ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXVII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

14.08.2020/2

Дата реєстрації:

13.08.2020

Проголосовано:

14.08.2020 11:42:44

Автор:

Бондаренко І.В.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 14.08.2020/2



У К Р А Ї Н А


 

              Тростянецька міська рада                



37 сесія 7 скликання

 



Р І Ш Е Н Н Я


 

від ___________ 2020 року


м. Тростянець                                  № ____

 

Про заслуховування звіту директора закладу загальної середньої освіти

І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради Бондаренко І.В.


 

Заслухавши звіт про діяльність директора ЗЗСО  І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради Бондаренко Ірини Вікторівни за 6 місяців 2020 року, керуючись ст. 63, ст. 78 Господарського кодексу України, ст. 25, ст. 26 ст. 59, ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до Статуту ЗЗСО  І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради,

 
міська рада вирішила:

 

 1. Звіт директора закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради Бондаренко Ірини Вікторівни про діяльність за 6 місяців взяти до відома. Додаток 1.

 
Міський голова                                          Юрій БОВА



                                                                                   Додаток 1

                                                                  до рішення 37 сесії 7 скликання

Тростянецької міської ради

від ___ серпня 2020 року № ____

 

Звіт

директора закладу загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради

 

Зміни в суспільстві ставить сьогодні перед нами одне із провідних завдань – створити таку систему освіти нового покоління, яка відповідатиме викликам сьогодення й забезпечить розвиток компетентних і творчих особистостей, здатних критично мислити, жити в гармонії з собою та суспільством, знаходити правильні рішення в конкретних навчальних, життєвих й професійних питаннях та швидко адаптуватися до змін. Тому оновлення змісту й тактики здійснення навчального процесу, спрямованого на розвиток освіченої, творчої особистості, здатної діяти в нових соціально-економічних умовах, залежить від кожного з нас.

І саме така діяльність піднімає престиж закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Тростянецької міської ради, викликає підвищену цікавість до навчання у ньому. Успішність нашого навчального закладу, його конкурентоспроможність, затребуваність на ринку освітніх послуг визначається якістю надання освітніх послуг, наявною матеріально-технічною базою, сприятливим психологічним середовищем у закладі, комфортними умовами, наявністю системи додаткового навчання, різноманітністю дозвілля дітей.

Сьогодні, коли мова йде про спрямованість освіти до європейських стандартів і потреб сучасного життя, для ефективної управлінської діяльності у закладі сформовано творчий колектив однодумців: заступники директора з навчально-виховної та виховної роботи, керівники методичних об'єднань, учнівський актив, батьківський комітет, Рада школи та громадськість, які долучаються до розв'язання проблем закладу. Та найважливішим залишається те, що школа працює задля розвитку дитини.

Організація навчального процесу

Освітній процес в закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 організовується відповідно до Статуту (рішення 10 сесії 7 скликання Тростянецької міської ради № 418 від 20 квітня 2018 року), Робочих навчальних планів, перспективних планів та планів роботи закладу на навчальний рік.



Кількість класів і учнів в них за 2019-2020 навчальний рік становить:

 

































Заклад загальної середньої освіти Кількість учнів у школі станом на 05 вересня Кількість класів Середня наповнюваність класів
Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 629 28 22
Тростянецька Філія №1 І-ІІ ступенів 212 10 21
Смородинська Філія І-ІІ ступенів 91 9 10
Разом 932 47 18

Кількість класів: 1-4 кл. – 21; 5-9 кл. – 21; 10-11 кл. – 5.

Кількість учнів: 1-4 кл. – 416; 5-9 кл. – 422; 10-11 кл. – 94

Середня наповнюваність класів – 22 учні. Навчання проводилося в одну зміну протягом п’ятиденного робочого тижня. 100% охоплено навчанням як учнів мікрорайону закладу, так і дітей з інших мікрорайонів та сіл Тростянецької ОТГ (с. Лісне, с. Кам’янка, с. Лучка та с. Зарічне).

Наші вихованці не сприймають навчання, як нав’язану дорослими рутину, а усвідомлюють свою діяльність у закладі, як інвестицію в майбутнє.

Навчально-виховна робота в закладі реалізується завдяки потужному педагогічному персоналу.

 

Кадровий склад педагогічних працівників.

Школа – складний механізм. Її функціонування та розвиток забезпечують кваліфіковані кадри, якими директор має не стільки керувати, скільки вміло вести їх за собою і надихати на творчість.

 У закладі працює 74 педагогічних працівника із середнім педагогічним навантаженням на вчителя близько 17,5 годин.

Педагогічний колектив достатньо зрілий, що демонструють дані таблиці:












































№ за/п Вікові категорії Кількість %
  педпрацівники до 30 років 9 12
  педпрацівники від 31 до 40 років 15 20
  педпрацівники від 41 до 50 років 37 51
  педпрацівники від 51 до 54 років 8 10
  педпрацівники від 55 до 60 років 5 7
Разом 74 100

 

Середній вік педагогів закладу складає 47 років.


































































  Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецька Філія №1 І-ІІ ступенів Смородинська Філія І-ІІ ступенів Разом
Всього вчителів 42 19 13 74
Вища категорія 26 10 8 44
І категорія 4 2 4 10
ІІ категорія 3 5 - 8
Спеціаліст 5 2 - 7
Вчитель методист 1 1 - 2
Старший вчитель 15 6 3 24
Заслужений учитель України - - - -

 

Роботу закладу організовано відповідно до Державної програми «Освіта України ХХІ ст..», Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти», Концепції загальної середньої освіти, Концепції профільного навчання, Статутом школи, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов'язками директора школи, законодавством України, іншими нормативними законодавчими актами центральних і місцевих органів влади, що регламентують роботу керівника загальноосвітнього навчального закладу.

На виконання Закону України "Про загальну середню освіту" та Концепції профільного навчання в старшій школі. Метою профільного навчання є забезпечення можливостей для рівного доступу учнівської молоді до здобуття загальноосвітньої профільної та початкової допрофесійної підготовки, виховання особистості, здатної до самореалізації, професійного зростання й мобільності в умовах реформування сучасного суспільства. Допрофільне навчання учнів основної школи (спецкурси, факультативи, курси за вибором) вводиться, з урахуванням інтересів учнів та батьків. Зважаючи на побажання учнів та кадровий склад, зміст освіти розширено курсами, спецкурсами, факультативними курсами.

Задля забезпечення отримання якісної повної загальної середньої освіти, з метою підготовки випускників закладу до здачі ЗНО та ДПА у старшій школі було введено наступні профілі: фізико-математичний, філологічний та профіль «Захист Вітчизни».

До школи становлення профільних інтересів залучаються учні 8-9 класів. Тут здійснюється поглиблене вивчення математики та фізики, інформатики, історії України, всесвітньої історії.

Протягом останніх років у закладі реалізовується науково-педагогічний проєкт «Інтелект України». Станом на 2019-2020 навчальний рік за цією програмою навчаються учнів 5-и класів: 3-А, 3-Б, 4-Б, 4-В, 6-А. Результатом впровадження програми та якісної роботи педагогів є високі показники навчальної діяльності учнів (70-90%), участь їх у предметних олімпіадах та конкурсах.

Сьогодні школярі навчаються в естетично довершеному та функціонально спланованому середовищі. Для них створено сучасний освітній простір, де кожен має можливість відшукати своє, де відбуваються не лише уроки, свята та концерти, але й лекції та семінари, діють відкриті лабораторії у різних галузях науки, мистецтва та технологій.

Кожен елемент інформаційно-предметного середовища є не лише джерелом інформації, а й інструментом, що сприяє формуванню загальноосвітніх знань, умінь, навичок.

Робочий навчальний план

Поглиблене вивчення окремих предметів здійснюється з 8 класу:






























































Заклад загальної середньої освіти Навчальний предмет Клас Кількість учнів Учитель Стаж Кваліфікаційна категорія Педагогічне звання
1 2 3 4 5 6 7 8
Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Алгебра 8-А 24 Лук’яніхіна Ірина Михайлівна 26 Спеціаліст вищої категорії Старший учитель
Геометрія
Алгебра 9-А 25 Дерев’янко Людмила Григорівна 17 Спеціаліст І категорії -
Геометрія
 
Тростянецька Філія №1 І-ІІ ступенів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Тростянецької міської ради Українська мова 9 19 Пустовіт Тетяна Василівна 17 Вища -

 

Поглиблене вивчення окремих предметів здійснюється з 10 класу:
































































Напрям Профіль Клас Кількість учнів Учитель Стаж Кваліфікаційна категорія Педагогічне звання
1 2 3 4 5 6 7 8
Природничо-математичний Математичний 10-А 23 Лучанінова Оксана Сергіївна 14 Спеціаліст вищої категорії -
Фізкультурно-військовий напрям Профіль з предмету «Захист Вітчизни» 11-А 20 Сергієнко Володимир Іванович 22 Спеціаліст І категорії -
Філологічний напрям Профіль з предмету «Українська мова» 11-Б 13 Пустовіт Тетяна Василівна 17 Вища -
Філологічний напрям Профіль з предмету «Українська література» 11-Б 13 Пустовіт Тетяна Василівна 17 Вища -

 

Робочий навчальний план закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 на 2019-2020 навчальний рік розроблений на виконання законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», чинних Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти, Положення про загальноосвітній навчальний заклад, Концепції профільного навчання в старшій школі.

Робочі навчальні плани складені відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України:

- для 1-4-х класів – за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти І ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 407 (додаток № 1);

- для 3-А, 3-Б, 4-Б, 4-В, 6-А класів (заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5) – за Типовими навчальними планами для закладів загальної середньої освіти І, ІІ ступеня, які працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України», відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 02.11.2016 року № 1319 (додатки 2, 3);

- для 5-9-х класів – за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 405 (додатки № 1, 10);

- для 8-А, 9-А класів (заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5) з поглибленим вивчення окремих предметів – за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 405 (додаток №8). Навчальна програма для поглибленого вивчення математики в 8-9 класах ЗНЗ (авт. М.І. Бурда, М.Ф. Городній, Д.А. Номіровський,А.В. Паньков, Н.А. Тарасенкова, М.В. Чемерис, В.О. Швець, М.С. Якір) – за новим Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти. Програми затверджено наказом наказом МОН від 17.07.2013 № 983 ;

- 9-й клас (Тростянецька Філія №1) з поглибленим вивчення окремих предметів – за Типовими освітніми програмами закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 405 (додаток №8). Українська мова. 8-9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (класів) з поглибленим вивченням української мови/С.О. Караман, О. М. Авраменко, О.В. Караман, М.Я. Плющ, К.В. Таранік-Ткачук, В.С. Кобиш; за ред. С.О. Караман (постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. №1392);

- для 10-11-х класів - за Типовою освітньою програмою закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 20.04.2018 № 408 . Частину навчальних годин навчальних планів призначено для забезпечення профільного спрямування навчання в старшій школі.

Зміст профілю навчання реалізується системою окремих предметів. Профільні предмети вивчаються на профільному рівні.

На базі закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради працюють класи з профільного навчання:

- 10-А клас – природничо-математичний напрям, математичний профіль. Навчальна програма з математики для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Профільний рівень затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 14.07.2016 № 826 «Про затвердження навчальних програм для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів»;

- 11-А клас - профіль предмету «Захист Вітчизни». Навчання здійснюється згідно навчальної програми «Захист Вітчизни» для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів. (Наказ МОН України від 23.10.2017 № 1407).

На базі Тростянецької Філії №1 працюють класи з профільного навчання закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Тростянецької міської ради:

- 11-Б клас – філологічний напрям, профіль української філології. Навчання здійснюється згідно навчальних програм «Українська мова. 10-11 класи. Програма для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Профільний напрям, профіль – українська філологія/Мацько Л.І., Груба Т.Л., Семеног О.М., Симоненко Т.В.,2017 (Наказ МОН України від 23.10.2017 № 1407); «Українська література. 10-11 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів за суспільно-гуманітарним напрямом (профіль – філологічний)/Усатенко О., Фасоля А.М., 2017» (Наказ МОН України від 23.10.2017 № 1407).

Реалізація змісту освіти, визначеного Державним стандартом, також забезпечується вибірково-обов’язковими предметами («Інформатика», «Технології», «Мистецтво»), що вивчаються на рівні стандарту. Із запропонованого переліку для 10-А, 10-Б класів обрано два предмети «Інформатика» – 2 год., «Мистецтво» – 1 год., які вивчатимуться в 2018/2019 навчальному році.

Рішення про розподіл годин для формування відповідного профілю навчання приймає заклад освіти, враховуючи освітні потреби учнів, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу.

Години варіативної складової робочого навчального плану передбачаються на проведення факультетів та курсів за вибором.

При розподілі годин варіативної складової робочого навчального плану враховані інтереси, побажання та потреби учнів, батьків, а також можливості навчального закладу щодо навчально-методичного, матеріально-технічного та кадрового забезпечення.

































6-А Математика (додаткові години на навчальний предмет інваріантної складової). 1
6-А Інформатика (додаткові години на навчальний предмет інваріантної складової). 1
7-А Алгебра (додаткові години на навчальний предмет інваріантної складової). 1
7-А Інформатика (додаткові години на навчальний предмет інваріантної складової). 1
11-А клас Захист Вітчизни (додаткові години на навчальний предмет інваріантної складової). 3,5
11-Б клас Українська мова (додаткові години на навчальний предмет інваріантної складової). 1



 

Гранично допустиме навчальне навантаження учнів встановлено відповідно до вимог Закону України «Про загальну середню освіту» з урахуванням санітарно-гігієнічних норм.

Поділ класів на групи при вивченні окремих предметів здійснюється відповідно до нормативів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки від 20.02.2002 № 128.

Діяльність закладу щодо рівного доступу до якісної освіти,

обов’язкової загальної середньої освіти

Як директор школи я орієнтуюся на головну, кінцеву мету навчання й виховання школярів, прагну обирати найоптимальніший шлях для вирішення проблем навчання й виховання учнів, спираючись на громадську думку школи, іноді ризикую при виборі форм і методів навчання та виховання, щоб досягти мети навчально-виховної діяльності.

Першочерговим завданням закладу в 2019-2020 н.р. було надання освітніх послуг населенню території обслуговування, забезпечення їх національно-культурних, національно-освітніх прав і запитів.

Для забезпечення належного рівня організації роботи щодо обліку дітей і підлітків шкільного віку у навчальному закладі проведено відповідну роботу: видано наказ «Про організацію обліку дітей і підлітків шкільного віку в мікрорайоні навчального закладу», проведено інструктивну нараду із педагогічним колективом щодо організації обліку дітей та підлітків шкільного віку, складено та уточнено списки дітей і підлітків від 6 до 18 років та дітей, яким на 1 вересня виповнилося 5 років.

У навчальному закладі сформована електронна база даних про дітей та підлітків 5-18 річного віку, які проживають на закріпленій за навчальним закладом території.

Якісно проведено аналіз навчання станом на 1 вересня всіх дітей і підлітків території обслуговування. Зібрано підтверджувальні довідки про навчання дітей і підлітків території обслуговування, які навчаються в інших навчальних закладах. За підсумками обліку дітей і підлітків шкільного віку без поважної причини станом на 05.09.2019 року відсутні діти, які не продовжили навчання.

Розроблена у навчальному закладі система контролю за навчанням дітей і підлітків території обслуговування у закладах, які дають повну загальну середню освіту, дає позитивні результати. 

Питаннями зарахування та відрахування учнів упродовж навчального року займається адміністрація закладу. На початку навчального року на підставі всіх документів (заяви батьків, медичні карти, копії свідоцтв про народження) наказом зараховані  учні та укомплектовані  1-і класи по ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5. Вживалися заходи щодо ознайомлення учнів та їхніх батьків з умовами зарахування до закладу, статутом, правилами трудового розпорядку. Класи відповідно до кількості поданих заяв про зарахування до закладу згідно з нормативами їх наповнюваності, встановленими законодавством, та дотриманням санітарно-гігієнічних вимог щодо площі на одного учня сформовано за погодженням. Під час проведення комплектації класів дотримувалися принципу рівності учнів за класами, рівномірності кількості хлопчиків та дівчаток, враховувалися площі класних кімнат. 

У навчальному закладі було організовано активну співпрацю вчителів перших класів, вихователів груп продовженого дня, медичного працівника, практичного психолога, батьків. Результатом такої співпраці стало суттєве поліпшення вивчення індивідуальних можливостей та стану здоров'я першокласників, надання практичної допомоги батькам, учителям, вихователям з питань здійснення особистісно-зорієнтованого навчання, спільна підготовка і проведення батьківських зборів, активна участь батьків у бесідах на психолого-педагогічну тему.

Керуючи школою, я прагну до спрощення управлінських функцій, частину з яких делегую заступникам директора, методичним об’єднанням. Впроваджую передові форми й методи організації навчально-виховного процесу, орієнтую вчителів на підвищення їх наукового, професійного та методичного рівнів. Головною метою є забезпечення всебічного розвитку особистості шляхом навчання і виховання, які ґрунтуються на загальнолюдських цінностях та принципах науковості,  єдності навчання і виховання на засадах гуманізму, демократії, громадянської свідомості, взаємоповаги між націями і народами, на інтересах людини, родини, суспільства та держави.

Організація індивідуального навчання

Належна увага приділяється реалізації державної політики щодо забезпечення прав дітей з особливими потребами на якісну освіту.

Відповідно до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 № 8, з метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти, з урахуванням індивідуальних здібностей та стану здоров’я учнів у 2019-2020 навчальному році в закладі було організовано індивідуальні заняття з 3 учнями: учнем 7-А Б, ученицею 7-Б класу , ученицею 9-А класу .

Індивідуальне навчання здійснювалося за індивідуальними навчальними планами, які розроблено на основі робочого навчального плану відповідного класу згідно з затвердженою кількістю годин та кількістю предметів інваріантної частини навчального плану та з урахуванням індивідуальних особливостей учня.

Учителями - предметниками розроблено індивідуальні програми з кожного предмета, у яких визначено зміст і обсяг матеріалу для вивчення. Розклад занять було погоджено з батьками та затверджено директором закладу.

До проведення індивідуальних занять залучено вчителів із відповідною педагогічною освітою, їх склад затверджено наказом директора закладу. Кількість годин для організації навчання визначено відповідно до Положення про індивідуальну форму навчання загальноосвітніх навчальних закладів.

Протягом навчального року здійснювався контроль за: проведенням індивідуального навчання учнів, виконанням навчальних програм, дотриманням порядку оцінювання навчальних досягнень учнів, веденням відповідної шкільної документації, видано накази по закладу.

На засіданнях педагогічних рад, нарадах при директорові систематично заслуховуються питання з організації індивідуального навчання, своєчасно вирішуються питання щодо ознайомлення батьків з умовами організації навчання за індивідуальною формою та змінами, які внесені до Положення про індивідуальну форму навчання.

Організація інклюзивного навчання

Відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання в загальноосвітньому навчальному закладі, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 15.08.2011 № 872, з метою реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на освіту, їх соціалізації та інтеграції у суспільство з вересня 2019 року у ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5 організовано інклюзивне навчання для учнів 1-А класу  з урахуванням висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини від 10.04.2019 № 71, з урахуванням висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини від 29.08.2019 №81,учнів 2-Б класу , з урахуванням висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини від 15.05.2019 № 75, , з урахуванням висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини від 15.05.2019 № 74. Також з жовтня 2019-2020 навчального року на інклюзивну форму навчання переведено учня 8 класу . При планування Індивідуальної програми розвитку дітей з особливими освітніми потребами розробляємо траєкторію розвитку кожного учня відповідно класів , у яких вони навчаються. Заклад освіти взаємодіє з батьками дітей з особливими освітніми потребами, фахівцями інклюзивно-ресурсного центру, залучає їх до необхідної підтримки дітей під час здобуття освіти.

 

Робота щодо забезпечення навчального закладу кваліфікованими педагогічними кадрами

Маю честь керувати творчим, працездатним учительським колективом – надійними, досвідченими, сумлінними працівниками. У закладі 74 педагогічних працівники та 38 працівників з числа обслуговуючого персоналу. І всі вони – різні за віком, досвідом, темпераментом, ставленням до школи та дітей – потребують уваги, підтримки і допомоги, контролю й визнання своїх педагогічних здобутків, своєї неповторності. Розумію, що найбільше учитель потребує створення умов для творчої праці, для самореалізації і виконання своєї великої місії педагога і наставника молодого покоління. Першочерговим завданням завжди вважаю створення умов задля звільнення вчителя від виконання надлишкових функцій, вивільнення його часу для спілкування з учнями, для самовдосконалення і самоосвіти, для творчості й розвитку. У 2019-2020 навчальному році штатними працівниками школа була забезпечена на 100%. Навантаження педагогів розподіляється відповідно до фахової освіти педпрацівників. При підборі нових кадрів враховується фахова підготовка, особисті та колективні якості, працездатність, інші характеристики. Час висуває нові вимоги до вчителя, тому доречним зараз є вміння працювати з комп'ютером, оргтехнікою. Перспектива в освіті така, що вчитель, який не володіє навичками роботи з комп'ютером та не використовує їх у своїй діяльності, не буде відповідати освітнім вимогам, та не зможе ефективно забезпечувати навчально-виховний процес.

Навчально-методична робота

 Учителі закладу  беруть активну участь в освітніх проєктах, здійснюють інноваційну освітню діяльність. Результатами є впровадження в початковій школі науково-педагогічного проєкту «Інтелект України». Завдяки громадській активності колективу школи, ключові компетентності впроваджувалися через загальношкільні проєкти.

Так ведення здорового способу життя - проєкт «HEALTHY SCHOOLS: заради здорових та радісних школярів». Ставлячи за мету виховання здорового покоління, шкільна родина також брала участь у проєктах організованих Всеукраїнською благодійною організацією «Klitschko Foundation», що реалізує соціальні проєкти у сфері освіти, спорту та науки. Це проєкти «Посилка успіху» та «Zerowasteschool». Декілька років поспіль школа є учасником проекту GoCamp, це - масштабний освітній проєкт ініційований Global Office в рамках ініціативи GOGlobal. Проєкт спрямований на підтримку літніх мовних таборів та допомогу навчальним закладам в розробці програм для роботи в таборах.

Підвищенню рівня професійної компетентності вчителів сприяла атестація педагогічних кадрів, яка проводилася за Типовим положенням про атестацію, відповідно до Законів України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту»

Своє професійне розмаїття 18 педагогів, які атестувалися, презентували на засіданнях атестаційних комісій.

За результатами атестації педагогічних працівників підтверджено кваліфікаційну категорію «спеціаліст» 1 педагогом, присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст другої категорії» 1 учителеві, кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» – 1, , присвоєно кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії» – 1, відповідають раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії» – 9 та присвоєно педагогічне звання «старший учитель» – 3.

Свій професійний рівень педагоги підвищували шляхом самоосвіти. Це і експрес – курси, і науково – практичні семінари, і навчання на онлайн - платформі EdEra, і участь у виставках, фестивалях, конференціях, акціях, EdCamp (не(конференціях)), у міських семінарах – тренінгах, майстер-класах. Є учасниками та переможцями конкурсів педагогічної майстерності:

І (зональний) етап Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2020» (номінація «Учитель початкових класів» – Лантух Тетяна Василівна (ІІІ місце);

Учителька хімії Мар’єнкова С.Є. брала участь у другому (регіонального) туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2020» та посіла І місце

         Участь та перемога у проєкті «Посилка успіху» від Klitschko Foundation – Кіяшко Олена Анатоліївна,Подоляк С.В.

Участь у міжнародному проєкті з пошуку шкіл-партнерів «e-Twinning plus» – Кошеленко Ольга Петрівна.

8 педагогів, відкриваючи новітні навчальні можливості, популяризували педагогічні здобутки на власних блогах та сайтах, а 23 роботи надруковано в освітянських виданнях.

Учителі постійно презентували власний досвід на міських, обласних семінарах, тренінгах, майстер-класах. Створення здорового мікроклімату в закладі, співпраці вчителя й учнів, підвищення якості та ефективності освітнього процесу, дало можливість організувати і провести на базі закладу 2 обласних семінари та І (зональний) етап конкурсу «Учитель року – 2020» у номінації «Учитель початкових класів».

Протягом 2019-2020 навчального року у закладі функціонувало 10 шкільних методичних об’єднань учителів, робота яких була спрямована на вдосконалення методичної підготовки, фахової майстерності. Проводилися методичні оперативки з метою ознайомлення із нормативними документами, державними стандартами викладання окремих предметів, передовим педагогічним досвідом, новинками фахової літератури, періодичних видань з предметів тощо.

Традиційною колективно-груповою формою методичної роботи в закладі є проведення предметних тижнів як комплексу освітніх заходів, спрямованих на розвиток творчості учнів, поглиблення та поширення знань з предметів, збагачення методичного досвіду вчителів.

Діяльність закладу систематично висвітлюється в засобах масової інформації, соціальних мережах, на офіційному веб-сайті, що є підґрунтям для позитивного іміджу навчального закладу.

Така діяльність сприяє розвитку професійного іміджу педагога як компетентного професіонала.

 

 

Результативність навчальної роботи ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5

 





































































































































































































































































































































































































































































  10А 10Б 11А Разом
Учнів на 5.09.2019 р. 23 20 20 27 25 26 21 23 24 20 22 19 31 29 23 22 16 28 21 28 22 24 20 22 20 20 596
Прибуло - 1 - - 1 - - - - - - - - - - - - - - - - 2 - 1 1 - 6
Вибуло - - 1 - - - - - - - 1 - - - - - 1 1 - - - - 1 - - - 5
Є на кінець року 23 21 19 27 26 26 21 23 24 20 21 19 31 29 23 22 15 27 21 28 22 26 19 23 21 20 597
Хлопців 13 11 10 14 14 14 8 11 11 15 12 12 19 14 14 9 11 12 9 11 12 11 10 6 8 6 297
Дівчат 10 10 9 13 12 12 13 12 13 5 9 7 12 15 9 13 4 15 12 17 10 15 9 17 13 14 300
Атестовано - - - - - - 21 23 24 20 21 19 31 29 23 22 15 27 21 28 22 26 19 23 21 20 45
Не атестовано 23 21 19 27 26 26 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 142
Високий рівень - - - - - - 4 3 2 - 5 4 7 5 7 1 - 5 1 4 - 8 1 5 - - 62
Достатній - - - - - - 14 14 13 12 14 10 16 17 9 15 3 12 8 19 8 8 6 14 7 12 230
Середній - - - - - - 3 6 9 8 2 5 8 7 7 5 12 10 12 5 14 10 12 4 14 8 162
Початковий - - - - - - - - - -   - - - - 1 - - - - - - - - - - 1
Якість навчальних досягнень, % - - - - - - 86 74 63 60 90 74 74 76 70 73 20 63 43 82 36 62 37 82 34 60 63%
Якість відвідування, % 92 93 95 94 98 94 93 93 92 94 96 87 93 92 91 92 90 95 92 93 90 86 87 90 83 92 92%

 

 

 

За результатами 2019-2020 навчального року 59 учнів по закладу нагороджені похвальними листами за високі досягнення у навчанні:

3-А: Кучков Артем, Манойленко Уляна,Сокольніков Іван, Ходус Марйам.

3-Б: Карпенко Валерія, Дацько Максим, Шпак Дмитро.

3-В: Данюк Анастасія, Логоша Софія.

4-Б: Бондаренко Єлізавета, Кривченко Артем, Моїсеєнко Поліна, Гладченко Даніїл.

4-В: Корякова Ангеліна, Бондаренко Софія, Євсюкова Поліна.

5-А: Борисенко Акім, Вінніченко Артем, Конєв Ілля, Сасін Давід, Подопригора Стефанія, Холодова Аріна, Усманов Тімур.

5-Б: Зикова Софія, Калюжна Софія, Луговець Анастасія, Ніколенко Софія, Шевяков Назар.

6-А: Близнюк Поліна, Бабкова Олександра, Величко Крістіна, Лапіна Валерія, Самара Мажід, Тарануха Денис, Рибалка Даніл.

6-Б: Косьміна Єлизавета.

7-А: Гонтарь Нікіта, Павленко Анна, Чернов Назар, Ходус Єва, Безус Андрій Ігорович

7-Б: Ковалевська Єлизавета.

8-А: Басова Валерія, Горобець Владислав, Сокольнікова Марія, Яковлєва Діана.

9-А: Борисенко Катерина, Ведмеденко Діана, Кулініч Марія, Куліченко Катерина, Воловик Дар’я, Голікова Дарина, Холодова Катерина, Гребенюк Анна.

9-Б: Ковальова Владислава.

10-А: Авершина Богдана, Фомін Владислав, Ніконова Інна, Іванова Альона, Удовенко Наталія.

 

Порівняльний аналіз рівня навчальних досягнень учнів Тростянецької філіі №1 І-ІІ ступенів за ланками засвідчує, що у 2019-2020 навчального року якість знань учнів початкової школи становить 65%, у минулому році становив 51%, показник покращився на 14%. Якість знань учнів основної школи становить 46,9 %, у минулому році 42,6% (покращилася на 4,3%). Якість знань учнів 10-В та 11-Б класів становить 50 %, у минулому році - 47,8 %, показник покращився на 2,2 %.

 

Переможці конкурсів художньо-естетичного спрямування:

6-А клас: Олійник Катерина, Монастирьова Поліна.

9-А клас: Гребенюк Анна, Воловик Дар’я, Ведмеденко Діана, Голікова Дарина, Куліченко Катерина, Сміян Денис, Олійник Марк.

 

Переможці спортивних змагань:

10-А клас: Шевяков Тимур, Білаш Валентин, Білаш Ілона, Чапайло Аліна

9-Б клас: Бондаренко Олексій

6-А клас: Самара Мажід

8-Б клас: Марченко Дєніс

4-Б клас: Давидов Дмитро

6 учнів 11-А класу нагороджені грамотами за вивчення окремих предметів: Кандиба Владислав – інформатика; Боровик Денис, Золочевський Денис, Кандиба Владислав, Сасін Іван, Смілянський Ілля – Захист Вітчизни; Сасін Іван, Смілянський Ілля, Віннікова Уляна – фізична культура.

 

Участь у дослідно-експериментальній діяльності

Вихованці разом з педагогами реалізували у життя Міжнародні та Всеукраїнські проекти

Міжнародні проекти:

«Вчимося жити разом»

FLEX-програма обміну майбутніх лідерів

Всеукраїнські проекти:

«Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів».

 

 

Обдаровані учні

 

У закладі створені відповідні умови для розвитку творчої обдарованості учнів. Впровадження новітніх освітніх технологій навчання у системі загальної середньої освіти дозволяє навчати та виховувати обдаровану учнівську молодь, яка бере активну участь у олімпіадах, конкурсах, турнірах, змаганнях. Головною метою роботи з обдарованими дітьми є створення умов для перетворення обдарованої дитини в обдарованого дорослого. Важливий аспект роботи з обдарованою молоддю – підготовка учнів до участі у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з базових дисциплін. Учні мають можливість взяти участь у 16 олімпіадах з базових дисциплін. Учні школи добре себе зарекомендували як переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових і спеціальних дисциплін.

1. Загальна кількість - 38

2. З них кількість переможців ІІ. ІІІ. ІV етапів олімпіад – 25

3. З них кількість слухачів МАН; переможців ІІ. ІІІ етапів – 4 слухачі

4. З них кількість вихованців гуртків, переможців конкурсів (художньо-естетичного, літературного напрямів тощо) - 13

5. З них кількість переможців спортивних змагань - 6





























































































































































































































































































































№ за/п Прізвище, ім’я, по батькові учня Назва закладу

загальної середньої (позашкільної) освіти
Клас,

дата народження
Досягнення Назва заходу
  Конєв Ілля Романович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 5-А,

26.07.08
Переможець

 

 

ІІІ місце
Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика (ІІІ етап)

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка
  Близнюк Поліна Олександрівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 6-А,

23.01.08
І місце

 

 

 
Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

(ІІІ етап)
  Самара Мажід Абдель Джаббар ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 6-А,

07.03.08
І місце

Переможець
Всеукраїнська учнівська олімпіада з математики

Районні змагання з шахів
  Тарануха Денис Олександрович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 6-А,

14.02.08
ІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з математики
  Косьмина Єлизавета Романівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 6-Б,

12.10.07
ІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з математики
  Олійник Катерина Миколаївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 6-А,

24.08.07
Переможець Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»
  Монастирьова Поліна Сергіївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 6-А,

11.02.08
Переможець Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»
  Павленко Анна Володимирівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 7-А,

12.11.06
ІІІ місце

 

ІІ місце
Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики

Всеукраїнська учнівська олімпіада з української мови та літератури
  Пальошко Еліза Андріївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 7-А,

19.04.07
І місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії
  Новікова Анна Віталіївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 7-А,

22.02.07
ІІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з математики
  Ковалевська Єлизавета В’ячеславівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 7-Б,

20.05.07

 
ІІІ місце Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика
  Чернов Назар Олегович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 7-А,

22.06.07
І місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з математики
  Груздо Олександра Віталіївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 7-А,

30.03.07
ІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії
  Волошин Іван Іванович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 8-А,

01.12.05
І місце

 

ІІ місце
Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики

Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії
  Горобець Владислав Юрійович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 8-А,

03.10.05
ІІ місце

 

ІІІ місце
Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики

Всеукраїнська учнівська олімпіада з географії
  Сокольнікова Марія Іванівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 8-А,

15.05.06
ІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії
  Яковлєва Діана Валеріївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 8-А,

11.12.06
І місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з географії
  Марченко Дєніс Олексійович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 8-Б,

11.04.06
Переможець Районні змагання з шахів
  Борисенко Катерина Володимирівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

04.08.05
ІІ місце

 

ІІІ місце

 

І місце
Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії ІІІ етап

Всеукраїнська учнівська олімпіада з біології

Всеукраїнська учнівська олімпіада з англійської мови

Слухачка МАН
  Воловик Дар’я Олександрівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

16.09.05
Переможець

 

 

ІІ місце
Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»

Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики
  Кулініч Марія Романівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

03.09.05
І місце Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка
  Ведмеденко Діана Олексіївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

26.01.05
Переможець

 
Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»
  Голікова Дарина Сергіївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

30.05.05
Переможець

 

 

ІІ місце
Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»

Всеукраїнська учнівська олімпіада з англійської мови
  Гребенюк Анна Романівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

20.10.04
І місце

 

 

Переможець

 

 

ІІ місце

 

ІІ місце
Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»

Всеукраїнська учнівська олімпіада з біології

Всеукраїнська учнівська олімпіада з української мови та літератури

Слухачка МАН
  Куліченко Катерина Олександрівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

08.02.2005
ІІ місце

 

ІІІ місце

 

ІІІ місце

 

Переможець
Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики (ІІІ етап)

Всеукраїнська учнівська олімпіада з хімії (ІІІ етап)

Всеукраїнська учнівська олімпіада з математики

Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»

Слухачка МАН
  Олійник Марк Миколайович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

12.04.2005
Переможець Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»
  Сміян Денис Віталійович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

13.10.2004
Переможець Районний та обласний етапи фестивалю-конкурсу «Маски Мельпомени»
  Бондаренко Олексій Віталійович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-Б,

30.03.05
Переможець Районні змагання з баскетболу
  Холодова Катерина Валеріївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 9-А,

25.06.05
І місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з екології
  Авершина Богдана Сергіївна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

06.05.04
І місце

 

І місце
Всеукраїнська учнівська олімпіада з біології

Всеукраїнська учнівська олімпіада з географії
  Ніконова Інна Володимирівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

13.08.04
ІІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з англійської мови
  Удовенко Наталія Володимирівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

24.09.04
ІІ місце Всеукраїнська учнівська олімпіада з російської мови та літератури
  Білаш Валентин Романович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

09.08.04
Переможець Районні змагання з баскетболу
  Білаш Ілона Валентинівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

08.08.04
Переможець Районні змагання з волейболу
  Шевяков Тимур Русланович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

05.07.04

 
Переможець

ІІІ місце
Районні змагання з баскетболу

Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики
  Проценко Анжела Василівна ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 10-А,

24.04.04
ІІ місце

 

 

ІІ місце
Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформаційних технологій

Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізики

Слухачка МАН
  Кандиба Владислав Віталійович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 11-А,

29.07.03
І місце

 
Всеукраїнська учнівська олімпіада з інформатики
  Сасін Іван Андрійович ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 5 11-А,

02.10.03
І місце

 
Всеукраїнська учнівська олімпіада з екології


 

Дані по олімпіадам 2019-2020 н. р.









































  ОЛІМПІАДА
ШКОЛА Укр. мова Рос. мова Англ. мова Правознавство Інформаційні технології Інформатика Екологія Фізика Трудове навчання Географія Хімія Математика Біологія Історія
ЗЗСО №5 7 клас - ІІ

9 клас - ІІ
10 клас - ІІ 9 клас – І

9 клас – ІІ

10 клас - ІІІ
10 клас - ІІ 10 клас - ІІ 11 клас - І 10 клас – І

11 клас - І
7 клас – І, ІІ

8 клас – І, ІІ

9 клас – І, ІІ

10 клас – ІІ, ІІІ
- 8 клас – І

10 клас - І
7 клас – І,ІІ

8 клас – ІІ,ІІ

9 клас – І, ІІ
6 клас – І, ІІ, ІІ

7 клас – І, ІІІ

9 клас - ІІІ
9 клас – ІІ, ІІІ

10 клас - І
10 клас - ІІІ


 




Інформатизація навчально-виховного процесу

Відповідно до Закону України «Про Національну програму інформатизації», Указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні», «Про першочергові завдання щодо впровадження новітніх інформаційних технологій», «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти», Концепції розвитку дистанційної освіти в Україні, Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес ЗНЗ інформаційно-комунікаційних технологій „Сто відсотків” пріоритетними напрямками діяльності закладу освіти в 2019/2020 навчальному році щодо впровадження нових освітніх технологій були: ·упровадження інформаційних та комунікаційних мультимедійних технологій у навчально-виховний процес;

·формування інформаційної культури учнів та педагогічних працівників, забезпечення їх інформаційних потреб;

·удосконалення інформаційно-методичного забезпечення навчально-виховного процесу;

·оптимізація освітнього менеджменту на основі використання сучасних інформаційних технології в управлінській діяльності;

·використання інформаційних технологій для розвитку дистанційного навчання.

 У своїй діяльності комп’ютер використовують адміністрація та всі педагогічні працівники. Реалізується повний комплекс задач. Кваліфікація користувачів задовільна. Діловодство ведеться українською мовою із застосуванням технології електронної підготовки, друку та збереження документів. Працює електронна пошта. Форми статистичної звітності підготовлені програмними засобами. Що стосується безпосередньо навчально-виховного процесу, то комп’ютеризація та інформатизація закладу на сьогодні задовольняє потреби НВП. Узакладі функціонують комп’ютерні класи, є мультимедійне обладнання, усі кабінети школи підключено до Всесвітньої мережі Інтернет.



Дистанційне навчання під час карантину

Відповідно до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»; наказу МОНУ від 16.03.2020 року № 406 «Про організаційні заходи для запобігання поширення коронавірусу COVID-19», із метою недопущення занесення і поширення випадків захворювань, спричинених коронавірусом «COVID-19»; постанови КМУ № 211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» зі змінами внесеними Постановою КМУ № 255 від 2 квітня 2020 року, змінами внесеними Постановою КМУ № 291 від 22 квітня 2020 року, змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та етапів послаблення протиепідемічних заходів», з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 5 Тростянецької міської ради з 16.03.2020 року по 27.05.2020 року було переведено у дистанційний режим роботи. Діти опановували шкільну програму з використанням дистанційних методів навчання, вчителі намагалися інтегрувати звичні форми викладання уроків у нестандартні, використовуючи он-лайн платформи, месенджери, відеозв’язок, електронний щоденник.

У період з 16.03.2020 по 02.04.2020 адміністрацією закладу спільно з педагогічним колективом було організовано та налаштовану дистанційну співпрацю усіх класних колективів та вчителів-предметників з учнями та, за потреби, з їхніми батьками. Основною платформою на якій велося викладання предметів, пояснення проблемних моментів та взаємодія вчителя з учнями став електронний щоденник «Моя Школа». Додатковим он-лайн-ресурсом для ознайомлення з навчальним матеріалом стала Google-платформа, створена учителем інформатики. Також протягом усього періоду дистанційного навчання класні керівники 1-11 класів підтримували зв’язок з батьками учнів шляхом телефонного спілкування або через месенджери Viber, Facebook.

Загальний процент учнів, які жодного разу не вийшли на контакт з педагогами, не перевищує 2%. Основна маса дітей намагалася знайти способи спілкування з педагогами та регулярно виконували домашні завдання, про що свідчать записи вчителів у електронному щоденнику.

Загалом викладання предметів велося відповідно до шкільного поурочного розкладу з урахуванням перерв між уроками. Учителі виходили на зв’язок з учнями через електронний щоденник, записували тему уроку та орієнтовне домашнє завдання, проводили індивідуальні консультації, якщо у дітей виникали проблеми з опануванням навчального матеріалу. Учителі як початкової, так і середньої та старшої школи своєчасно надавали допомогу дітям та їхнім батькам під час навчання у період карантину. Домашні завдання виконувалися дітьми у робочих зошитах із зазначенням дати виконання, номеру завдання та вправи, потім фотографувалися і надсилалися педагогові для перевірки. З предметів фізкультурно-спортивного, естетичного та прикладного спрямування домашні завдання полягали у фото- або відео фіксації виконаних вправ з фізкультури, або виробу на урок трудового навчання.

Відповідно до навчальної програми Міністерства освіти і науки України та календарно-тематичного планування учителів під час роботи у період карантину було збережено обсяг усіх контрольних видів перевірки навчальних досягнень учнів. Контрольні роботи по можливості було трансформовано у тестову форму і викладено на платформі «На урок». Вони мали обмеження у часі виконання і нічим не відрізнялися від очної перевірки знань. Лабораторні роботи з фізики, хімії та біології було замінено переглядом відеоуроків на сервісах YouTube, Calameo, Prometeus (з подальшим коментуванням та поясненням від учителя-предметника).

Відповідно до наказу по закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 № 81-ОД від 10.05.2020 було розроблено та оприлюднено для ознайомлення графік проведення підсумкових контрольних робіт для семестрового та річного оцінювання навчальних досягнень учнів 3-11 класів. Контрольні роботи теж проводилися згідно з розкладом, але задля можливості вчасного підключення учнів та своєчасної здачі роботи на перевірку вчителеві час на її виконання було збільшено з 45 хвилин до 1 години. Педагог заздалегідь попереджав дітей про формат контрольної роботи, способи її виконання, надавав усі необхідні методичні рекомендації, а в день виконання постійно знаходився на зв’язку і у разі потреби надавав посильну допомогу. Ті учні, які з об’єктивних причин не змогли під’єднатися у день виконання роботи до мережі Інтернет і зайти в свій електронний щоденник – виконували роботу в індивідуальному порядку у визначений учителем час і спосіб. Після перевірки контрольних робіт кожен учень отримав відомості про свою оцінку та детальний аналіз виконаної роботи. На основі оцінок, отриманих під час карантину, тематичних контрольних робіт та підсумкової контрольної роботи було сформовано семестрові та річні оцінки. Відповідно до рекомендацій МОН оцінки за фізичну культуру, мистецтво, музичне мистецтво та трудове навчання (технології) виставлялися на основі оцінок за 1 семестр.

Отже, за час карантину усі учні закладу були охоплені дистанційним навчанням, більшість дітей підтвердили свій рівень знань, педагоги підтримували постійний зв’язок як з учнями, так і їхніми батьками, проводилися постійні консультації з проблемних питань під час вивчення окремих предметів, семестрове та річне оцінювання проведено відповідно до усіх вимог та рекомендацій МОН і МОЗ України, педагогами опановано та прийнято до роботи он-лайн-платформи як на основі сервісів Google, так і розробки на основі іншого програмного забезпечення.

 

Робота групи подовженого та продовженого дня

ГПД– це форма навчального процесу, яка включає в себе під керівництвом вихователя, оздоровчу програму, широку, різноманітну роботу по естетичному вихованню, організацію активного відпочинку.

У період, коли освіта України набуває кардинальних змін, виникає необхідність в оновленні методів та прийомів навчання, в залученні інноваційних методик до процесу формування в учнів предметних та життєвих компетентностей. Щоб учень відчував себе рівним серед рівних, необхідно озброїти його техніками та прийомами, спрямованими на розвиток пам’яті, уваги та образного мислення, сформувати навички дослідницької поведінки, зберегти при цьому фізичне та психічне здоров’я кожної дитини. Тому метою роботи ГПД є створення умов для розкриття всебічного розвитку дитини та підготовкою його до життя в суспільстві.

Організація освітнього процесу ГПД здійснюється згідно Постанови Кабінету Міністрів України «Положення про групу продовженого дня» від 05.10.2009 № 1121 та наказу Міністерства освіти і науки України від 25.06.18 року №677 «Про затвердження Порядку створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах середньої освіти(зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24 липня 2018року №865/32317

 з вересня 2019 року:

в ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5 функціонує 9 груп подовженого дня (1б,2а,2б, 2в класи НУШ, 3а,3б, 4б,4в класи Інтелект) та одна група продовженого дня для учнів 1а.1в класів НУШ , загальна кількість дітей 220дітей( на підставі заяв батьків).

по Тростянецькій Філії №1 функціонує 3 групи в кількості 52 дитини.

по Смородинській Філій функціонує 1 група в кількості 14 учнів.

Режим дня кожної групи розроблено відповідно до Типового режиму дня з урахуванням вікових особливостей учнів. Вихователями ГПД виконується режим дня: забезпечення своєчасним харчуванням (100%), доцільність розподілу часу на різні види діяльності учнів, дотримання санітарно-гігієнічних вимог ,здійснюється диференційований підхід до різних груп учнів при виконанні домашніх завдань, враховуються індивідуальні особливості школярів при організації їх самопідготовки.

Особливу увагу вихователі приділяють дотриманню правил техніки безпеки, охороні життя та здоров’я учнів, особливо під час прогулянок та проведення спортивних годин. В організації вільного часу групи використовуються прогулянка – спостереження, прогулянка – пошук, прогулянка – фантазія і т.п.

Встановлений безпосередній контакт з кожним членом сім’ї учня, для пошуку шляхів сумісного впливу на дитину.

Журнали ГПД ведуться вихователями згідно з наказом МОНМСУ від 10.05.2011 № 423 «Про затвердження єдиних зразків обов’язкової ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності». Усі розділи журналів заповнені своєчасно, записи ведуться чітко і охайно.

 Протягом року молодші школярі брали участь в різноманітних конкурсах, святах, виставках. Педагоги –вихователі вміло передають знання, формують уміння і навички, виховують своїх учнів добрими, самостійними, працьовитими дітьми. Та головне, вихователі ГПД прагнуть здружити школярів між собою, зробити шкільне життя дітей цікавим і захоплюючим.

Інформація про харчування учнів

Організація харчування учнів регламентується законами України «Про освіту» (ст. 25), «Про загальну середню освіту» (ст..22), «Про охорону дитинства» (ст. 5), Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», інших нормативних документів, які гарантують якісне харчування учнів.

Харчування організовано в їдальні, приміщення якої розміщується на першому поверсі, має: обідній зал, цех для приготування страв, мийку, комори для сухих продуктів і овочів, холодильні камери для зберігання м’ясних і рибних продуктів.

Харчоблок ЗЗСОІ-ІІІ ступенів№ 5 обладнаний технологічним та холодильним обладнанням, а саме: 2 морозильні камери, 2 холодильника,електроплита на 4 конфорки, електробойлер (на 200 літрів), овочерізка, жарова шафа, електросковорода. Все обладнання в робочому стані. Наявна холодна та гаряча проточна вода. Санітарний стан харчоблоку та допоміжніх приміщень відповідає санітарно-гігієнічним вимогам. Для персоналу харчоблоку відведені побутові приміщення.

У коридорі, перед входом в їдальню, розміщені умивальники (5 штук з розрахунку один кран на 100 посадочних місць). Обідній зал розрахований на 250 посадочних місць. Прибирання їдальні проводять після кожного відвідування її дітьми і щодня після закінчення роботи їдальні з використанням дезінфікуючих засобів. Після кожного прийому їжі столи миють гарячою водою з милом або содою. Один раз на місяць (остання п’ятниця місяця) проводиться генеральне прибирання підсобних приміщень і обіднього залу з застосуванням миючих і дезінфікуючих приладів (вилок і ложок) - 2 комплекти на місце.

Технологічне устаткування та інвентар для прибирання промарковані. Миючими засобами їдальня забезпечується. Своєчасно здійснюється ремонт та списання технологічного обладнання. Їдальня працює з 8 години ранку до 14.30 години.

Учні мають можливість отримувати гарячу, свіже приготовану їжу. Якість приготування страв знаходься під постійним контролем адміністрації закладу, сестри медичної. Продукти харчування, що надходять в заклад мають необхідні супровідні документи, що гарантують їх безпеку і доброякісність.

З метою інформування громадськості про організацію харчування учнів виготовлений куточок споживача, де розміщена вищезазначена інформація.

Продуктами харчування їдальню забезпечують приватні підприємці.

Якість продуктів у день надходження та готової їжі щодня перевіряється сестрою медичною,про що свідчать записи у відповідних журналах. Щоденний контроль за організацією та якістю харчування покладено на заступника директора закладу з виховної роботи та медичну сестру.

Примірне двотижневе меню на сніданки та обіди учнів складено у відповідності до норм Держпродспоживслужби. Вартість одноразового харчування (сніданок) для учнів 1-4 класів становить в розмірі 12,00 гривень.

Розмір плати за харчування учнів 1-4 класів становить :

60 відсотків – 7, 20 грн. за рахунок батьківської плати;

40 відсотків – 4,80 грн. за рахунок міського бюджету.

Графік харчування учнів їдальні затверджений наказом по закладу

№9-ОД від 31.08.2019року та знаходиться на видному місці.

З метою надання матеріальної допомоги дітям-сиротам, під опікою, дітям малозабезпечених родин,дітям, батьки яких є учасниками АТО організовано безкоштовне харчування.































  Всього АТО Під опікою Мало

забезпечені
ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5 40 14 11 15
Тростянецька Філія №1 І-ІІ ступенів 31 13 16 2
Смородинська Філія І-ІІ ступенів 28 4 4 20

Охоплено гарячим харчуванням
































  1-4 кл. ГПД Пільгові

категорії
5-11 класи
ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5 263 190 40 100
Тростянецька Філія №1 І-ІІ ступенів 98 56 31 84
Смородинська Філія І-ІІ ступенів 44 14 28 47

Харчування здійснюється за рахунок місцевого бюджету та кошти батьків. Класними керівниками проводилася позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров’я.



Медичне обслуговування учнів

Медичною сестрою систематично проводився аналіз стану здоров’я учнів, про що інформація своєчасно доводилася до відома батьків учнів. Протягом навчального року проводились поглиблені профілактичні медичні огляди учнів. На підставі медичних довідок учнів був здійснений розподіл учнів за станом здоров’я на групи для занять фізичною культурою. Переведення дітей із спеціальної медичної групи та з підготовчої до основної і навпаки здійснювалось лише після надання батьками учня, або особами, які їх замінюють, медичного висновку. Відповідно до законів та інших нормативно-правових документів України заклад протягом 2019/2020 н.р. забезпечував безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я, формував гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів та працівників. У школі наявний медичний кабінет, який розміщений на першому поверсі закладу. Медичний кабінет своєчасно забезпечується медикаментами. Протягом 2019/2020 навчального року адміністрацією школи, медичним працівником, учителями здійснювався медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів у закладі. Питання щодо дотримання санітарного законодавства, покращення медичного обслуговування учнів, профілактики різних видів захворювання розглядалися на інструктивно-методичних нарадах, на засіданнях Ради закладу. Протягом навчального року було проведено моніторингові дослідження стану захворюваності учнів, профілактичні медичні огляди учнів після канікул.

Медичне обслуговування учнів та працівників закладу організовано відповідно. Усі працівники щорічно проходять поглиблений медичний огляд за графіком профогляду медичної установи. Працівники їдальні проходять медичні огляди два рази на рік. Проходження медичного огляду фіксується в санітарних книжках установленого зразка, які реєструються і зберігаються у медсестри закладу.

Важливим аспектом збереження здоров’я учнів є створення умов для раціонального харчування дітей протягом перебування у закладі.

Робота з батьками

Виховання учня в школі і сім’ї – щоденний нерозривний процес. Тому педагогічний колектив працює у тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку школяра. Батьки є соціальним замовником школи, а тому беруть активну участь у освітньому процесі.

До кожних зборів класні керівники готують діагностичний або статистичний матеріал, пов`язаний із вивченням окремих аспектів життя учнів класу: «Історія виховання дітей у родині», «Радимо прочитати», «Обговоріть разом з дитиною», «Скринька Мудрості», «Творча майстерня родини».

На індивідуальні та тематичні консультації наші класні керівники залучають до консультації компетентних людей (психолог, соціальний педагог, медична сестра, представники служб).

Колективні творчі справи, на яких батьки не тільки глядачі, а й активні учасники, повноправні члени команди: свята, концерти, КВК; походи, поїздки та подорожі; виставки творчих робіт, спортивні свята; допомога в ремонтних роботах й естетичному оформленні класної кімнати;

 Класні керівники, психолог, соціальний педагог, педагогічний колектив закладу намагаються в своїй роботі сприяти згуртованості дітей, батьків, кращому розумінню їх один одним, добиваються усвідомлення дітьми тієї істини, що їхні батьки – це, перш за все, старші порадники і помічники, друзі, з якими хочеться проводити багато часу. Батькам же показують, що діти відкриють їм свої душі, відчувши щиру зацікавленість дорослих у їхній маленькій особистості. 

Педагогічний колектив закладу ставить своїм завданням дати батькам глибокі знання виховання.



Організація роботи з безпеки життєдіяльності

Робота з охорони праці , безпеки життєдіяльності, профілактики травматизму дітей у побуті та під час освітнього процесу визначається у діяльності педколективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти", затверджених наказом МОН України № 563 від 01.08.2001р. із змінами згідно з наказом МОН України від 20.11.2006 р.№ 782, Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій освітнього процесу, та інших численних нормативних актів, які регламентують роботу закладу з цих питань.

Відповідно до вимог нормативних документів у закладі розроблена відповідна документація з питань дотримання безпеки та охорони праці. Розроблені і затверджені програми вступних інструктажів для працівників і учнів, які розміщені у журналах вступного інструктажу для працівників і класних журналах – для учнів.

Згідно вимог нормативних документів реєструються первинний, позаплановий і цільовий інструктажі для працівників і учнів.

Журнали реєстрації інструктажів знаходяться у заступника директора з НВР, який відповідає за охорону праці в закладі, та на робочих місцях у навчальних кабінетах (фізики, інформатики,біології, хімії, спортивному залі).

Облік інструктажів вчителі проводять у класних журналах на сторінці відповідного предмету в розділі про запис змісту року.

Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністрації закладу. Наказом по закладу призначені відповідальні за організацію роботи з охорони праці та безпеку життєдіяльності у закладі, сплановані заходи.

 На початку навчального року, напередодні канікул та святкових днів проводяться інструктажі з безпеки життєдіяльності серед учнів, відпрацьована програма вступного інструктажу. Регулярно відбуваються цільові інструктажі з учнями перед екскурсіями, походами, спортивними змаганнями. На видному місці розміщені поетажні плани евакуації на випадок пожежі. Оформлений куточок з безпеки життєдіяльності.

Питання створення безпечних умов праці, навчання і виховання учасників освітнього процесу постійно знаходиться на контролі у адміністрації закладу.

Випадків, пов'язаних з порушенням безпеки праці, безпеки життєдіяльності у колективі закладу, на робочих місцях, під час організації освітнього процесу не виявлено.

В закладі проводиться значна робота по виконанню заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру.

Відповідно розроблених заходів з учасниками освітнього процесу проводяться інструктажі, бесіди, вікторини, круглі столи, дискусії, місячники, тижні тема яких: "Профілактика травматизму під час організації освітнього процесу та в побуті, поведінка дітей з незнайомими предметами, дотримання правил дорожнього руху, надання долікарської допомоги".

Перед початком кожного навчального року серед учасників освітнього процесу організовано проведення інструктажів з безпеки життєдіяльності, здійснено обстеження технічного стану будівель і споруд закладу комісією.

В закладі проведено День охорони праці, Тиждень знань з безпеки життєдіяльності, Тиждень безпеки руху.

У вересні місяці у закладі проводились практичні заняття по евакуації учнів і працівників на випадок пожежі згідно планів евакуації. Обладнані куточки наочної агітації з охорони праці і безпеки життєдіяльності.

Робота педагогічного колективу та працівників навчального закладу з питань профілактики травматизму знаходиться на контролі адміністрації закладу. Питання охорони праці та попередження травматизму неодноразово обговорювалися на нарадах при директорові. Вивчаючи стан травматизму серед учнів, можна відмітити, що в навчальному закладі здійснюється належна робота щодо попередження нещасних випадків, створення безпечних умов навчання. В закладі розроблено низку заходів щодо попередження травматизму учнів, проведена відповідна робота з учителями. Причини виникнення травм з’ясовуються, аналізуються, відповідно до цього складаються акти та проводяться профілактичні заходи.

В побуті найбільше діти страждають через пустощі та безконтрольність з боку батьків.

Класними керівниками систематично проводяться бесіди з безпеки життєдіяльності. Учні закладу брали участь у конкурсі дитячого малюнку "Охорона праці очима дітей" де посіли призові місця.

 У закладі викладається предмет «Основи здоров’я».

 

Виховна та позакласна робота

Сьогодні навчальний заклад – це передусім простір життя учня, де він здійснює перші кроки життєтворчості, готується до самостійної участі у соціальній діяльності, самоствердження. Педагоги нашого закладу постійно працюють над вдосконаленням існуючих та розвитком інноваційних форм виховної роботи з учнівською молоддю.

 Завдяки громадській активності колективу школи, ключові компетентності впроваджуються через загальношкільні проекти.

 Так, повага до гідності, прав і свобод людини,– у проекті «Демократична школа».

Ведення здорового способу життя - проект  «HEALTHY SCHOOLS: заради здорових та радісних школярів».

Співпраця з батьками учнів з питань організації освітнього процесу, постійний зворотній зв'язок – у проекті «Соціальна згуртованість»

 Перед колективом закладу стоїть багато завдань щодо виховання й навчання дитини. Одне з найважливіших — активізувати учнів, забез­печити їхній творчий розвиток. Особлива увага приділяється індивідуальному підходові до кожної дитини задля розкриття її задатків і здібностей, створенню умов для реалізації обдарованості й таланту.

 Близько 94% учнів закладу беруть участь у виховних заходах різних напрямів і рівнів. Різноманітні форми виховної роботи дозволяють виявити ознаки загальної творчої обдарованості, що притаманні деяким дітям.

Поряд з освітнім процесом, виховання учнів відбувається і в поза навчальний час, через гуртки художньої самодіяльності при ПД та Ю, спортивні гуртки та секції, бібліотеку,музичну школу. Особливістю цього напрямку виховної роботи є його планомірний і змістовний характер організації виховних заходів. Саме через них розвивається духовність, художньо-естетична культура, реалізуються творчі можливості учнів.

Упродовж навчального року у закладі були проведені наступні заходи:

1. Єдині уроки

«Тростянеччина – мій рідний дім» (з нагоди святкування дня міста);

«Спорт і фізичне виховання – утвердження здорового способу життя» (Олімпійський урок);

 «Пам'ять – полеглим, шана – живим» ( до Дня Партизанської слави);

«Старість не повинна стати горем – вона повинна стати спокоєм» ( з нагоди відзначення Дня людини похилого віку та Дня Ветерану);

«Нащадки козацької слави» ( з нагоди святкування Дня козацтва);

«Визволення України, Сумщини від фашистських загарбників»;

«День збройних сил»;

«День Соборності України»;

«Афганістан болить в моїй душі» ( з нагоди виведення радянських військ з Афганістану);

«День захисника Вітчизни»;

«Шевченкові думи переживуть віки» ( з нагоди 205-ої річниці від дня народження Т.Г.Шевченка);

«Стань творцем свого життя» ( популяризація здорового способу життя);

"Рідна мово моя, не мовчи!" (до Міжнародного дня рідної мови);

2. Були проведені загальношкільні конкурсні програми:

«Українські обрядові свята»

«Новорічна ялинка»

«Козацьки забави»

«Ну-мо, хлопці!»

"Квести для учнів початкової ланки";

"Подорож країнами Європи"

"День вишиванки"

"Моє коріння українське"

"Майстер класи для початкової ланки". 

3. Протягом року учні закладу брали участь у різноманітних обласних та міських конкурсах ,де посіли почесні місця.

1.Конкурс дитячого та молодіжного малюнка «Творчість Миколи Хвильового: погляд сучасної молоді» - 11 учнів : Коренська Ангеліна 5б,Новікова Анна 7а,Сулига Марія 7а,Кулішова Ангеліна 10б,Авершина Дар’я 11а,Чорноус Віолета 5а,Проценко Анжела 10а,Ізмаїлова Діана 8б,Гвоздік Анастасія 8а, Гонтар Діана 8а, Голікова Дар’я 9а.

2. Участь у проекті «Енергоефективні школи: нова генерація» Молчанова Н.І. - 3а клас з жовтня 2019року.

3. Всеукраїнський конкурс есе ім. Сергія Кемського до Дня Гідності та Свободи : Мархель Анна 9б, Раєвська Ая 9б (Трофімцова В.А.),нагороджені дипломами ІІ, ІІІ ступеня

4.ІІ Всеукраїнський урок доброти , нагороджені дипломом.

5.Літературний конкурс «Природи ніжний пагінець» Пальошко Ліза 7а (Селегень Т.В.), Тонкошкурик Римма 2в (Лантух Т.В.).-І,ІІ місце

6.Всеукраїнський конкурс мультимедійних проектів «Врятувати від забуття» (Сергієнко Л.М.)

7. Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей»:

Коренська Ангеліна Артурівна , 5 б клас

 «Пам’ятай правила техніки безпеки» ІІ м

Голікова Дарина Сергіївна , 9а клас

 «Безпечна праця дорослих-щасливе дитинство» І м

8. Міський конкурс «Замість ялинки-зимовий букет» до 25.12.19

 - Майстренко Ярослав 5а клас ІІм(номінація «Новорічна ялинка»);

- Мороз Олег 3а клас Ім(номінація «Новорічна композиція»);

- Нієлова Ліза 5а клас ІІІм(номінація «Новорічний вінок»).

9. Міський етапу Всеукраїнського конкурсу «Український сувенір»20-27 грудня 2019р.

- Гвоздік Анастасія ІІІм(номінація «Народна іграшка»);

- Білаш Ілона ІІІм(номінація «Народна іграшка»);

- Бондарєва Віталіна Ім (номінація «Художні вироби з природного матеріалу»);

-Іванова Альона ІІм (номінація «Художні вироби з природного матеріалу»).

17.ІІІ Всеукраїнський національно - патріотичний конкурс «Я-козацького роду!»












































































































ПІП Клас Бали Місце
1. Манойленко Уляна 3 90 1
2. Басанець Катерина 2 85 2
3. Кулініч Марія 9 85 2
4. Фисун Даніель 3 81 2
5. Проценко Анжела 10 73 2
6. Шершньова Дар'я 2 70 2
7. Кащенко Даніл 3 61 3
8. Мархель Анна 9 61 3
9. Ковальов Єгор 10 61 3
10. Нашивана Вероніка 2 50 3
11. Тонкошкурик Римма 2 50 3
12. Мельник Олександр 2 50 3
13. Кальченко Ангеліна 3 50 3
14. Конєва Поліна 2 50 3

 

СПОРТИВНІ

Вересень-Турзльот- І І командне місце.

20.11.19 -змагання з шахів серед ЗЗСО Тростянецької ОТГ - І місце.

Листопад- грудень –баскетбол в залік шкільної спартакіади - І місце.

Січень- І етап Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси» номінація «Театральне мистецтво»- «Маски Мельпомени»

(Фоміна А.В) колектив «Веселі кадри»- І місце в області

19. Обласний конкурс дерев-родоводів «Нехай квітує дерево родинне» -

(Курська Н.Д)- І місце.

20. Краєзнавча конференція учнівської молоді «Герої сучасності - серед нас»- Віннікова Уляна 11а - (Дущенко М.Є.)- подяка

21. Всеукраїнський дитячо - літературний конкурс на протипожежну тематику «Щоб не трапилось біди - обережним будь завжди»- І,ІІ,ІІІ місце

22. Про проведення І (зонального) етапу обласного огляду-конкурсу на кращий психологічний кабінет закладів загальної середньої освіти Щербак М.О.- подяка.

Усі заходи, які відбуваються в закладі та досягнення педколективу, висвітлюються на сайті , відбувається соціальне партнерство з батьками учнів.



Організація роботи з правового виховання

Одним з основних напрямків виховного процесу є напрямок правового виховання учнів. Як зазначено в Національній програмі правової освіти населення, затвердженій Указом Президента України від 18.10.2001 року № 992/2001: «Правове виховання — виховна діяльність школи, сім'ї, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів» .

Правова освіта і виховання не обмежуються лише часом уроків, а отримують логічне продовження у позаурочній та позашкільній роботі. Тому правова освіта та виховання, профілактика правопорушень серед підлітків постійно в центрі уваги педагогічного коллективу. В закладі склалась певна система правової роботи з учнями та громадськістю.

Система правового виховання в нашій школі базується на правових актах і документах, таких як Конституція України, Конвенція про права дитини, Декларація прав дитини, Закон України «Про охорону дитинства», Указ Президента України «Про Національну програму правової освіти населення», Статут закладу, перспективним планом з превентивного виховання.

 Педагогічний колектив закладу приділяє належну увагу питанням правової освіти та виховання учнів. Були видані накази :

- « Про заходи щодо запобігання дитячого травматизму» від 01.09.2019 р.

- «Про проведення у навчальному закладі Всеукраїнського тижня права» від 16.11.2019 р.

- "Про стан відвідування учнями школи" від 01.09.2019 р.

- " Про затвердженння плану заходів щодо проведення Всеукраїнської щорічної акції

 "16 днів проти насильства" від 24.11.2019р. та інші.

Зокрема вся правоосвітня та правовиховна робота в закладі проводиться за основними напрямками діяльності:

· методичної роботи з педагогічними працівниками;

· реалізація завдань правового виховання в урочній роботі;

· організація позаурочної правовиховної та правоосвітньої діяльності;

· організація роботи з батьками;

· організація роботи учнівського самоврядування.

План виховної роботи закладу вміщує місячник “Формування правової культури. Профілактика правопорушень та злочинів”, що передбачає, в якому напрямі працюватиме педагогічний колектив .

Кожен учитель постійно вивчає психологічні, індивідуальні особливості учнів, їх здібності, нахили. Класні керівники на початку навчального року узагальнюють одержану інформацію про кожного учня у планах виховної роботи.

У ході первинної профілактики здійснюється контроль за відвідуванням учнями занять вчителями й класними керівниками у класному журналі.

Згідно з річним планом роботи, планом виховної роботи в закладі традиційно проводяться в жовтні місячник правових знань, тиждень правових знань, бесіди, лекції, виховні години, диспути, дебати, тренінгові заняття, бесіди з учителями і батьками, профілактика девіантної поведінки ,відбувається виставка малюнків та плакатів на тему: «Право очима дітей». Правоосвітня та правовиховна діяльність здійснюється на уроках правознавства , учителем правознавства яка проводить значну просвітницьку роботу серед учнів та батьків, опрацьовує з ними нормативно – правові документи, зокрема: «Загальну декларацію прав людини», «Декларацію прав дитини», Конвенцію ООН «Про права дитини» у формі лекцій та бесід.

 За потребою відбуваються засідання ради профілактики(11), на яких обговорюється поведінка учнів, які порушили дисципліну, Статут школи, Правила внутрішнього розпорядку, проводиться роз’яснювальна робота з цими учнями та батьками.

Питання виховної роботи про відвідування учнями закладу та попередження правопорушень серед неповнолітніх розглядаються на педрадах, нарадах при директорі, засіданнях м/о класних керівників, класних батьківських зборах.

Важливе місце в системі правової освіти відводиться роботі з батьками. Питання з правової тематики, і зокрема «Батькам про права дитини», «Моя щаслива дитина», тренінг «Як прожити один день без нотацій» та інші, виносяться на розгляд батьківських класних зборів.

Класні керівники в класних колективах постійно аналізують стан поведінки учнів. Батьки беруть участь і в організації дозвілля дітей: зокрема відбуваються родинні свята.

Вагоме місце у правовиховній роботі займає робота психолога та соціального педагога закладу, у план роботи яких включені питання, які стосуються вивчення психологічних особливостей учнів та також допомога проводити роз’яснювальну роботу серед учнів , які порушують дисципліну та з’ясування причин, які спонукали їх до цього. Кожного року оновлюються банки даних учнів, які потребують підвищеної педагогічної уваги, схильних до правопорушень, бродяжництва.

Бібліотекар презентує відповідну літературу для учнів, батьків та вчителів. Важливу роль відіграє функціонування тематичних виставок правової літератури. Функціонують класні куточки “Державні символи України”.

Систематично в закладі проводяться зустрічі з представниками прокуратури, суду, управлінням юстиції, поліції, служб у справах дітей з метою профілактики правопорушень та скоєння злочинів.

 

23.09.19р. учні 2-х класів поспілкуватися з інспектором ОКЗ Охтирського відділу поліції майором міліції В.В.Рибалко на тему «Мої права».

10.10.19р. учні 7-х класів мали змогу поспілкуватися з начальником Тростянецького сектору філії ДУ «Центр пробацій» в Сумській області Саєнко К.В. на тему « Правила та закони у твоєму житті».

12.10. 19р. Екскурсія до Тростянецького районного суду

(учні 3-го В класу класний керівник Прядка Г.В.)

14.10.2019р. учні 8-11 класів зустрілися з начальником Тростянецького відділення ДРАЦС С.І.Кірічко та головним спеціалістом ССД З.В.Пальошкоз теми "Стоп Булінг".

10.12. 19р. для учнів 5-х ,8-а класів була проведена зустріч із головним спеціалістом служби у справах дітей Тростянецької РДА Пальошко З.В. з теми: «Як не стати жертвою шкільного булінгу».

10.12.19р. учні 4-х класів відвідали Тростянецький районний суд Сумської області. Там відбулася зустріч з суддею Щербаченко Мариною Вікторівною.

11.12.19р. учні 10-11-х класів провели зустріч із суддею Тростянецького районного суду Щербаченко Мариною Вікторівною «Обов»язки та відповідальність неповнолітніх. Юридичні професії».

11.12.19р. учні 1-х класів поспілкуватися з інспектором ОКЗ Охтирського відділу поліції майором міліції В.В.Рибалко на тему « Права дитини».

12.12.19р. учні 9-х класів відвідали Тростянецький районний суд Сумської області. Діалогічну бесіду з дев’ятикласниками провела помічник судді Ничипорчук Т.О.

12.12.19р. учні 9-б класу мали змогу поспілкуватися з начальником Тростянецького сектору філії ДУ «Центр пробацій» в Сумській області Саєнко К.В. на тему «Живи по правилам».

13.12.19р. учні 2-а,3-а класів відвідали Тростянецький районний суд Сумської області. Там відбулася зустріч з суддею Линник О.С.

В січні відбулася зустріч учнів 9-11 класів( 106дітей, з них 49хлопців та 57 дівчат) з представником поліції, дільничним інспектором Холодовим В. «Дотримання дисципліни і законності під час освітнього процесу та недопущення вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, види відповідальності за їх вчинення».

23.01.2020 року учні 9-11-х класів провели зустріч зустріч із головним спеціалістом служби у справах дітей Тростянецької РДА Пальошко З.В. з теми: "Профілактика булінгу".

12.02.2020 року відбулася зустріч учнів 7-9 класів із представниками правоохоронних органів (дільничним інспектором Холодовим В.В.)

" Профілактика злочинності та правопорушень".

Реалізуючи комплексну програму профілактики злочинності і дитячої бездоглядності, колектив закладу працює над створенням таких умов, де кожна дитина почуває себе комфортно і зможе реалізувати свої здібності. 

 

Матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу

У зв’язку з фізичною зношеністю будівлі закладу , яка введена в експлуатацію у 1986 році було капітально відремонтовано ганок (аварійне бетонне покриття замінено безпечною в експлуатації плиткою); частково утеплено фасад закладу, який після ремонту став своєрідною візитівкою ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5; капітально відремонтовано коридор другого поверху (замінено підлогу, пофарбовано стіни та стелю, встановлено енергоефективне освітлення, придбано нові меблі); відремонтовано санітарні кімнати для дівчаток і хлопчиків на всіх трьох поверхах.

У 2019 році за рахунок коштів Тростянецької міської ради по закладу прокладено високошвидкісну Інтернет-мережу та встановлено 14 Wi-Fi роутерів, придбано 12 ноутбуків для класних керівників 1-11 класів. По Тростянецькій Філії №1 І-ІІ ступенів встановлено 3 Wi-Fi роутери, що дало змогу «покрити» високошвидкісним Інтернетом всю площу школи, по Смородинській філії І-ІІ ступенів теж прокладено високошвидкісну Інтернет-мережу та встановлено 4 Wi-Fi роутери.

 З початку 2019-2020 навчального року у закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 продовжено користування програмним забезпеченням MozaBook у кабінетах біології та географії. Завдяки цій технології значною мірою підвищилася можливість якісного подання освітнього матеріалу; на перший план вийшла візуалізація, а не розповідь учителя; діти долучаються до роботи з 3-D моделями, що посилює пізнавальний ефект уроку. Також завдяки оновленню комплекту макетів у кабінеті біології вивчення теми «Будова скелета людини» вийшла на новий рівень і стала більш цікавою та змістовною, а придбана для кабінету географії цифрова метеорологічна станція дає змогу відчути себе справжнім синоптиком і досліджувати усі можливі кліматичні показники залишаючись при цьому на уроці.

Кабінет фізики оснащено сучасними цифровими вимірювальними комплексами та системою тестування. Учні здобувають більш практичні життєві навички у поєднанні з вивченням предмету, а також спостерігають роботу більшості фізичних законів у дії.

Уроки трудового навчання та технологій вийшли далеко за рамки звичного уявлення завдяки роботі з сучасним 3-D принтером. Школярі самостійно розробляють, проектують та створюють об’ємні фігури, реалізовуючи при цьому весь свій арсенал знань, умінь і навичок, здобутих у школі. Декому подібні уроки навіть допомагають обрати майбутню професію.

У активній фазі користування зараз перебуває електронний щоденник «Моя Школа», який розкрив весь свій потенціал корисних властивостей під час дистанційного навчання. Це одночасно і месенджер, і файлообмінник, і шкільний щоденник, і вчительський журнал, який дозволяє охоплювати весь спектр як учнівської діяльності, так і вчительської документації.

По Смородинській філії І-ІІ ступенів ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5 було капітально відремонтовано обідню залу шкільного харчоблоку (замінені дерев’яні панелі стін на сучасне покриття, встановлені сучасні енергозберігаючі світильники, частково замінені вікна); утеплено корпус №2 закладу, який після ремонту став виглядати значно сучасніше, і діти почувають себе у приміщеннях комфортніше; побудована сучасна внутрішня санітарна кімната у корпусі №1 (стіни і підлога облицьовані яскравою плиткою, встановлене сучасне і комфортне обладнання, збудована окрема свердловина для води і встановлений водонагрівач). У всіх приміщеннях закладу встановлено енергоефективні освітлювачі, придбано нові меблі та наочність для класів НУШ. На території закладу побудовано спортивний мультифункціональний майданчик для гри у футбол, баскетбол, волейбол, придбано 9 ноутбуків для класних керівників 1-9 класів задля забезпечення роботи педагогів у електронному щоденнику, закуплено 2 мультимедійних комплекси, меблеві стінки та комплект одномісних парт.

Важливим рішенням стала заборона будь-яких благодійних внесків з батьків учнів як елементу корупції у навчальному закладі.

За короткий період (2018-2020 рік) було вирішено ряд важливих задач та покращено матеріально-технічну базу закладу :

по ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5:

ремонт навчальних приміщень (зокрема 6 класів НУШ);

зроблено поточний ремонт даху;

ремонт електромережі;

ремонт водопроводу;

капітальний ремонт коридору 2-го поверху;

капітальний ремонт санітарних кімнат на всіх трьох поверхах;

капітальний ремонт: утеплення частини фасаду;

капітальний ремонт ганку;

придбано мультимедійні комплекси для навчальних кабінетів:для кабінетів біології, географії, класів НУШ;

придбано навчальне обладнання для кабінетів фізики, географії та біології;

придбано 3-D принтер;

придбано комплекти оргтехніки (ноутбуки , принтери );

придбано матеріально-технічне наповнення для класів НУШ;

придбано меблі для класів НУШ (шафи, одномісні парти), обладнання робочого місця вчителя (ламінатори, принтери), дидактичне обладнання для класів НУШ;

придбано музичне обладнання для кабінету музики;

придбано цифровий вимірювальний комплекс для кабінету фізики;

придбано електром’ясорубку, пилосмок, фліпчарти, магнітно-маркерні дошки, бензокосу;

закуплено меблі для рекреаційних зон (диванчики, пуфи);

запущено в роботу електронний щоденник «Моя Школа» (литовський продукт, який адаптовано для українських шкіл);

придбано програмне забезпечення «MozaBook» для кабінетів біології та географії;

розроблено проєкт з термомодернізації закладу;

впроваджуються енергоефективні заходи, зокрема заміна освітлення у навчальних кабінетах та коридорах.

по Тростянецькій Філії №1 І-ІІ ступенів ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5:

проведено ремонт навчальних приміщень (3 класи НУШ);

придбано мультимедійне обладнання для класів НУШ (3 мультимедійні комплекси);

закуплено меблі (шафи, одномісні парти), обладнання робочого місця вчителя (ламінатори, принтери), дидактичне обладнання для класів НУШ;

впроваджуються енергоефективні заходи, зокрема заміна освітлення у навчальних кабінетах, заміна конфорок електроплит у харчоблоці філії;

ефективно функціонує електронний щоденник «Моя Школа».

встановлений спортивний воркаут майданчик.

по Смородинській філії І-ІІ ступенів ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5:

ремонт навчальних приміщень (зокрема класи НУШ);

будівництво внутрішнього туалету з окремою свердловиною;

ремонт обідньої зали харчоблоку;

утеплення корпусу №2;

придбано мультимедійне обладнання для класів НУШ;

для кожного класу придбані ноутбуки;

впроваджені енергоефективні заходи, зокрема заміна освітлення у всіх навчальних кабінетах, заміна вікон харчоблоку;

запущено в роботу електронний щоденник «Моя Школа»;

завершується будівництво мультифункціонального спортивного майданчика;

 

Ремонтні роботи

2018 рік:

Капітальний ремонт трьох класи НУШ – 190тис.

Поточний ремонт даху – місцевий бюджет – 35тис.111 грн.

Ремонт електромережі – місцевий бюджет – 15 тис. грн.

Ремонт водопроводу – місцевий бюджет – 34 тис. 792 грн.

Облаштування охоронної сигналізації – 48 тис. 150 грн.

2019 рік:

Капітальний ремонт класів НУШ – місцевий бюджет – 157тис.390 грн.

Капітальний ремонт коридору 2 поверху – місцевий бюджет – 394тис.576грн.

Капітальний ремонт санвузлів – місцевий бюджет – 541тис. 564 грн.

Капітальний ремонт: утеплення фасаду – місцевий бюджет – 248тис.706 грн.

Поточний ремонт ганку головного входу будівлі – місцевий бюджет – 34.999грн.60

Роботи по енергозбереженню

2018 рік:

Заміна світильників – місцевий бюджет – 47тис. 331грн.86

2019 рік:

Заміна конфорок у харчоблоці – 62 тис. 400 грн.

2020 рік :

Заміна світильників -183 шт. - 55тис.998 грн.

Навчальне забезпечення

2018 рік:

Програмне забезпечення «МozaBook» – місцевий бюджет – 6 тис.138грн.

Навчальне обладнання для кабінетів біології та географії – державна субвенція – 250 тис. грн.

Мультимедійне обладнання для кабінетів англійської мови (2 шт.) – 120 тис. грн.

Мультимедійне обладнання (3 шт.) для НУШ – 86тис.488 грн.

Меблі для 1-х класів – 160 тис.968 грн.

Ноутбук (3 шт.) – 26тис.130 грн.

Принтер (3 шт.) – 26 тис.070 грн.

Комплект оргтехніки – 8 тис. грн.

2019 рік:

Програмне забезпечення MozaBook – 6тис.грн.

Обладнання: магнітно-маркерні дошки, швейна машинка, фліпчарти, БФП – місцевий бюджет – 109тис.471грн.

Меблі для рекреаційної зони: диванчики, пуфи – місцевий бюджет – 42 тис.740грн.

Меблі для НУШ: парти,стільці – 34 тис.550грн.

Меблі для НУШ: шафи – 24 тис.300грн.

Мультимедійне обладнання – 105 тис.268 грн.

Ноутбуки – 12 шт. – 114 тис.408грн.

Цифровий вимірювальний комплекс для кабінету фізики – 132 тис. грн.

Музичне обладнання (безпровідна акустична система – колонка) – 41тис.630 грн.

3-D принтер – 63 тис.620 грн.

Мультимедійний комплекс (1 шт.) – 47 тис.232 грн.

Придбання набору меблів для навчальних класів – спонсорська допомога – 50 тис. грн.

2020 рік:

Ноутбуки -3 шт. - 29тис.874 грн.

Дивани ,пуфи -16тис.800 грн.

БФП – 2 шт.-10тис.

 

Послуги

2019 рік:

Виготовлення проєкту на користування земельною ділянкою – 12 тис. 800 грн.

Виготовлення технічної документації для проєкту «Капітальний ремонт: термомодернізація закладу загальної середньо освіти І-ІІІ ступенів №5» – 77 тис. 347 грн.

Ліцензія на використання програми «Моя школа» – місцевий бюджет – 28 тис. 500грн.

Послуги з підключення Інтернету – місцевий бюджет – 5тис. 543грн.

 

 Тростянецька Філія №1 І-ІІ ступенів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Тростянецької міської ради:

1) Мультимедійне обладнання для класів НУШ:

2018 рік – 2 мультимедійні комплекси вартістю 57 659,00 грн;

2019 рік – 1 мультимедійний комплекс вартістю 32 208,00 грн.

2020 рік -5 мультимедійний обладнання вартістю 163 250.00 грн.

2) Меблі для створення освітнього простору нової української школи:

шафи

2018 рік – 2 комплекти вартістю 15 000,00 грн;

2019 рік – 1 комплект вартістю 8 100,00 грн.

шкільні меблі (комплекти одномісні парти та стільці)

2018 рік – 36 комплектів вартістю 64 387,04 грн.

2019 рік – 24 комплектів 48 000,00 грн.

комплект дошок (магнітно-маркерна та коркова)

2018 рік – 2 комплекти вартістю 2480,00 грн.

2020 рік -1 магнітно-маркерна-3600грн.

 -1 коркова -700 грн.

 -1 маркерна -2200 грн.

3) Обладнання для робочого місця вчителя НУШ

2018 рік - 2 комплекти периферійного обладнання (БФП, ламінатор, папір, плівка для ламінування, контейнери з фарбою, кабель до принтера, принтер) вартістю 17380,00 грн.

2018 рік – 2 ноутбуки НР 250 вартістю 17420,00 грн.

2020 рік – принтер 2 шт. – 10400 грн.

2020 рік – принтер 1 шт .- 2400грн.

2020 рік – ламінатор 2 шт. -2000грн.

4) Дидактичне обладнання для класів НУШ

2018 рік - ляльковий театр - 2 комплекти – 4320,00 грн.

ігровий набір «ЛЕГО» – 2 комплекти – 1023,96 грн.

конструктор для вивчення різних конструкцій та механізмів – 2 комплекти – 7 200,00 грн.

комплект дидактичного матеріалу для початкової школи – 2 комплекти –18786, 00 грн.

демонстраційний комплект вимірювальних приладів 2 комплекти – 650, 00 грн.

2019 рік – комплект карт настінних (1-Україна. Природно-заповідний фонд, 1– Україна. Фізична карта, 1– Світ. Фізична карта) – 1440,00 грн.

комплект музичних інструментів – 1 комплект – 950,00 грн.

мінерали та гірські породи – 1 комплект – 687,10 грн.

колекція «Корисні копалини» – 1 комплект – 975,55 грн.

демонстраційний комплект вимірювальних приладів 1 комплект – 650, 00 грн.

комплект настільні ігри та плівки для малювання 1 комплект – 650, 00 грн.

ігровий набір «ЛЕГО» – 2 шт. – 896, 14 грн.

килим «Колібрі» – 1 шт. – 2008,10 грн.

набір лічильного матеріалу – 1 комплект – 687,10 грн.

рахункові палочки Кюізенера – 1 комплект – 687,10 грн.

магнітно-маркерна дошка – 1 комплект – 2200,00 грн.

5) Заміна освітлення у навчальних кабінетах (78 шт.) – 22542, 00 грн.;

6) Заміна конфорок електроплит у харчоблоці філії (6 шт.) – 31200,00 грн.;

7) Встановлення спортивного воркаут майданчика – 30000,00 грн.

Смородинська філія І-ІІ ступенів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №5 Тростянецької міської ради:

Ремонт обідньої зали – 66 000 грн.

Утеплення корпусу № 2 – 161 000 грн.

Заміна вікон – 9 909 грн.

Вартість спортивного майданчика – близько півтора мільйона грн. (1/4 кошти міського бюджету)

Обладнання санітарної кімнати – 201 618 грн. (міський бюджет – 72 тис. грн.)

Меблеві стінки -2– 15 600 грн.

Ноутбуки -9 – 87 670 грн.

Мультимедійні комплекси – 2 – 61 037 грн.

Дошка магнітно-маркерна – 1240 грн.

Комплекти парт і стільців – 22 шт. – 51 183 грн.

Наочність та дидактичний матеріал для НУШ – 25 670 грн.



Підсумки діяльності закладу за минулий навчальний рік

 

1.Питання, що були розв’язані

Аналіз результатів за минулий навчальний рік продемонстрував наступне:

- навчально-виховний процес має позитивну тенденцію розвитку;

- реалізація функцій управління в закладі здійснюється за допомогою організаційно-педагогічних, організаційно-розпорядчих, соціальнопсихологічних, фінансово-господарських методів, які спрямовані на забезпечення функціонування та розвитку навчального закладу шляхом запровадження нових взаємовідносин між керуючими й керованими підсистемами відповідно до мети їх спільної діяльності;

- діяльність адміністрації закладу спрямована на вдосконалення навчально-виховного процесу та підвищення його ефективності;

- у закладі використовують колективне обговорення отриманих результатів, колективний творчий пошук вирішення конкретних завдань.

На підставі аналізу результатів адміністрація корегує наступні дії щодо досягнення поставленої мети;

- школа підтримує свій позитивний імідж;

- створюються умови для врахування й розвитку навчально-пізнавальних і професійних інтересів, здібностей, потреб учнів;

 - значно покращилась ресурсна база (кадровий потенціал, матеріально-технічна база, інформаційне забезпечення);

- методична робота сприяє модернізації змісту навчально-виховного процесу, втіленню педагогічних інноваційних технологій;

- створено сприятливий психолого-педагогічний клімат.

 

2.Питання, що потребують подальшого розв’язання

 

Залишаються певні питання, розв’язання яких слід продовжувати, а саме:

 - підвищення якості освітніх послуг;

 - підвищення результативності роботи з обдарованими дітьми;

- створення цілісної системи моніторингу НВП;

 - активне використання комп’ютерних методичних комплексів;

 - покращення матеріально-технічної бази навчальних кабінетів;

- капітальний ремонт : термомодернізація закладу ;

- капітальний ремонт актової зали, їдальні, спортивної зали,

- оновлення спортивного майданчика.

 

Пріоритетним завданням у новому навчальному році є створення школи, яка буде місцем, де діти отримуватимуть не лише знання, а й уміння їх застосовувати, навчатимуться оцінювати навколишній світ та дійсність.

Наша школа буде не лише закладом освіти, а й безпечним середовищем для розвитку, де діти вчаться спілкуватися.

 Зрозуміло, що таке навчання передбачає впровадження нових методик викладання, зміну формату спілкування учнів, учителів та батьків, упровадження проєктної роботи та навчання через діяльність. Ми до цього готові!

Діємо разом – досягаємо успіху !!!