ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

X

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

20.04.2018/9

Дата реєстрації:

18.04.2018

Проголосовано:

20.04.2018 12:06:34

Автор:

Новак Н.Л.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 20.04.2018/9



У К Р А Ї Н А



 


Тростянецька міська рада



10 сесія 7 скликання

 



                                           Р І Ш Е Н Н Я                                ПРОЕКТ


 

від 20.04.2018 року


м. Тростянець                                № _______

 

Про затвердження міської Програми

оздоровлення та відпочинку дітей

Тростянецької міської об‘єднаної

територіальної громади на 2018 рік



         Відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», п. 22 ч. 1 ст. 26, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання рішення Сумської обласної ради «Про обласну Програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2018 рік», з метою створення сприятливих умов для якісного відпочинку та оздоровлення дітей,
міська рада вирішила:



         1. Затвердити міську Програму оздоровлення та відпочинку дітей Тростянецької міської об‘єднаної територіальної громади на 2018 рік (додається).



         2. Дане рішення направити до фінансового управління, відділу освіти, відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради, відділу інформаційно-технічного забезпечення апарату Тростянецької міської ради.



         3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури та туризму, охорони здоров’я і соціального захисту населення, молодіжної політики та спорту.



 


Міський голова      Ю.А. Бова

 

 
ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням 10 сесії 7 скликання

Тростянецької міської  ради

№ _____ від 20.04.2018 року

 

МІСЬКА ПРОГРАМА

оздоровлення та відпочинку дітей

Тростянецької міської об‘єднаної

територіальної громади

на 2018 рік

 

Тростянець

2018

 

 
ЗМІСТ

 

Назва розділу

 


  1. Паспорт міської програми оздоровлення та відпочинку дітей Тростянецької на 2018 рік.

  2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма.

  3. Мета реалізаціїПрограми.

  4. Обгрунтування шляхів та засобів розв’язання проблеми, обсяги фінансування.

  5. Завдання та заходи реалізації Програми.

  6. Напрями діяльності та заходиПрограми.

  7. Координація та контроль за ходом виконання Програми.

  8. Додаток 1. Орієнтовне ресурсне забезпечення Програми.

  9. Додаток 2. Напрями діяльності та основні заходиПрограми.


 

І. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ

 

 
















































1. Назва Програми Міська Програма оздоровлення та відпочинку дітей Тростянецької міської об‘єднаної територіальної громади на 2018 рік
2. Підстава для розроблення Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», обласна Програма оздоровлення та відпочинку дітей Сумської області на 2018 рік
3. Ініціатор розроблення Програми Тростянецька міська рада
4. Розробник програми Відділ освіти Тростянецької міської ради
5. Відповідальний виконавець Відділи міської ради:  освіти; культури, туризму, молоді та спорту
6. Учасники Програми Відділи міської ради:  освіти; культури, туризму, молоді та спорту
7. Термін реалізації 2018 рік
8. Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми Бюджет Тростянецької міської ОТГ, обласний бюджет та інші кошти незаборонені законом
9. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього 1036,6 тис. грн.

 

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

Одним із найважливіших завдань у сфері соціального захисту дітей є реалізація їх права на оздоровлення та відпочинок, стовідсоткове охоплення організованими формами оздоровлення дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

З урахуванням складної та небезпечної ситуації, що склалася на сході країни у зв’язку з проведенням антитерористичної операції, прогнозованим є розширення переліку категорій дітей та, відповідно, зростання потреби у бюджетному оздоровленні.

Особливого значення сьогодні набуло питання національно-патріотичного виховання дітей в закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання вимог чинного законодавства у сфері пожежної безпеки та санітарно-гігієничних вимог, проведення сучасних виховних заходів та їх методичне наповнення, а також використання сучасних підходів до просування оздоровчих послуг на відповідному ринку.

Ускладнює ситуацію і факт відсутності фінансування послуг з оздоровлення з державного бюджету та повна відсутність з 2015 року фінансування оздоровчої кампанії за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

        На виконання розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 13.05.2017 року № 260-ОД «Про організацію оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей, учнівської та студентської молоді влітку 2017 року», наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 16.05.2017 року № 319-ОД «Про організацію літнього оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей, учнівської та студентської молоді влітку 2017 року», з метою забезпечення організованого проведення літньої оздоровчої кампанії, додержання законодавства у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, у 2017 році була проведена відповідна робота.

Своєчасно було здійснено підбір кадрів для роботи в пришкільних таборах Тростянецької громади, з якими організовано відповідні наради-навчання. Табори діяли протягом 14 днів за п’ятиденним режимом. Табірна зміна тривала у період з 29 травня 2017 року по 16  червня 2017 року для пришкільних, профільних та таборів праці і відпочинку. Вартість харчування однієї дитини в день при дворазовому харчуванні становила 35 грн.

Мережа літніх оздоровчих таборів Тростянецької громади складалася з 13  пришкільних таборів (567 дітей):

  • Тростянецька СШ І-ІІІ ст. № 1– 60 дітей;

  • Тростянецька СШ І-ІІІ ст. № 2 – 180 дітей;

  • СШ І-ІІІ ст. № 3 – 100 дітей;

  • ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 – 60 дітей;

  • Тростянецька СШ І-ІІІ ст. № 5 – 95 дітей;

  • Кам’янська ЗОШ І-ІІІ ст. – 30 дітей;

  • Смородинський НВК: ЗОШ І-ІІ ст. –ДНЗ – 42 дітей.


1 табір праці і відпочинку (25 дітей):


  • Кам’янська ЗОШ І-ІІІ ст. – 25 дітей;


1 профільного табору (135 дітей):


  • КПНЗ ТРР «Палац дітей та юнацтва» – 135 дітей;


3 мовних таборів (230 дітей):


  • Тростянецька СШ І-ІІІ ст. № 1– 60 дітей;

  • Тростянецька СШ І-ІІІ ст. № 3 – 100 дітей;

  • Тростянецька СШ І-ІІІ ст. № 5– 70 дітей.


Крім цього, 40 дітей пільгових категорій мали можливість оздоровитися в дитячому оздоровчому таборі «Орлятко» (дітей-сиріт (4), дітей-чорнобильців (1),  дітей учасників АТО (4), дітей з багатодітних родин (2),  талановитих та обдарованих дітей (26), дітей, що перебувають на диспансерному обліку (1), дітей внутрішньо переміщених осіб (1).

З 29 вересня до 18 жовтня 2017 року 4 дитини з числа творчо обдарованої молоді були оздоровлені в державному позашкільному закладі  –  дитячий  заклад санаторного типу «Ровесник».

Особлива увага щодо контингенту учнів акцентувалася на дітях пільгових категорій, таких як:

  • діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування;

  • діти з інвалідністю;

  • діти з багатодітних та малозабезпечених сімей;

  • діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

  • діти, які перебувають на диспансерному обліку;

  • діти учасників антитерористичної операції на Сході України;

  • діти внутрішньо переміщених осіб;

  • талановиті та обдаровані діти.


На постійному контролі перебувала зайнятість учнів, які схильні до правопорушень – їх залучено до організованих форм відпочинку, поєднавши його з суспільно-корисною працею. З метою здійснення контролю за організацією відпочинку, зайнятості дітей, які перебувають на шкільному обліку, виховуються в неблагополучних сім’ях, кожен заклад освіти надав списки учнів, до яких були включені діти із зазначених категорій.

З метою  організації змістовного дозвілля  школярів під час оздоровчої кампанії влітку 2017 року кожним закладом освіти було проведено заходи національно-патріотичного виховання, спортивно-розважальні змагання та ігри на свіжому повітрі, творчі конкурси, вікторини, інтелектуальні ігри та турніри, шоу-програми, дитячі свята тощо.

Забезпечення гарантованого рівня пожежної та техногенної безпеки в закладах оздоровлення та відпочинку, попередження виникнення пожеж, інших надзвичайних або позаштатних ситуацій здійснювалася у співпраці з Тростянецьким районним сектором управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Сумській області. Організація безпечного перевезення груп дітей під час екскурсій забезпечувалася у співпраці з Тростянецьким відділенням поліції Охтирського відділу Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Таким чином, оздоровчо-відпочинковими послугами було охоплено 1001 дитина (49%): у пришкільних таборах – 957 дітей (47,2%).

Нагальним є питання організації виховного процесу та дозвілля в закладах оздоровлення та відпочинку. З метою вдосконалення роботи в цьому напрямку необхідно забезпечити дитячі заклади оздоровлення та відпочинку сучасною методикою проведення змістовного дозвілля, вжити заходів щодо поліпшення виховної, культурно-масової та фізкультурно-спортивної роботи з дітьми під час літніх канікул. Зважаючи на ряд негативних явищ у підлітковому та молодіжному середовищі (тютюнопаління, алкоголізм, наркоманія), особливістю відпочинку та оздоровлення молоді має стати формування навичок здорового способу життя.

 

ІІІ. Мета Програми

Метою Програми є:

- створення належних умов для оздоровлення та повноцінного відпочинку дітей Тростянецької міської ОТГ, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки;

- збільшення кількості дітей, охоплених організованими формами відпочинку та оздоровлення.

Реалізація Програми надасть можливість забезпечити ефективне проведення оздоровчо-відпочинкової кампанії у 2018 році, а також забезпечити відкритий, об’єктивний і прозорий підбір та направлення дітей до закладів оздоровлення області та України.

 

Аналіз факторів впливу на проблему та ресурсів для реалізації Програми

 



















Сильні сторони Слабкі сторони
- зростання уваги до оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку громади;

- збільшення обсягів фінансування за

рахунок коштів інших джерел на оздоровлення та відпочинок дітей;

- збільшення загальної кількості дітей громади, охоплених оздоровчими та відпочинковими послугами протягом літнього періоду;

-запобігання злочинності та правопорушень серед дітей та молоді;

- запобігання порушенням у сфері

санітарної та протипожежної безпеки під час організації оздоровлення та відпочинку дітей
- недостатнє фінансування заходів щодо оздоровлення дітей пільгових категорій, які потребують першочергової уваги, за рахунок коштів місцевого бюджету;

- слабка матеріально-технічна база більшості таборів;

- недостатній рівень престижу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку  серед населення;

- висока вартість путівок до дитячих

закладів оздоровлення та відпочинку;

- неспроможність діючих оздоровчих

закладів оздоровлення та відпочинку  забезпечити оздоровчими послугами дітей шкільного віку
Можливості Загрози
- щорічне збільшення фінансування

оздоровлення дітей з міського бюджету;

- підвищення професійного рівня кадрів для роботи в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;

- упровадження нових форм роботи дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

- удосконалення та розширення роботи з надання послуг, забезпечення безпеки життєдіяльності, розвитку та вдосконалення матеріально-технічної бази;

- сприяння розвитку духовності, моралі, формування навичок здорового способу життя.
- відсутність достатньої кількості коштів в міському бюджеті  на оздоровлення дітей шкільного віку;

- підвищення ціни на путівки до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку внаслідок інфляції;

- зменшення кількості дітей пільгових категорій, охоплених оздоровчими послугами;

- нестача кваліфікованих кадрів для роботи в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

 

 

ІV. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання

проблеми, обсяги фінансування

Прийняття цієї Програми дозволить поступово вирішити проблеми у сфері оздоровлення та відпочинку дітей.

Програма передбачає протягом 2018 року здійснити комплекс заходів щодо створення умов для належної організації оздоровлення і відпочинку дітей шляхом:

- забезпечення належних умов функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

- придбання путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів місцевого бюджету;

  • організацію та проведення семінарів для директорів, методистів, вихователів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.


Програма розроблена на 2018 рік.

Обсяг коштів на оздоровлення визначається органами виконавчої влади та місцевого самоврядування щорічно під час формування відповідних бюджетів, виходячи з конкретних завдань Програми та реальних фінансових можливостей бюджетів. Обсяг фінансування Програми в поточному бюджетному періоді може коригуватися у разі виникнення непередбачуваних факторів, що вплинули на своєчасність виконання окремих заходів та проведення відповідних видатків.

 

V. Перелік завдань і заходів Програми та результативні показники

Протягом 2018 року планується здійснити такі заходи:

- забезпечення повноцінного оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, шляхом придбання путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області за рахунок коштів  місцевого бюджету;

- проведення семінарів-навчань директорів, методистів та вихователів дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

- проведення перевірок щодо умов перебування дітей в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку Тростянецької міської ОТГ;

- проведення конкурсів та визначення переможців літнього відпочинку та оздоровлення дітей серед дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;

- розробка та видання інформаційно-методичної літератури стосовно напрямів діяльності у сфері оздоровлення та відпочинку дітей;

- постійне інформування населення про дитячу оздоровчу базу громади та її можливості;

У результаті виконання Програми планується збільшення кількості дітей, яким надаються послуги з оздоровлення та відпочинку.

 

VI. Напрями діяльності та заходи Програми

Напрями діяльності та заходи програми викладені у додатку 2 до Програми.

 

VIІ. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Функції з координації виконання заходів Програми покладаються на відділ освіти; відділ культури та туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

Контроль за виконанням заходів Програми покладається на постійну комісію з питань освіти, культури та туризму, охорони здоров’я і соціального захисту населення, молодіжної політики та спорту.

       Відповідальним виконавцям забезпечити виконання заходів Програми та про виконану роботу інформувати на засіданні постійної комісії з питань освіти, культури та туризму, охорони здоров’я і соціального захисту населення, молодіжної політики та спорту, і не менше одного разу на рік на сесії міської ради.

 

 

 
Заступник міського голови                                            О.Ю. Заяц

 

 

 

 

Додаток 1

до рішення 10 сесії 7 скликання

Тростянецької міської ради

                                                                                                                                                                                 № ____ від 20.04.2018 року

 

 
Орієнтовне ресурсне забезпечення Програми

 

                                                                                                          тис. грн.




















Обсяг коштів, які

пропонується залучити до виконання Програми
Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми
І ІІ
Місцевий бюджет Обласний бюджет
1036,6 923,6 113,0



 

Додаток 2

до рішення 10 сесії 7 скликання

Тростянецької міської ради

                                                                                                                                                                                 № ____ від 20.04.2018 року

 

Напрямки діяльності та основні заходи міської Програми оздоровлення та відпочинку дітей

Тростянецької міської ОТГ на 2018 рік

 


































































































































з/п
Перелік заходів Програми Строк

виконання заходу
Виконавці Джерела

фінансування

(бюджет)
ООрієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн.)

 
Очікуваний

результат
1 2 3 4 5 6 7
1. Забезпечення інформаційними матеріалами тематичної

сторінки веб-сайту міської ради
2018 рік Відділ інформаційної

діяльності та комунікацій з

громадськістю Тростянецької міської ради
Не потребує

фінансування
 

-

 
Надання електронної доступної інформації про існуючу мережу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку
2. Започаткування у засобах масової інформації тематичної  рубрики з метою поширення інформаційного поля  стосовно можливостей оздоровлення та відпочинку дітей 2018 рік Відділ інформаційної

діяльності та комунікацій з

громадськістю Тростянецької міської ради
Не потребує

фінансування
 

 

 

-

 
Підвищення престижу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку  громади, надання інформації про можливості оздоровлення дітей, збільшення оздоровлених дітей на території громади
3. Організація оздоровлення учнів у пришкільних оздоровчих таборах, профільних таборах та таборах праці і відпочинку 2018 рік Тростянецька міська рада, відділ освіти

Тростянецької міської ради, заклади загальної середньої та позашкільної освіти
Міський  бюджет  

 

 

556,6
Збільшення кількості дітей, охоплених оздоровчими та відпочинковими послугами (в тому числі дітей  пільгових категорій). Придбання миючих та дезінфікуючих засобів, страхування учнів у пришкільних таборах, організація харчування учнів
4. Організація оздоровлення вихованців закладів дошкільної освіти 2018 рік Тростянецька міська рада, відділ освіти Тростянецької міської ради, заклади дошкільної освіти Міський  бюджет 167,00 Збільшення кількості дітей дошкільного віку, охоплених оздоровчими послугами
5. Створення належних умов для роботи таборів з денним перебуванням: сприяння забезпеченню безперебійного електро-, водо-, газопостачання 2018 рік Тростянецька міська рада, відділ освіти

Тростянецької міської ради
 

 

-

 
Забезпечення належних умов функціонування таборів з денним перебуванням та безпечного перебування в них дітей
6. Проведення в таборах з денним перебуванням культурно-масових заходів (свят, екскурсій тощо) 2018 рік Тростянецька міська рада,

Ввідділ освіти

Тростянецької міської ради, відділ культури туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради
Не потребує фінансування - Забезпечення змістовного відпочинку  і оздоровлення дітей громади
7. Проведення нарад, семінарів, спрямованих на координацію та контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та норм проведення оздоровчо-відпочинкового процесу, діяльністю закладів оздоровлення та відпочинку, впровадження виховного компоненту 2018 рік Тростянецька міська рада, відділ культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради, відділ освіти

Тростянецької міської ради,

Управління Держпродспоживслужби в Тростянецькому районі
Не потребує фінансування - Підвищення рівня проведення заходів, спрямованих на здійснення координації та контролю за проведенням оздоровчо-відпочинкового процесу
8. Організація оздоровлення дітей пільгових категорій у закладах оздоровлення та відпочинку  Сумської області та України 2018 рік Тростянецька міська рада, відділ культури, туризму, молоді та спорту ТМР, Відділ освіти

Тростянецької міської ради
Міський  бюджет 200,0 Забезпечення якісними оздоровчими послугами дітей, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки
Обласний бюджет 113,0
9. Залучення коштів спеціальних фондів, внески міжнародних

благодійних організацій та інших джерел, незаборонених

законодавством для оздоровлення дітей, що потребують особливої

соціальної уваги та підтримки
2018 рік За рахунок

коштів

незаборонених

законодавством
 

 

 

-

 
Забезпечення оздоровчими послугами дітей, що потребують особливої уваги та підтримки
10. Забезпечити впровадження системи національного-патріотичного виховання в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку громади 2018 рік Відділ  освіти

Тростянецької міської ради, заклади освіти
Не потребує

фінансування
- Формування духовно розвинутої особистості, патріота своєї держави
Всього 1036,6
Місцевий бюджет 923,6
Обласний бюджет 113,0