відома узагальнені статистичні та аналітичні дані про результати діяльності прокуратури за 12 місяців 2017 року.

Коротко зупинюсь на стані злочинності на території м. Тростянець та Тростянецького району. За звітний період поточного року на території району зареєстровано 499 кримінальних проваджень, що на 143 менше ніж за аналогічний період минулого року. У 183 кримінальних провадженнях повідомлено про підозру ( у 2016 році – 239). Питома вага становить -  54,8% (область – 48,6%).

Так, станом на 31.12.2017 року слідчими в ЄРДР зареєстровано 152 кримінальних проваджень, З них, тяжких 79 (2016 року - 82).  Скоєно 2 пограбування, по одному факту особі повідомлено про підозру.

Викликає занепокоєння такий вид злочинів, як злочини проти власності. За звітній період зареєстровано 187 крадіжок ( 2016 – 170) та  по 81 крадіжкам особам повідомлено про підозру.

Квартирних крадіжок  зареєстровано 10 (в 2016р. -5) .

Але спостерігається зниження фактів вчинення шахрайств, за 12 місяців їх зареєстровано 12, за аналогічний період 2016 – 23, по 2 фактам особам повідомлено про підозру. Зазначене стало можливим, завдяки розміщенню в засобах масової інформації органами прокуратури інформації щодо вчинення і викриття злочинів, проведення роз’яснювальної роботи серед громадянами, а також профілактичної роботи з особами, що раніше вчиняли кримінальні правопорушення.

Протягом 12 місяців 2017 року неповнолітніми на території району скоєно 8 злочинів, що на 4 менше у порівнянні з 2016 роком.

На території району зменшилась кількість вчинення наркозлочинів. Працівниками відділення виявлено у 2017 році 14 фактів ( у 2016 – 27) незаконного обігу  наркотичних засобів, інформація по яких внесена до ЄРДР та відкрито  кримінальні провадження. За вказаними кримінальними провадженнями було проведено досудове розслідування та пред’явлено 9 підозр по ст.309 КК України та  направлено 9 справ до районного суду.

СВ Тростянецького ВП ГУНП в Сумській області розслідувано 182 кримінальних провадження, з них до суду спрямовано з обвинувальним актом – 156, з угодою про примирення – 13, з угодою про визнання винуватості – 2, з клопотанням про застосування заходів медичного характеру – 3, про звільнення від кримінальної відповідальності – 8, що є нижчим ніж у 2016 році. Закрито 286 кримінальних проваджень. До осіб, які скоїли злочини під час досудового розслідування були застосовані запобіжні заходи: тримання під вартою – 9, особисте зобов’язання – 10.

 Протягом 12 місяців 2017 року Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури  виявлено та внесено до ЄРДР  12 злочинів не облікованих раніше, з них 3 кримінальні провадження направлено до суду з обвинувальними актами,  скасовано 10 постанов про закриття кримінальних проваджень з них 1 кримінальне провадження направлено до суду з обвинувальним актом, надано 135 письмових  вказівок. За апеляційною скаргою прокурора скасовано 1 ухвалу слідчого судді.

Діяльність прокуратури протягом 2017 року  була орієнтована на зміцненні законності та протидію злочинності насамперед з корупційними проявами, захисту прав громадян та захист інтересів держави від неправомірних посягань у бюджетній сфері,  у зв’язку з чим досягнуто певних позитивних результатів.

Так, керівником Охтирської місцевої прокуратури проведено 1 координаційну нараду, 1 спільну нараду, створено 21 спільну робочу групу щодо розслідування окремих видів злочинів, 3 групи для розкриття і розслідування тяжких злочинів,  проведено 13 спільних семінарів (брифінгів).

Мають місце напрацювання на пріоритетних напрямках, визначених прокуратурою вищого рівня, а саме: земельній, лісовій, бюджетній сфері та сфері боротьби із корупцією.

Так, Тростянецьким відділом у цьому році до суду направлено 2 кримінальні провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ст. 246 КК України, тобто незаконна порубка лісу, з яких 1 розглянуто судом із постановленням обвинувального вироку, ще 1 кримінальне провадження перебуває на розгляді суду.

Так наприклад направлено до суду кримінальне провадження за фактом незаконної порубки дерев.  01.11.2016 гр. П. порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відновлення лісу, незаконно, без спеціального на те дозволу, маючи прямий умисел, направлений на незаконну порубку дерев, приїхав на своєму автомобілі до лісу та полезахисного насадження, що знаходяться на території Тростянецького дочірнього агролісогосподарського підприємства «Тростянецький агролісгосп» діючи всупереч вимогам законодавства без ордера та лісорубного квитка, використовуючи належну йому бензопилу заздалегідь приготовану для скоєння кримінального правопорушення, вчинив самовільну незаконну порубку 23 дерев, чим заподіяв матеріальних збитків навколишньому природному середовищу в розмірі 35470,01 грн.

            Окрім того, Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури під час аналізу та опрацювання інформації щодо використання земель державної, комунальної власності, встановлено ознаки кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України - самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене щодо земельної ділянки особливо цінних земель.

            До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за відповідною правовою кваліфікацію ч.2 ст. 197-1 КК України, пред’явлено підозру двом особам-підприємцям, кримінальні провадження з обвинувальними актами направлено до суду. Особи причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень судами засуджені, землі повернуті державі, а врожай незаконно вирощений на земельних ділянках конфісковано, реалізовано та кошти від реалізації передані в державний бюджет.

На даний час актуальним питанням залишається боротьба з корупцією. Ми не є винятком. У 2017 році до суду спрямовано 1 кримінальне провадження даної категорії, яке розглядається судом.

 

Підтримання державного обвинувачення

 

Забезпечено 100% апеляційного реагування у кримінальних провадженнях.

            За апеляційними скаргами прокурора протягом 2017 року апеляційним судом Сумської області  скасовано 5 вироки, з яких по 2 кримінальних провадженнях  постановлено новий вирок,  і за двома - призначено новий розгляд у суді першої інстанції.

            Протягом 12 місяців 2017 року державними обвинувачами  Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури підтримано державне обвинувачення у 109  кримінальних провадженнях, з них 7 відносно неповнолітніх, а саме з постановленням обвинувальних вироків у 73 кримінальних провадженнях, з яких з угодами про визнання винуватості – 1, з угодами про примирення – 10; з винесенням ухвал – 36, з них: 1 - ухвала про застосування примусових заходів медичного характеру.

Оперативними працівниками прокуратури Тростянецького району забезпечено перевірку постановлених за їх участю судових рішень у кримінальних справах і провадженнях та апеляційне, касаційне реагування на неправосудні рішення, ухвалені судом у кримінальних справах та провадженнях.

 

Нагляд за додержанням захисту прав і свобод дітей

 

            Забезпечено ефективне реагування на порушення конституційних прав дітей, передусім соціальних, майнових та житлових прав шляхом пред’явлення  1 позовну заяву на суму 250 тис. грн., яку розглянуто та  задоволено.

 

Представництво інтересів держави і громадян в суді

 

            У звітному періоді у провадженні судів перебувало 6 справ за позовними заявами прокурора на суму 3654 тис. грн. Розглянуто судом та задоволено всі позовні заяви.

            Рішення судів за позовами прокурора виконані на суму 3198 тис. грн.

            Серед заявлених Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури 2 позови у сфері лісових відносин щодо відшкодування збитків завданих самовільним порубом дерев на суму 43 тисяч гривень, які розглянуто судом.

            Також заявлено та задоволено 3 позовні заяву в земельній сфері про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди землі (в тому числі не витребувані паї).

            У порядку відомчого контролю подано 4 скарги на рішення, дії або бездіяльність державних виконавців, які розглянуто із вжиттям заходів.

            Також, хочу звернути увагу, що, незважаючи на те, що органи прокуратури позбавлені функції так званого загального нагляду та не проводять перевірок діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, скарги з цих питань продовжують надходити, у зв’язку з чим збільшилася кількість звернень, спрямованих за належністю для розгляду та вирішення до інших відомств.

 

Нагляд за додержаннямзаконів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

            Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури  проведено перевірки  додержання вимог КУпАП в діяльності Тростянецького ВП ГУНП в області при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, а також при виконанні постанов суду. За результатами перевірок внесено 4 вказівки, яка розглянута та задоволена, працівника поліції притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

            Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури  проведено перевірку в Тростянецькому ВП ГУНП в Сумській області з питань додержання вимог Закону України «Про поліцію» при проведенні профілактичної та наглядової діяльності за особами засудженими за вчинення насильницьких злочинів та злочинів пов’язаних з незаконним заволодінням транспортних засобів, щодо осіб, яким призначені міри покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

            За наслідками перевірки, прокуратурою внесено 10 вказівок, з них 1 щодо профілактики серед неповнолітніх, які розглянуті та задоволені, до дисциплінарної відповідальності працівники поліції (дільничні) не притягувались.

 

Протидія та боротьба з корупцію

 

            Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури постійно приділялась увага щодо протидії та боротьби із корупцією. За результатами роботи 2017 року одне кримінальне провадження спрямовано до суду з обвинувальним актом.

            Зокрема, по кримінальному провадженню за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди в сумі 5000 грн. за невжиття заходів правового реагування затримано службову особу Державної екологічної інспекції в Сумській області.

            Окрім цього прокурорами відділу виявлено факти внесення недостовірної та не повної інформації до щорічних декларацій службовими особами Тростянецького району. За результатами роботи на цьому напрямку внесено 9 подань в порядку ч.3 ст.65 Закону України «Про запобігання корупції» щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності в рамках службового розслідування.

            Зокрема, направлено подання на адресу Тростянецького ВП ГУНП в Сумській області щодо усунення порушень Закону України «Про запобігання корупції», а саме зазначенням неповної інформації працівниками поліції в електронних деклараціях. Також складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, відносно працівників сільських рад, у зв’язку із порушенням ними корупційного законодавства в частині неповідомлення відомостей про конфлікт інтересів.

Особистий прийом та вирішення звернень

           Оперативними працівниками Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури  на особистому прийомі прийнято 31  звернення громадян. Більшість скарг направлено за належністю.

Вирішено звернень – 61, задоволено – 1, направлено в інші відомства -50 звернень.

Більшість звернень, що на даний час надходить на розгляд до прокуратури від учасників кримінальних проваджень, а саме це скарги на дії або бездіяльність слідчих або на невнесення відомостей до єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

ЗМІ

Постійно підтримується зв'язок із громадськістю шляхом інформування про діяльність прокуратури, актуальні напрацювання.

Так, упродовж  2017 року підготовлено і здійснено 37 виступів у ЗМІ, з них:  28– в друкованих ЗМІ, 4 – інтернет, 5-телебачення. Направлено 3 інформації в органи влади.

Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури спільно з Тростянецьким ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області за участі засобів масової інформації району проведено брифінг на якому проінформували про результати своєї роботи в поточному році, про стан дотримання законності на території району та актуальні питання, що потребують спільного вирішення усіма правоохоронними органами Тростянеччини.       

Сподіваюся, що наведена мною інформація сприятиме вжиттю органами влади у межах повноважень організаційно-практичних заходів, спрямованих на зміцнення законності у регіоні.

Дякую за увагу!