ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XX

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

15.04.2019/3

Дата реєстрації:

11.04.2019

Проголосовано:

15.04.2019 10:41:36

Автор:

Хрістосова-Нечвоглод О.В.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    4

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 15.04.2019/3



                                      У К Р А Ї Н А                        Проект



Тростянецька міська рада

20 сесія 7 скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я


 

від 15.04.2019 року


м. Тростянець                                  № ___

 

Про затвердження Положення про старосту

Тростянецької міської ради

в новій редакції

 

На виконання ст. 14-1, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування», Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища», а також з метою забезпечення представництва інтересів жителів населених пунктів Тростянецької міської  ради (старостинських округів), що увійшли до об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром в м. Тростянець,

 
міська рада вирішила:

 

1. Затвердити Положення про старосту Тростянецької міської ради в новій редакції (додається).

 

2. Рішення 1 сесії 7 скликання Тростянецької міської ради від 21.11.2017 року № 16 «Про затвердження Положення про старосту Тростянецької міської ради» вважати таким, що втратило чинність.

 

3. Дане рішення довести до відома в.о. старост Зірічненського та Кам’янського старостинських округів Тростянецької міської ради.

 

4. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

 

 

 
Міський голова           Ю.А. Бова

     

 

 
Затверджено

рішенням 20 сесії 7 скликання

Тростянецької міської ради

від 15.04.2019 року  №_____

 

ПОЛОЖЕННЯ ПРО СТАРОСТУ

ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ  МІСЬКОЇ РАДИ

 

1. Загальні положення

         1.1. Це положення розроблено відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеві вибори», інших актів законодавства України, визначає статус старости, його повноваження, права,  обов’язки та відповідальність.

         1.2. Положення про старосту  затверджується  Тростянецькою міською  радою.

         1.3. Перелік населених пунктів, в яких  запроваджується посада старости, затверджується  Тростянецькою міською  радою.

         1.4. В населеному пункті, який є адміністративним центром  Тростянецької міської ОТГ, посада старости не запроваджується. Старостинські округи утворюються виключно на пленарних засіданнях міської ради.

         1.5. Правовою основою діяльності старости є Конституція України, Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», «Про місцеві вибори», інші акти законодавства України та це Положення.

         1.6. Староста набуває статусу виборної посадової особи місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

         1.7. Староста за посадою входить до складу виконавчого комітету  Тростянецької міської ради  (далі - міської ради).

         1.8. Староста здійснює свої повноваження на постійній основі.

         1.9. На старосту поширюються гарантії діяльності депутатів місцевих рад, передбачені Законом України «Про статус депутатів місцевих рад».

         1.10. Староста не може мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

         1.11. До обрання на перших виборах старост на території Тростянецької міської об’єднаної територіальної громади, дане Положення поширюється на в. о. старости відповідного старостинського округу. (р. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»).

 

 

 

2.  Обрання старости та строк його повноважень

         2.1. Староста обирається жителями сіл/селищ розташованих на території відповідного старостинського округу (далі - старостинського округу) на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом на строк повноважень Тростянецької  міської ради.

         2.2. Право голосу на виборах старости мають громадяни України, які мають це право відповідно до статті 70 Конституції України, належать до Тростянецької міської об’єднаної  територіальної громади та зареєстрували у встановленому законом порядку своє місце проживання на території сіл/селищ розташованих на території відповідного старостинського округу, де проводяться такі вибори.

         2.3. Старостою може бути обраним будь-який громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, незалежно від того, де він зареєстрував місце свого проживання.

         2.4. Повноваження старости починаються з моменту складення ним присяги відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на пленарному засіданні Тростянецької міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією було оголошено рішення щодо його обрання та реєстрації.

         2.5. Повноваження старости припиняються одночасно із припиненням повноважень Тростянецької міської ради.

         2.6. Повноваження старости вважаються достроково припиненими у разі:

1) його звернення з особистою заявою до Тростянецької міської ради про складення ним повноважень старости;

2) припинення громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

3) набуття громадянства іншої держави;

4) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього;

5) набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

6) набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим;

7) його смерті;

8) відкликання з посади за народною ініціативою.

2.7. У разі неможливості здійснення своїх повноважень, повноваження старости здійснює тимчасово виконуючий обов’язки старости, якого своїм рішенням призначає сесія міської ради із числа  посадових осіб апарату Тростянецької міської ради. Тимчасово виконуючий обов’язки старости здійснює повноваження з моменту дострокового припинення повноважень старости і до моменту початку повноважень старости, обраного на позачергових (чергових) виборах відповідно до закону.

         2.8. Повноваження старости можуть бути припинені за рішенням Тростянецької міської ради, якщо він порушує Конституцію або закони України, інші акти  міської ради, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Рішення про дострокове припинення повноважень старости міська рада приймає таємним або відкритим голосуванням більшістю голосів від загального складу ради.

         2.9. Староста може бути відкликаний з посади за народною ініціативою в порядку, визначеному Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», з особливостями, передбаченими ст. 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не раніше, як через рік з моменту набуття ним повноважень.

         2.10.  Повноваження старости припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади:

1) з підстав, зазначених у пунктах 1, 2, 3 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт;

2) з підстав, зазначених у пунктах 4, 5, 6 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня, наступного за днем одержання радою або її виконавчим комітетом копії відповідного рішення суду, без прийняття рішення відповідної ради;

3) з підстави, зазначеної у пункті 7 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть;

4) з підстави, зазначеної у пункті 8 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах;

5) у випадку, передбаченому частиною другою статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня прийняття відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень старости.

 

3. Завдання та повноваження старости

3.1. Відповідно до статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на старосту покладаються такі завдання:

3.1.1. Представництво інтересів жителів відповідного старостинського округу у виконавчих органах Тростянецької  міської ради.

3.1.2. Сприяння жителям відповідного старостинського у підготовці документів, що подаються до міської ради та її виконавчих органів.

3.1.3. Участь у підготовці проекту міського бюджету в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного старостинського округу.

3.1.4. Внесення пропозиції до виконавчого комітету  міської ради з питань діяльності на території відповідного старостинського округу виконавчих органів Тростянецької міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їхніх посадових осіб.

3.1.5. Заповнення типових форм первинної облікової документації.

3.1.6. Забезпечення виконання рішень міської ради, її виконавчих органів, розпоряджень міського голови.

 

3.2. Обов’язки старости:

3.2.1. Дотримуватись Конституції та законів України, актів Президента України,  Кабінету  Міністрів  України, Регламенту Тростянецької міської ради, цього Положення та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок його діяльності та взаємовідносини з міською радою, органами місцевого самоврядування та їхніми посадовими особами та її членами.

3.2.2. Брати участь у засіданнях виконавчого комітету Тростянецької міської ради. Виконувати доручення ради, її виконавчого комітету, міського голови, інформувати їх про виконання доручень.

3.2.3. Брати участь в організації та проведенні зборів членів відповідного старостинського округу та у оформленні документів цих зборів, вносити пропозиції до порядку денного зборів. Організовувати виконання рішень зборів членів та здійснювати моніторинг їх виконання.

3.2.4. Сприяти виконанню на території відповідного старостинського округу міської ради, програм соціально-економічного та культурного розвитку, затверджених рішенням ради, інших актів ради та її виконавчого комітету. Вносити до виконавчого комітету, інших виконавчих органів міської ради пропозиції з цих питань.

3.2.5. Вести прийом громадян  відповідного старостинського округу. Здійснювати моніторинг стану дотримання їхніх прав і законних інтересів у сфері  соціального захисту, культури, освіти, фізичної культури та спорту, житлово-комунального господарства, реалізації ними права на працю та медичну допомогу.

3.2.6. Приймати від громадян заяви, скарги, листи, повідомлення, адресовані міській раді  та її посадовим особам,  передавати їх за призначенням.

3.2.7. Здійснювати моніторинг благоустрою  відповідного населеного старостинського округу, вживати заходів щодо його підтримання в належному стані.

3.2.8. Сприяти проведенню передбачених законодавством  контрольних заходів на території відповідного старостинського округу Тростянецької міської ради (землекористування, довкілля, об’єкти житлово-комунальної інфраструктури тощо).

3.2.9. Здійснювати моніторинг, на території відповідного старостинського округу, за станом виконання встановлених рішеннями  міської ради правил з питань благоустрою території населених пунктів, забезпечення в них чистоти і порядку, торгівлі на ринках та зберігання тиші в громадських місцях тощо.

3.2.10. Контролювати дотримання правил використання майна комунальної власності, що розташоване на території  відповідного старостинського округу.

3.2.11. Сприяти органу (органам) самоорганізації населення відповідного населеного пункту (села/селища) міської ради; надавати практичну допомогу органам самоорганізації населення у виконанні ними своїх завдань та повноважень.

3.2.12. Не допускати на території відповідного старостинського округу міської ради дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави.

3.2.13. Своєчасно надавати інформацію до міської ради і щодо об’єктів нерухомого чи рухомого майна,  які розташовані на території відповідного старостинського округу.

3.2.14. Звітувати (не менш як один раз на рік перед виконавчим комітетом Тростянецької міської ради, зборами громадян відповідної громади.

3.2.15. Дотримуватися правил службової етики встановлених законодавчими актами України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» іншими актами її органів.

3.2.16. Отримувати від виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх  посадових осіб інформацію, документи і матеріали, необхідні для здійснення наданих йому повноважень.

3.2.17. Не допускати на території відповідного старостинського округу дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави.

3.2.18. Сприяти реалізації заходів спрямованих на формування знань, щодо неприпустимості вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з управлінською діяльністю.

3.2.19. Забезпечувати реалізацію на території відповідного старостинського округу державної соціальної політики та політики з питань сім’ї, дітей, молоді, вразливих груп населення, рівності прав та можливостей населення.

3.2.20. Сприяти організації заходів, в межах своїх повноважень, щодо попередження негативних явищ, популяризації здорового  способу життя,  координації створення умов для соціального становлення та розвитку населення.

3.2.21. Забезпечувати в межах своїх повноважень реалізацію міжнародних та грантових програм із соціальних питань.

3.2.22. Забезпечує в межах своїх повноважень виконання завдань мобілізаційної підготовки, цивільного захисту населення,

3.2.23.  Сприяє організації надання адміністративних та дозвільних послуг на території відповідного старостинського округу.

3.2.24. В межах своєї компетенції надавати консультації та роз’яснення суб’єктам звернень про вимоги та порядок надання адміністративних послуг. У разі відсутності працівника віддаленого робочого місця ЦНАП виконує повноваження щодо прийому документів і їх передачі до ЦНАП або повного надання окремих адміністративних послуг чи дій що прирівнюються до адміністративни послуг, відповідних нотаріальних дій, тощо.

3.2.25. Виконувати поточні та інші доручення міської ради та її виконавчого комітету, міського голови, звітувати про їх виконання.

3.3. Староста має право:

3.3.1. Офіційно представляти громадян відповідного старостинського округу, брати участь з правом дорадчого голосу у пленарних засіданнях  міської ради, засіданнях її постійних та тимчасових комісій.

3.3.2. Одержувати від органів місцевого самоврядування державної та виконавчої влади та їхніх посадових осіб, а також від підприємств, установ, організацій  інформацію,  документи та матеріали, що стосуються розвитку відповідного старостинського округу.

3.3.3.  Вносити пропозиції до порядку денного засідань виконавчого комітету міської ради з питань, які стосуються інтересів старостинського округу. Оголошувати на засіданнях виконавчого комітету тексти заяв та звернень.

3.3.4. Порушувати у виконавчому комітеті міської ради питання про необхідність проведення  перевірок  з  питань, віднесених  до  компетенції  ради та її органів, діяльності підприємств,  установ  і  організацій розташованих на території відповідного старостинського округу.

3.3.5. Вносити пропозиції щодо усунення недоліків і порушень керівникам  підприємств,  установ  і організацій порушувати питання про притягнення до відповідальності осіб, з вини яких сталося  порушення.

3.3.6. Вносити пропозиції для розгляду органом (органами) самоорганізації населення відповідного старостинського округу.

3.4. Староста може виконувати інші обов’язки, визначені цим Положенням, рішення ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, іншими актами законодавства України.

         3.5. Організація роботи старости та забезпечення його діяльності та інші питання організації діяльності старости визначаються  міською  радою та її виконавчим комітетом.

 

4. Підзвітність та підконтрольність старости

         4.1. При здійсненні наданих повноважень староста є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед жителями відповідного старостинського округу, відповідальним - перед Тростянецькою міською радою.

         4.2. Староста щороку звітує про свою роботу перед громадянами  відповідного старостинського округу або у інший спосіб, визначений чинним законодавством.

         4.3. На вимогу не менш, як третини депутатів міської ради староста зобов'язаний прозвітувати перед радою про свою роботу у будь-який визначений ними термін.

 

5. Відповідальність старости

         5.1. Староста може бути притягнений до дисциплінарної, матеріальної, цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності, визначеної законом.

         5.2. Шкода, заподіяна юридичним і фізичним особам в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності старости, відшкодовується за рахунок його власних коштів у порядку, встановленому законом. Спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності старости, вирішуються в судовому порядку.

 

 
Міський голова                                                     Ю.А. Бова