ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIV

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

25.10.2018/2

Дата реєстрації:

22.10.2018

Проголосовано:

23.10.2018 16:29:59

Автор:

Маловічко Є.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 25.10.2018/2



                               У К Р А Ї Н А                     Проект



Тростянецька міська рада

14 сесія 7 скликання

(друге пленарне засідання)





 


             Р І Ш Е Н Н Я                


 

від _______ 2018 року


м. Тростянець                                  № ____

 

Про зміну назви та затвердження Статуту

комунального закладу Тростянецької міської

ради «Музейно-виставковий центр

«Тростянецький» в новій редакції з 01.01.2019 року

   

         З метою належної організації музейної та краєзнавчої роботи, розвитку туристичної галузі на території Тростянецької міської ради, керуючись ст. 26, ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 
міська рада вирішила:

 

           1. Змінити назву Комунального закладу Тростянецької міської ради «Тростянецький краєзнавчий музей» на Комунальний заклад Тростянецької міської ради  «Музейно-виставковий центр «Тростянецький» з 01.01.2019 року.

          

           2. Внести зміни та затвердити Статут комунального закладу Тростянецької міської ради «Музейно-виставковий центр «Тростянецький», в новій редакції (додається).

          

           3. Керівнику комунального закладу Тростянецької міської ради «Музейно-виставковий центр «Тростянецький» забезпечити здійснення державної реєстрації Статуту в новій редакції з 01.01.2019 року відповідно до норм чинного законодавства.

          

           4. Дане рішення направити  КЗ  ТМР «Музейно-виставковий центр «Тростянецький», відділу правового забезпечення, економісту апарату міської ради, відділу з питань державної реєстрації апарату Тростянецької міської ради, відділу культури, туризму, молоді та спорту.

          

           5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань освіти, культури і туризму, молоді і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту населення Заяц О. Ю.

 
Міський голова                    Ю.А. Бова

       ПРОЕКТ

 







 

 
                   ЗАТВЕРДЖЕНО:

 

рішенням 14 сесії 7 скликання

(друге пленарне засідання)

 Тростянецької міської ради

№___ від _____ 2018 р.

Міський голова

___________ Ю.А. Бова


 

 

 

 

 

 
СТАТУТ

 

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

«МУЗЕЙНО-ВИСТАВКОВИЙ ЦЕНТР «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ»

 

(НОВА РЕДАКЦІЯ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
м. Тростянець

2018

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ «МУЗЕЙНО-ВИСТАВКОВИЙ ЦЕНТР «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ», (надалі – Музей) є комунальною власністю Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади в особі Тростянецької міської ради.

1.2. Музей здійснює свою діяльність на основі та відповідно до чинного законодавства України, зокрема Конституції України, Цивільного кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про культуру», «Про музеї та музейну справу», нормативних актів Кабінету Міністрів України, Міністерства культури України, норм податкового законодавства України, що регулюють діяльність неприбуткових установ, інших чинних нормативних актів України, рішень Тростянецької міської ради, розпоряджень голови Тростянецької міської ради, наказів відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради та цього Статуту, який затверджується Тростянецькою міською радою.

1.3. Засновником та Власником Музею є Тростянецька міська об’єднана територіальна громада в особі Тростянецької міської ради, ідентифікаційний код – 24006361, місцезнаходження: Україна, 42600, Сумська обл., м. Тростянець, вул. Миру, буд. 6 (далі – «Власник») за галузевою спрямованістю підвідомчим відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради (далі – «Відділ»).

1.4. Музей є юридичною особою, має круглу гербову печатку і кутовий штамп з повною своєю назвою, фірмові бланки, рахунки в банківських установах та органах Державної казначейської служби.

Прав та обов’язків юридичної особи Музей набуває з дня його  державної реєстрації.

1.5. Комунальний заклад Тростянецької міської ради «Музейно-виставковий центр «Тростянецький» і його музейний фонд, що є складовою державної частини Музейного фонду України не підлягає приватизації.

 

2. НАЙМЕНУВАННЯ ТА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ МУЗЕЮ

2.1. Повне найменування Музею: Комунальний заклад Тростянецької міської ради «Музейно-виставковий центр «Тростянецький».

Скорочене найменування Музею: КЗ ТМР «Музейно-виставковий центр «Тростянецький»».

2.2. Місцезнаходження Музею: 42600, Сумська область, м. Тростянець, вул. Миру, 16.

 

3. ПРЕДМЕТ  ТА  МЕТА  ДІЯЛЬНОСТІ  МУЗЕЮ

3.1. Метою діяльності Музею є вивчення, збереження та використання пам’яток природи, історії, матеріальної і духовної культури краю, залучення громадян до надбань національної і світової культурної спадщини.

3.2. Основними завданнями Музею є:

3.2.1. Вивчення, збереження та використання пам’яток природи, історії, матеріальної і духовної культури.

3.2.2. Залучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини, сприяння відродженню національної свідомості народу, підвищення культурного рівня населення.

3.2.3. Популяризація культурної, історичної, художньої спадщини, загальнолюдських цінностей.

3.2.4. Збереження та наукова популяризація рухомих пам’яток історії та культури, що розкриває історію краю.

3.2.5. Сприяння виставковій діяльності у сфері туризму.

3.3. Основними напрямами діяльності Музею є:

3.3.1. Науково–дослідна: наукове дослідження пам’яток історії та культури, вивчення музейних зібрань, процесів етнічного, соціально – економічного, культурного розвитку краю зі стародавніх часів до сьогодні.

3.3.2. Культурно–освітня: проведення екскурсійної роботи по експозиціях, виставках, історичних і пам’ятних місцях; лекцій, бесід, консультацій, днів відкритих дверей, музейних свят та інших масових заходів; координація діяльності з питань розвитку туристично сфери міста, організації масового та оздоровчо-спортивного туризму.

3.3.3. Комплектування музейних зібрань: збір пам’яток історії, культури та природи, організація їх обліку та зберігання.

3.3.4. Експозиційна: музейний дизайн та оформлювальна робота, створення експозицій, виставок.

3.3.5. Фондова: здійснення обліку, наукової інвентаризації, консервації, реставрації, організації збереження та охорони пам’яток природи, історії та культури, у тому числі із дорогоцінних  металів та каміння.

3.3.6. Видавнича: видання та розповсюдження краєзнавчих наукових та популярних видань, навчально-методичної літератури, посібників, каталогів, виготовлення копій музейних предметів.

3.3.7. Реставраційна: консервація музейних експонатів та здійснення реставрації необхідних музейних експонатів.

3.3.8. Виставкова: проектування виставок і експозицій та їх організація.

3.3.9. Пам’яткоохоронна: здійснення роботи щодо виявлення, вивчення, обліку пам’яток археології, історії та культури, контролю за їх станом та збереженням, реставрації.

3.4. В Музеї створюється наукова бібліотека, в якій концентрується вся література про край з її систематичним поповненням.

3.5. Музей формує науковий архів з матеріалів своєї діяльності.                                           

3.6. Музей може встановлювати  ділові контакти з іншими музеями України та зарубіжжя, в установленому порядку спілкуватися з  установами, громадянами, фірмами з питань, що входять до компетенції Музею.

3.7.  Музей координує свою науково-дослідну  роботу з іншими науковими закладами, музеями і т.п., може залучати, на випадок необхідності і при наявності  коштів, до своєї роботи відповідних спеціалістів на договірній основі.

3.8. Участь Музею в асоціаціях та інших об’єднаннях здійснюється на добровільних засадах, якщо це не суперечить чинному законодавству України, за погодженням з Уповноваженим органом.

3.9. Музей самостійно розробляє перспективні плани експозицій, їх концепції, сценарії тематико-експозиційні плани та ін., для художньо-архітектурного втілення їх може запрошувати відповідних спеціалістів.

3.10. За структурою, в межах типового штатного розкладу, з урахуванням покладених задач та обов’язків, Музей складається з працівників, наукових співробітників та технічного персоналу підпорядкованих безпосередньо директору.

3.11. Музей є головним організаційно-методичним центром для музеїв Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади, що створені при підприємствах, установах, організаціях та навчальних закладах, надає їм науково-методичну і практичну допомогу, організовує взаємо-використання музейних ресурсів.

3.12. В сфері науково-дослідної діяльності Музей вивчає природу, процеси історичного, економічного, політичного і культурного розвитку краю з  найдавніших часів до наших днів, для чого:

а) проводить археологічні, етнографічні, науково-природничі та інші пошуки, наукові відрядження;

б) виявляє і вивчає відповідні матеріали, що знаходяться в державних та інших архівах, бібліотеках, фондах  інших музеїв і т.п.;

в) постійно організовує пошук, вивчення та збір матеріалів та предметів які мають музейну цінність серед населення району, так і за його межами, в необхідних випадках закуповує їх через фондово-закупівельну комісію. Музей може приймати в дарунок необхідні йому матеріали, музейні предмети та музейні колекції;

 г) ретельно документує  зібрані матеріали відповідно діючих інструкцій і положень.                    

3.13. Передача музейних предметів і музейних колекцій частини Музейного фонду на тимчасове зберігання іншим музеям, юридичним і фізичним особам у межах України здійснюється за згодою Музею та рішенням відділу.

3.14. Вивезення пам'яток Музейного фонду України за межі України забороняється, крім випадків тимчасового їх перебування за кордоном з дозволу Міністерства культури України для експонування на виставках або реставрації з обов'язковим їх страхуванням.

 

4. УПРАВЛІННЯ МУЗЕЄМ

4.1. Комунальний заклад Тростянецької міської ради «Музейно-виставковий центр «Тростянецький» у своїй діяльності  підконтрольний та підзвітній Тростянецькій міській раді, відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

Управління галузевою діяльністю здійснює Відділ культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

4.2. Виключною компетенцією Власника є:

- затвердження Статуту Музею та внесення змін до Статуту;

- затвердження організаційної структури та чисельності працівників в межах кошторису Музею;

- прийняття рішень про продаж, обмін, списання, надання в оренду або тимчасове користування основних засобів;

- прийняття рішень про ліквідацію Музею, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу;

- контроль з питання фінансово-господарської діяльності Музею.

Власник здійснює інші повноваження, передбачені чинним законодавством та визначені рішенням Власника.

4.3. До компетенції відділу культури, туризму, молоді та спорту міської ради відноситься:

- здійснення організаційно-методичного керівництва Музеєм;

- затвердження річного плану роботи Музею;

- забезпечення підготовки та підвищення фахової кваліфікації  музейних працівників;

- проведення конкурсного добору на посаду керівника Музею;

- здійснення інших повноважень, передбачених чинним законодавством України, щодо контролю за організацією роботи Музею.

 

5. КЕРІВНИЦТВО МУЗЕЄМ

5.1. Безпосереднє керівництво Музеєм здійснює директор.

Директор призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням міського голови  шляхом укладання з ним контракту за результатами конкурсу згідно «Положення про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад комунальних закладів культури  Тростянецької міської ради».

5.2. Директор самостійно вирішує питання діяльності Музею, за винятком тих, що віднесені до компетенції Уповноваженого органу, відділу.

5.3. Директор:

5.3.1. Без доручення діє від імені Музею, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з юридичними та фізичними особами, укладає договори, видає довіреності, відкриває в установах банків рахунки.

5.3.2. Керує діяльністю Музею та несе повну відповідальність за його стан та діяльність.

5.3.3. Здійснює прийом і звільнення працівників Музею.

5.3.4. Розподіляє обов’язки між працівниками, затверджує посадові інструкції працівників Музею.

5.3.5. Забезпечує підвищення кваліфікації працівників Музею та проходження ними атестації.

5.3.6. Застосовує заохочення та дисциплінарні стягнення до працівників Музею.

5.3.7. Видає накази та розпорядження в межах своєї компетенції, які є обов’язковими для всіх працівників Музею.

5.3.8. Приймає рішення про заохочення та накладення стягнень на працівників в межах своєї компетенції та у відповідності до чинного законодавства України.

5.3.9. Забезпечує правовий та соціальний захист працівників Музею, дотримання режиму робочого часу, відпочинку, правил охорони праці, техніки безпеки, протипожежної безпеки та виробничої санітарії на підставі відповідних нормативних документів.

5.3.10. Розробляє поточний та перспективний план роботи Музею, подає на затвердження відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради ї та здійснює контроль за його виконанням.

5.3.11. Організовує та створює умови для подальшого розвитку Музею та розширенню напрямків його діяльності.

5.3.12. Постійно дбає про матеріально-технічне забезпечення діяльності Музею.

5.3.13. Несе персональну відповідальність за виконання покладених на Музей завдань та дотримання фінансової дисципліни згідно з чинним законодавством України.

5.3.14. Розпоряджається коштами та іншими цінностями Музею  відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

5.3.15. Звітує і несе відповідальність перед Власником і Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради за результати роботи Музею згідно розподілу їх повноважень в управлінні Музеєм;

5.3.16. Вирішує інші питання діяльності Музею відповідно до чинного законодавства. 

5.4. Заохочення та дисциплінарні стягнення щодо директора Музею застосовуються згідно із чинним законодавством України про працю.

5.5. Директор музею та/або відділ культури, туризму, молоді та спорту міської ради розробляє та формує структуру Музею, яку погоджує з фінансовим управлінням міської ради та подає на затвердження Тростянецькій міській раді;

5.6. Директор музею та/або відділ культури, туризму, молоді та спорту міської ради формує штатний розпис, в межах кошторису, який  погоджує  з фінансовим управлінням міської ради та подає на затвердження виконавчому комітету Тростянецької міської ради.

 

6. ПОРЯДОК УТВОРЕННЯ І ВИКОРИСТАННЯ МАЙНА МУЗЕЮ

6.1. Майно Музею становлять основні фонди, оборотні засоби, кошти, а також інші матеріальні цінності, передані  йому Уповноваженим органом, вартість яких відображається у самостійному балансі Музею.

6.2. Майно Музею є спільною власністю територіальної громади і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Музей володіє, користується та розпоряджається майном, з обмеженням правомочності розпорядження щодо основних фондів відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту. Основними фондами Музей має право розпоряджатися лише з дозволу Уповноваженого органу відповідно до встановленого порядку.

6.3. Джерелами формування майна Музею є:

6.3.1. Майно, передане йому Уповноваженим органом.

6.3.2. Майно, придбане у інших юридичних осіб.

6.3.3. Майно, що надходить безоплатно або у вигляді безповоротної допомоги чи добровільних благодійних внесків, пожертвувань юридичних і фізичних осіб.

6.3.4. Майно, отримане з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

6.4. Музей має право, виключно за рішенням Власника та погодженням з  Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради, продавати, обмінювати, надавати в оренду або тимчасове користування  основні засоби.

Музей має право використовувати свої приміщення для проведення спільних виставок з іншими музеями та організаціями різних форм власності.

 

7. ПЛАНУВАННЯ, ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ МУЗЕЮ

 

7.1. Музей є неприбутковою бюджетною установою.  

7.2. Робота Музею проводиться за затвердженим директором річним планом, який складається  Музеєм та погоджується з Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради. При підготовці річних планів враховуються  одержані Музеєм соціально-творчі замовлення від Відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради, а також виконувані на договірній основі замовлення державних, приватних і громадських підприємств, організацій і установ.

7.3.Фінансово-господарська діяльність Музею здійснюється на основі його кошторису.

7.4. Джерелами формування кошторису Музею є:

- кошти місцевого бюджету;

- плата за відвідування Музею і виставок;

- кошти, одержувані за науково-дослідні та інші види робіт, які виконує Музей на замовлення підприємств, установ, організацій, об’єднань громадян та окремих громадян;

- прибутки від реалізації сувенірної продукції, видавничої діяльності, плати за фото і відео-зйомки;

- кошти, одержані як благодійні внески, або пожертвування від фізичних, юридичних осіб;

- власні надходження, отримані згідно з чинним законодавством України, від здачі в оренду майна;

- інші кошти, набуті на підставах, не заборонених чинним законодавством України.

7.5. Кошти спеціального фонду, не використані Музеєм у поточному році, не вилучаються і використовуються наступного року.

Власні надходження (прибутки) Музею використовуються відповідно до чинного законодавства України (виключно для фінансування видатків на утримання Музею, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом Музею).

7.6. У разі припинення Музею (у результаті його ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) він має здійснити передачу активів за рішенням Уповноваженого органу одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету.

 

8. ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА КОНТРОЛЬ

8.1. Оперативний та бухгалтерський облік результатів діяльності Музею, надання статистичної та іншої звітності згідно діючого законодавства здійснюється центральною бухгалтерією відділу культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

2.2. Музей несе повну відповідальність за допущені порушення договірних зобов’язань.

 

 

9. ПРАВА ТА ОБОВЯЗКИ МУЗЕЮ

9.1. Музей має право:

9.1.1. Звертатися у порядку, передбаченому чинним законодавством, до центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування для отримання інформації та матеріалів, необхідних для виконання покладених на Музей завдань.

9.1.2. Здійснювати придбання матеріальних цінностей.

9.1.3. Самостійно планувати, організовувати і здійснювати свою статутну діяльність, визначати основні напрямки свого розвитку  відповідно до своїх завдань і цілей.

9.1.4. Користуватися пільгами, які згідно із чинним законодавством України  надані закладам культури.

9.1.5. Для підвищення якості своєї діяльності самостійно, відповідно до напрямів використання коштів, визначених чинним законодавством України, використовувати кошти, отримані Музеєм у вигляді добровільних пожертвувань або набуті на інших законних підставах.

9.1.6. Самостійно укладати договори з юридичними та фізичними особами.

9.1.7. Створювати структурні підрозділи, утворювати відокремлені філіали без права юридичної особи відповідно до чинного законодавства.

9.2. Обов’язки Музею:

9.2.1. Вести свою діяльність відповідно до законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства культури України, рішень Тростянецької міської ради, розпоряджень голови Тростянецької міської ради, наказів відділу та цього Статуту.

9.2.2. Створювати для працівників належні і безпечні умови праці, забезпечувати додержання  чинного законодавства України про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.

9.2.3. Забезпечувати своєчасну сплату податкових  та інших обов’язкових платежів з урахуванням своєї статутної діяльності та відповідно до чинного законодавства України.

9.2.4. Розробляти і реалізовувати кадрову політику, контролювати  підвищення кваліфікації працівників.

9.2.5. Акумулювати власні надходження та витрачати їх в інтересах Музею відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

9.2.6. Здійснювати реконструкцію, капітальний та поточний ремонт основних фондів відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту.

9.2.7. Забезпечувати своєчасне введення в експлуатацію придбаного обладнання.

 

10. РЕОРГАНІЗАЦІЯ   ТА  ЛІКВІДАЦІЯ   МУЗЕЮ

10.1. Реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) Музею відбувається згідно чинного законодавства.

10.2. Ліквідація Музею здійснюється за рішенням Власника, а також за рішенням суду  у випадках, передбачених чинним законодавством.

Порядок подальшого використання музейного зібрання, що є  у власності об’єднаної територіальної громади  визначає Власник за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв та Відділом культури, туризму, молоді та спорту Тростянецької міської ради.

10.3. У випадку реорганізації або ліквідації Музею звільненим працівникам гарантуються  їх права та інтереси відповідно до трудового законодавства України.

10.4. Музей вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

 

11. ЗАТВЕРДЖЕННЯ, РЕЄСТРАЦІЯ, ЗМІНИ ДО СТАТУТУ

11.1. Статут, доповнення та  зміни до нього затверджуються рішеннями Тростянецької міської ради.

11.2. Статут та зміни до нього реєструється у відповідності до чинного законодавства України.

11.3. Зміни до Статуту Музею  набирають чинності з дня їх державної реєстрації.

 

 

12. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Цей статут набирає чинності з моменту його державної реєстрації відповідно до чинного законодавства України. Зміни та доповнення до Статуту вносяться в порядку, визначеному чинним законодавством України, нормативно-правовими актами Уповноваженого органу, та набувають юридичної сили з моменту їх державної реєстрації. 

Питання створення, функціонування та ліквідації, не передбачені цим Статутом регулюються відповідно до вимог чинного законодавства.