ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

III

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

22.12.2020/12

Дата реєстрації:

21.12.2020

Проголосовано:

22.12.2020 13:08:04

Автор:

Івах Г.А.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    3
  • Не голосували
    3
  • Відсутні
    2

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 22.12.2020/12



У К Р А Ї Н А

                                                                                                         

Тростянецька міська рада

3 сесія 8 скликання                         

 

Р І Ш Е Н Н Я                    


 

від _____ грудня 2020 року

м. Тростянець                                  № ______

 

Про затвердження Положення про

старосту старостинського округу Тростянецької міської ради

 

У зв’язку зі змінами у чинному законодавстві, відповідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування  окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» а також з метою забезпечення представництва інтересів жителів населених пунктів, що увійшли до Тростянецької міської  територіальної громади з адміністративним центром в м. Тростянець, керуючись ст. 25, 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 
міська рада вирішила:

 

1. Затвердити Положення про старосту старостинського округу Тростянецької міської ради  (додається).

 

         2. Рішення 1 сесії 7 скликання Тростянецької міської ради № 16 від 21.11.2017 року «Про затвердження Положення про старосту Тростянецької міської ради» та рішення 1 сесії 8 скликання Тростянецької міської ради № 20 від 18 листопада 2020 року «Про затвердження Положення про старосту сіл (села) Тростянецької міської територіальної громади» вважати такими, що втратили чинність з моменту набрання чинності даного рішення.

 

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на міського голову Бову Ю.А.

 
Міський голова   Юрій БОВА

     

 

 
ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення 3 сесії 8 скликання

Тростянецької міської ради

від ___ грудня 2020 року № ___

 

ПОЛОЖЕННЯ ПРО СТАРОСТУ СТАРОСТИНСЬКОГО

ОКРУГУ ТРОСТЯНЕЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

1. Загальні положення

         1.1. Це Положення розроблено відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування  окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій інших актів законодавства України, та визначає правовий статус старости, його повноваження, права, обов’язки та відповідальність, порядок звітування та інші питання пов’язані з діяльністю старости на старостинському окрузі Тростянецької міської ради  (далі - Староста).

         1.2. Положення про Старосту затверджується виключно на пленарному засіданні Тростянецької міської ради (далі - міської ради).

         1.3. В населеному пункті, який є адміністративним центром  Тростянецької міської територіальної громади, посада старости не запроваджується.

 

2. Правовий статус Старости

         2.1. Правовою основою діяльності Старости є Конституція України, Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», це Положення, рішення міської ради, її виконавчого комітету, розпорядження міського голови, інші акти законодавства України.

         2.2.  Староста затверджується Тростянецькою міською радою на строк її повноважень за пропозицією Тростянецького міського голови.

Староста набуває статусу виборної посадової особи місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

         2.3. Староста є членом виконавчого комітету міської ради за посадою і працює в ньому на постійній основі.   

         2.4. Староста не може мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах, займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

2.5. На Старосту поширюються обмеження визначені Законом України «Про запобігання корупції».

2.6. Порядок організації роботи Старости визначається цим Положенням, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також іншими законами.

3.  Порядок затвердження Старости та строк його повноважень

         3.1. На посаду Старости може бути затверджена особа - громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану.

3.2. На посаду Старости не може бути призначена особа, щодо якої наявні обмеження, пов’язані з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби, визначені законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та «Про запобігання корупції».

3.3. На посаду Старости не може бути затверджена особа, яка має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, а також особа, визнана судом недієздатною.

3.4. Староста, який вперше приймається на службу в органи місцевого самоврядування, набуває повноважень посадової особи місцевого самоврядування з моменту складання ним Присяги у порядку, передбаченому Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Особа, яка затверджується на посаду Старости і має стаж служби в органах місцевого самоврядування, набуває повноважень старости у день прийняття відповідного рішення міської ради.

         3.5. Повноваження Старости припиняються одночасно із припиненням повноважень міської ради.

         3.6. Повноваження Старости вважаються достроково припиненими у разі:

1) його звернення з особистою заявою до міської ради про складення ним повноважень Старости;

2) припинення громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

3) набуття громадянства іншої держави;

4) набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього;

5) набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язана з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування;

6) набрання законної сили рішенням суду про визнання його недієздатним, безвісно відсутнім чи оголошення померлим;

7) його смерті;

8) відкликання з посади за народною ініціативою.

3.7. У разі неможливості здійснення своїх повноважень, повноваження Старости здійснює інша особа, яку своїм рішенням затверджує сесія міської ради за пропозицією Тростянецького міського голови.

У разі неможливості Старостою виконувати  повноваження Старости (лікарняний, відпустка, відрядження та інш.) повноваження  Старости  на території відповідного старостинського округу можуть покладатися на іншу посадову особу. Обсяг та порядок здійснення таких повноважень визначаються окремим розпорядженням міського голови.

         3.8. Повноваження Старости можуть бути припинені за рішенням міської ради, якщо він порушує Конституцію або закони України та це Положення, інші акти  міської ради, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень. Рішення про дострокове припинення повноважень Старости міська рада приймає таємним або відкритим голосуванням більшістю голосів від загального складу ради.

Повноваження Старости можуть бути достроково припинені також у випадку, передбаченому Законом України «Про правовий режим воєнного стану».

         3.9.  Повноваження Старости припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади:

1) з підстав, зазначених у пунктах 1, 2, 3 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт;

2) з підстав, зазначених у пунктах 4, 5, 6 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня, наступного за днем одержання радою або її виконавчим комітетом копії відповідного рішення суду, без прийняття рішення відповідної ради;

3) з підстави, зазначеної у пункті 7 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть;

4) з підстави, зазначеної у пункті 8 частини першої статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах;

5) у випадку, передбаченому частиною другою статті 79-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - з дня прийняття відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень Старости.

 

4. Завдання та обов’язки Старости

4.1. Відповідно до статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на Старосту покладаються такі завдання:

4.1.1. Представництво інтересів жителів відповідного старостинського округу у виконавчих органах міської ради.

4.1.2. Бере участь у пленарних засіданнях, міської ради та засіданнях її постійних комісій.

4.1.3. Має право на гарантований виступ на пленарних засіданнях міської ради, засіданнях її постійних комісій з питань, що стосуються інтересів жителів старостинського округу;

4.1.4. Сприяння жителям старостинського округу в підготовці документів, що подаються до міської ради та її виконавчих органів.

4.1.5. Бере участь в організації виконання рішень міської ради, її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови на території відповідного старостинського округу та у здійсненні контролю за їх виконанням.

4.1.6.  Бере участь у підготовці проекту бюджету Тростянецької міської територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного старостинського округу.

4.1.7.  Вносить пропозиції до виконавчого комітету міської ради з питань діяльності на території відповідного старостинського округу виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх посадових осіб.

4.1.8.  Бере участь у підготовці проектів рішень міської ради, що стосуються майна територіальної громади, розташованого на території відповідного старостинського округу.

4.1.9.  Бере участь у здійсненні контролю за використанням об’єктів комунальної власності, розташованих на території відповідного старостинського округу.

4.1.10. Бере участь у здійсненні контролю за станом благоустрою відповідного старостинського округу та інформує міського голову, виконавчі міської ради про його результати.

4.1.11. Отримує від виконавчих органів міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної власності та їх посадових осіб інформацію, документи і матеріали, необхідні для здійснення наданих йому повноважень.

4.1.12. Сприяє утворенню та діяльності органів самоорганізації населення, організації та проведенню загальних зборів, громадських слухань та інших форм безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення у відповідному старостинському окрузі;

4.1.13. Надає адміністративні послуги згідно з переліком адміністративних послуг, затверджених рішенням міської ради;

4.1.14. Здійснює інші повноваження, визначені цим та іншими законами.

4.2. Обов’язки старости:

4.2.1. Дотримуватись Конституції та законів України, актів Президента України,  Кабінету  Міністрів  України, Регламенту міської ради, цього Положення та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок його діяльності та взаємовідносини з міською радою, органами місцевого самоврядування та їхніми посадовими особами та її членами.

4.2.2. Брати участь у засіданнях виконавчого комітету міської ради. Виконувати доручення ради, її виконавчого комітету, міського голови, інформувати їх про виконання доручень.

4.2.3. Брати участь в організації та проведенні зборів членів відповідних сіл(села) та у оформленні документів цих зборів, вносити пропозиції до порядку денного зборів. Організовувати виконання рішень зборів членів та здійснювати моніторинг їх виконання.

4.2.4. Сприяти виконанню на території відповідного старостинського округу, програм соціально-економічного та культурного розвитку, затверджених рішенням ради, інших актів ради та її виконавчого комітету.

Вносити до виконавчого комітету, інших виконавчих органів міської ради пропозиції з цих питань.

4.2.5. Вести прийом громадян відповідного старостинського округу. Здійснювати моніторинг стану дотримання їхніх прав і законних інтересів у сфері  соціального захисту, культури, освіти, фізичної культури та спорту, житлово-комунального господарства, реалізації ними права на працю та медичну допомогу.

4.2.6. Приймати від громадян заяви, скарги, листи, повідомлення, адресовані міській раді та її посадовим особам, передавати їх за призначенням.

4.2.7.Здійснювати моніторинг благоустрою відповідного старостинського округу, вживати заходів щодо його підтримання в належному стані.

4.2.8. Сприяти проведенню передбачених контрольних заходів на території відповідного старостинського округу (землекористування, довкілля, об’єкти житлово-комунальної інфраструктури тощо).

4.2.9. Здійснювати моніторинг, на території відповідного старостинського округу, за станом виконання встановлених рішеннями  міської ради правил з питань благоустрою території населених пунктів, забезпечення в них чистоти і порядку, торгівлі на ринках та зберігання тиші в громадських місцях тощо.

4.2.10. Контролювати дотримання правил використання майна комунальної власності, що розташоване на території  відповідного старостинського округу.

4.2.11. Сприяти органу (органам) самоорганізації населення відповідного старостинського округу; надавати практичну допомогу органам самоорганізації населення у виконанні ними своїх завдань та повноважень.

4.2.12. Не допускати на території відповідного старостинського округу дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави.

4.2.13. Своєчасно надавати інформацію до міської ради і щодо об’єктів нерухомого чи рухомого майна,  які розташовані на території відповідного старостинського округу

4.2.14. Дотримуватися правил службової етики встановлених законодавчими актами України, іншими актами  міської ради та її органів.

4.2.15. Виконувати поточні та інші доручення міської ради та її виконавчого комітету, міського голови, звітувати про їх виконання.

4.3. Староста має право:

4.3.1. Офіційно представляти громадян відповідного старостинського округу, брати участь з правом дорадчого голосу у пленарних засіданнях міської ради, засіданнях її постійних та тимчасових комісій.

4.3.2. Одержувати від органів місцевого самоврядування державної та виконавчої влади та їхніх посадових осіб, а також від підприємств, установ, організацій  інформацію,  документи та матеріали, що стосуються розвитку відповідного старостинського округу.

4.3.3. Вносити пропозиції до порядку денного засідань виконавчого комітету міської ради з питань, які стосуються інтересів відповідного старостинського округу. Оголошувати на засіданнях виконавчого комітету тексти заяв та звернень.

4.3.4. Порушувати у виконавчому комітеті міської ради питання про необхідність проведення перевірок з питань, віднесених до компетенції  ради та її органів, діяльності підприємств, установ і організацій розташованих на території відповідного старостинського округу.

4.3.5. Вносити пропозиції щодо усунення недоліків і порушень керівникам  підприємств,  установ  і організацій порушувати питання про притягнення до відповідальності осіб, з вини яких сталося  порушення.

4.3.6. Вносити пропозиції для розгляду органом (органами) самоорганізації населення відповідного старостинського округу.

4.4. Староста може виконувати інші обов’язки, визначені цим Положенням, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, іншими актами законодавства України.

         4.5. Організація роботи старости та забезпечення його діяльності та інші питання організації діяльності Старости визначаються міською радою та її виконавчим комітетом.

 

5. Підзвітність та підконтрольність старости

5.1. При здійсненні наданих повноважень Староста є відповідальний і підзвітний міській раді  та підконтрольний міському голові.

5.2. Староста не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед радою. На вимогу не менш як третини депутатів – Староста звітує у визначений радою термін.

5.3. Староста не рідше одного разу на звітує  про свою роботу перед  жителями  відповідного старостинського округу, на відкритій  зустрічі з його жителями.  

 

6. Відповідальність старости

         6.1. Староста може бути притягнений до дисциплінарної, матеріальної, цивільної, адміністративної та кримінальної відповідальності, визначеної законом.

         6.2. Шкода, заподіяна юридичним і фізичним особам в результаті неправомірних рішень, дій або бездіяльності старости, відшкодовується за рахунок його власних коштів у порядку, встановленому законом. Спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності Старости, вирішуються в судовому порядку.

 

 

 

Секретар міської ради                                 Наталія КОВАЛЬОВА