ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

IV

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

24.12.2020/2

Дата реєстрації:

23.12.2020

Проголосовано:

24.12.2020 15:15:10

Автор:

Заяц Ю.М.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 24.12.2020/2



У К Р А Ї Н А


 

Тростянецька міська рада



4 сесія 8 скликання

 

 



Р І Ш Е Н Н Я


 

від 24 грудня 2020 року


м. Тростянець                                № ___

                                                       

Про затвердження Програми поводження

з твердими побутовими відходами

Тростянецької міської територіальної

громади на 2021-2023 роки


 

         На виконання плану роботи міської ради, з метою поліпшення техногенно-екологічної безпеки, дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил на території Тростянецької міської ради, відповідно до ст.21 Закону України «Про відходи», ст.15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 
міська рада вирішила:

 


  1. Затвердити Програму поводження з твердими побутовими відходами    Тростянецької міської ТГ на 2021-2023 роки.

  2. При формуванні бюджету Тростянецької міської територіальної громади на відповідні роки передбачити видатки на реалізацію Програми поводження з твердими побутовими відходами Тростянецької міської територіальної громади на 2021-2023 роки».

  3. Начальнику відділу (головному бухгалтеру)бухгалтерського обліку та звітності апарату Тростянецької міської ради (Пустовойтовій В.А.) забезпечити фінансування заходів, пов’язаних з реалізацією програми виходячи із можливостей бюджету.


 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  заступника                      міського голови  Заяц Ю.М. 

 

                                                                                                                       
Міський голова       Юрій БОВА


ЗАТВЕРДЖЕНО

Ршення 4 сесії 8 скликання

Тростянецької міської ради

№ ___ від 24 грудня 2020 року

 


 

Додаток

до рішення 4 сесії 8 скликання

Тростянецької міської ради

від 24 грудня 2020 року № ___

 

 

                                                ПРОГРАМА   

поводження з твердими побутовими відходами

Тростянецької міської територіальної громади

        на 2021-2023 роки             



 

 

м. Тростянець

2020 рік



 

 ПАСПОРТ

Програми поводження з твердими побутовими відходами

Тростянецької міської територіальної громади на 2021 – 2023 роки

 

























































Ініціатор розроблення Програми Відділ житлово- комунального господарства, будівництва, благоустрою, транспорту та зв’язку апарату Тростянецької міської ради




Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми Закон України «Про відходи» від 05.03.1998 року № 187/98-ВР




Розробник Програми апарат Тростянецької міської ради




Відповідальний виконавець Програми Відділ житлово- комунального господарства, будівництва, благоустрою, транспорту та зв’язку апарату Тростянецької міської ради, дочірнє підприємство «Екосервіс» комунального підприємства «Тростянецькомунсервіс»




Учасники Програми дочірнє підприємство «Екосервіс» комунального підприємства «Тростянецькомунсервіс» та інші суб’єкти не заборонені законодавством




Термін реалізації Програми 2021-2023 роки




Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми Бюджет Тростянецької міської територіальної громади, державний бюджет та інші джерела




Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього,

у тому числі:
49347,0 тис. гривень
8.1 Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади 24347,0 тис. гривень
8.2 Інші джерела фінансування Кошти державного бюджету та від участі у проєктах, програмах, інше фінансування, не заборонене законодавством – 25,0 млн грн.

 

 

 

 

 

 

 

1. ВСТУП

 

Програма поводження з твердими побутовими відходами Тростянецької міської територіальної громади (далі Програма) – це комплекс взаємно пов’язаних та узгоджених у часі заходів: організаційних, технологічних, технічних, ресурсозберігаючих, екологічних, санітарно – гігієнічних, фінансово – економічних, соціальних, інформаційних, освітньо – виховних, тощо, спрямованих на розв’язання проблем сфери поводження з ТПВ у Тростянецькій міській територіальній громаді.

Тверді побутові відходи (далі - ТПВ) утворюються у процесі життєдіяльності людини (харчові відходи, макулатура, скло, метали, полімерні матеріали тощо), які накопичуються у житлових будинках, прибудинкових територіях, закладах соціально-культурного побуту, громадських, навчальних, торговельних та інших закладах. Особливістю ТПВ є те, що вони є змішаними, тобто сумішшю компонентів. Змішування ТПВ відбувається на стадії їх утворення, зберігання, перевезення та захоронення. Це призводить до утворення шкідливих хімічних сполук, що забруднюють навколишнє середовище.

Проблеми  у сфері поводження з побутовими відходами потребують невідкладного вирішення за умови фінансування заходів на місцевому та державному рівнях, залучення інвестиційних проектів. Реалізація заходів Програми передбачає зниження екологічної та соціальної напруги, відновлення рекреаційного потенціалу району.

         Програма розроблена відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про відходи», Постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року № 265 «Про затвердження Програми поводження з твердими побутовими відходами», «Про благоустрій  населених  пунктів»  та  інших  нормативно-правових актів Президента України,  Кабінету Міністрів України,  центрального  органу  з  питань  житлово  – комунального господарства для  розв’язання проблем,  пов’язаних  з  охороною  довкілля  та  здоров’ям  населення.

 

2.МЕТА ПРОГРАМИ

      Метою Програми є здійснення заходів щодо зменшення обсягів утворення відходів, забезпечення їх збирання, перевезення, зберігання, утилізація, видалення, захоронення з метою запобігання негативного впливу на навколишнє природне середовище і здоров’я людини, а також впровадження технологій в розширення і модернізації діючих потужностей із збирання та утилізації твердих побутових відходів, використання побутових відходів як джерела вторинної сировини, створення ефективної системи управління у сфері поводження з відходами.

На території Тростянецької міської територіальної громади розташоване одне сміттєзвалище загальною площею 5,6 га.                                  

Щорічно дочірнім підприємством «Екосервіс» комунального підприємства ТМР «Тростянецькомунсервіс» збирається, вивозиться та утилізується на сміттєзвалищі майже 36,0 тис. куб. м  твердих побутових відходів, кількість яких щорічно зростає.

      Для зручного та якісного надання послуг по місту в частині багатоповерхового житлового фонду та окремих мікрорайонах Тростянецької міської територіальної громади розташовано контейнери для відходів на майданчиках для збору сміття.

Розпочато сортування відходів,  наявні 8 сітчастих контейнерів для роздільного збору ТПВ.

       На жаль, не дивлячись на значну проведену роботу в питанні організації централізованого вивезення сміття, в тому числі і з приватного сектору громади, триває процес утворення несанкціонованих звалищ ТПВ, виявляються непоодинокі випадки, коли побутові відходи складаються у природних рельєфних утвореннях, лісових масивах, лісосмугах тощо.

Сучасна структура системи санітарного очищення території Тростянецької міської територіальної громади потребує удосконалення.       

Ситуація, у місці концентрації побутових відходів, в питанні роздільного їх збору, сортуванню, утилізації  та  подальшого  використання  як  вторинної  сировини,  підтверджує існування  проблеми,  яка  безпосередньо впливає  на  екологічний  та  соціальний  стан  Тростянецької міської територіальної  громади.

      

3. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

 

Головним  завданням  Програми  є  створення  належних умов для екологічно - безпечної експлуатації  санітарного поля при видаленні твердих  побутових  відходів, утримання міського сміттєзвалища, влаштування дизбарєрів та інше.

Покращення екологічної ситуації в громаді, запровадження ресурсозберігаючих технологій, створення нових робочих місць, підвищення культури населення в питаннях поводження з ТПВ, співпраця місцевої влади,  громадськості та підприємств  у впровадженні заходів програми.

Розробка схеми санітарного очищення на території Тростянецької міської територіальної громади, внесення змін до схеми та графіку вивезення сміття, ліквідація стихійних сміттєзвалищ придбання контейнерів, поточний ремонт майданчиків для збору ТПВ їх влаштування, облаштування площадок для роздільного збору ТПВ та інше, проведення інформаційної роботи щодо поводження з твердими побутовими відходами.

Реалізація Програми забезпечується органами місцевого самоврядування, підпорядкованими комунальними та дочірніми підприємствами, установами, організаціями, суб’єктами господарювання та мешканцями населених пунктів.

Програма передбачає, у разі потреби, щорічне коригування обсягів і джерел фінансування робіт та уточнення цільових показників.

Основні цілі Програми:

- повне охоплення території сіл та селища послугами зі збору та вивезення ТПВ;

- встановлення контейнерів та придбання сміттєвозів, облаштування контейнерних майданчиків;

- запровадження процесу роздільного збирання ТПВ;

-удосконалення нормативно - методичного, організаційного, інформаційного та іншого забезпечення сфери поводження з ТПВ;

- підвищення рівня відповідальності та екологічної культури населення;

 

4. НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗАХОДИ ПРОГРАМИ

 

Під час реалізації програми планується:

- впровадження сортування, роздільного збору та вивезення побутових відходів;

- оновлення існуючого парку спеціальної техніки, для забезпечення безперебійного виконання робіт із санітарного очищення Тростянецької міської територіальної громади (збирання та вивозу побутових відходів);

-  придбання контейнерів для збирання вторинної сировини на території Тростянецької міської територіальної громади;

придбання контейнерів для сміття та роздільного збору відходів;

           - облаштування  нових контейнерних майданчиків  для   збору (в тому числі роздільного)  ТПВ  з  дотриманням природоохоронних та санітарних вимог;

          - поточний ремонт та утримання площадок та майданчиків для збирання ТПВ та інше;

          - організація роздільного збору окремих компонентів побутових відходів;

          - регулювання тарифу та підвищення рентабельності і ефективності виробничої діяльності підпорядкованого спеціалізованого підприємства;

          - покращення якості і розширення обсягів надання послуг в т.ч. у сільських населених пунктах, які приєднались до Тростянецької міської територіальної громади.

Впровадження  Програми  стане  можливим  за  умови  виконання  таких заходів:

Просвітницька  діяльність:  

- проведення екологічно-освітніх роз’яснень у закладах дошкільної освіти та інших навчальних закладах громади;

- проведення  роз’яснювальної  роботи  щодо  поводження  з  ТПВ  серед населення територіальної громади.

 

 

 

 

 

5. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

В результаті реалізації Програми очікується:

- поліпшення екологічного стану та благоустрою території Тростянецької міської територіальної громади;

- впровадження системи роздільного збирання ТПВ;

- підвищення екологічної культури населення;

- зменшення негативного впливу ТПВ на навколишнє природне середовище та здоров'я людини;

- покращення санітарного стану на території Тростянецької міської територіальної гроади та  створення кращих умов для життєдіяльності його мешканців;

        - покращення екологічного стану навколишнього природного середовища;

               - перетворення сфери поводження з ТПВ на більш рентабельну галузь.

 

6. ЗВІТНІСТЬ ПРО ХІД ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

         Відповідальні  виконавці  у  процесі  виконання  Програми  забезпечують цільове та ефективне використання коштів протягом усього строку реалізації Програми у межах визначених бюджетних призначень. Щороку відділ житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрою та енергетичного менеджменту апарату Тростянецької міської ради надає  узагальнену  інформацію  про  виконання  Програми  звітує на пленарному засіданні Тростянецької міської ради.

     

7. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОГРАМИ

 

      Фінансування Програми здійснюється виключно за умови затвердження бюджетних призначень на її виконання відповідно рішень Тростянецької  міської ради про міський бюджет територіальної громади на 2021-2023 роки (на відповідний рік) згідно з розписом бюджету Тростянецької міської територіальної громади, а також за рахунок коштів  бюджетів  усіх  рівнів  та  джерел  фінансування,  не  заборонених  чинним законодавством України. Ресурсне  забезпечення Програми поводження з твердими побутовими відходами наведено в додатку 1 до даної Програми (додається).

          Джерела та обсяги фінансування Програми наведені у додатку 2 (додається).

Обсяги та види робіт можуть коригуватися у разі виникнення потреби щодо підвищення рівня поводження з твердими побутовими відходами.

 

 

 

 

                                                                            Додаток 1

                                                                            До Програми поводження з

                                                                            твердими побутовими

                                                                            відходами Тростянецької

                                                                            міської територіальної

                                                                            громади на 201-2023 роки

 

 

Ресурсне забезпечення

Програми поводження з твердими побутовими відходами

Тростянецької міської територіальної громади на 2021-2023 роки

 

                                                                                                                           


































Обсяг коштів, які

пропонується залучити на виконання Програми
Всього,

витрати на

виконання Програми
Етапи виконання програми
2021 рік (тис) 2022 рік(тис) 2023 рік (тис)
Бюджет Тростянецької міської територіальної громади 24347,0 6799,0 8114,0 9434,0
Інші джерела фінансування

(Кошти державного бюджету та від участі у проєктах, програмах, інше фінансування, не заборонене законодавством)
 

 

25000,0
 

 

9000,0
 

 

8000,0
 

 

8000,0
Разом: 49347,0 15799,0 16114,0 17434,0

 

 

 

 

Заступник міського голови                            Юрій ЗАЯЦ



Додаток 2

                                                                            До Програми поводження з

                                                                            твердими побутовими

                                                                            відходами Тростянецької

                                                                            міської територіальної

                                                                            громади на 201-2023 роки

 

                                       

                                                Джерела та обсяги фінансування

Програми поводження з твердими побутовими відходами Тростянецької міської територіальної громади на 2021-2023 роки

 

















































































































 

 

 

Заходи Програми

 
 

 

 

Виконавець
Всього,

витрати на

виконання Програми, тис. грн.
Етапи виконання Програми Джерела фінансування
2021 рік 2022 рік 2023 рік
Проведення екологічно – освітніх заходів у закладах дошкільної освіти та  інших  навчальних закладах громади відділ ЖКГ, Тростянецька міська рада, ДП «Екосервіс»,

відділ освіти Тростянецької міської ради
6,0 2,0 2,0 2,0 Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади
Послуги по розміщенню інформації в ЗМІ (роз’яснювальна  робота  серед населення щодо поводження з ТПВ)   

відділ ЖКГ, Тростянецька міська рада, ДП «Екосервіс»
6,0 2,0 2,0 2,0 Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади, власні кошти ДП «Екосервіс»
Поточний ремонт, облаштування, утримання та інше, площадок,  майданчиків для  збирання ТПВ  

 

ДП «Екосервіс»
150,0 40,0 50,0 60,0 Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громад  
Придбання контейнерів  та контейнерів для роздільного збору відходів  

ДП «Екосервіс»
185,0 55,0 60,0 70,0 Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громад  
Придбання спеціальної  автомобільної техніки для транспортування  та захоронення відходів   

Тростянецька міська рада,

ДП «Екосервіс»
18000,0 5000,0 6000,0 7000,0 Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади,  
 

 

Придбання спеціальної  автомобільної техніки для транспортування  та захоронення відходів 
 

 

 

 

 
25000,0 9000,0 8000,0 8000,0 Кошти державного бюджету та від участі у проєктах, програмах, інше фінансування, не заборонене законодавством  
Утримання в чистоті міського сміттєзвалища, згортання сміття, послуги по встановленню та ремонту огорожі, під'їзних шляхів, адміністративних споруд (МАФи), технологічних будівель (склади, гаражі, навіси тощо) влаштування дизбарєрів та інше  

 

 

 

ДП «Екосервіс»
 

 

 

 

      1500,0
 

 

 

 

400,0
 

 

 

 

500,0

 
 

 

 

 

600,0
Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади  
Вивезення сміття з парків, скверів, вулиць ДП «Екосервіс» 2550,0  

 

750,0
 

 

850,0
 

 

950,0
Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади  
Ліквідація стихійних  сміттєзвалищ  на території Тростянецької міської ТГ  

ДП «Екосервіс»
 

     1900,0
 

 

500,0
 

 

650,0
 

 

750,0
Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади  
Виготовлення правовстановлюючих документів на землю під полігоном ТПВ (санітарним полем, сміттєзвалищем)  

ДП «Екосервіс»
50,0 50,0 - - Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади  

 

Заступник міського голови                                     Юрій ЗАЯЦ