ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VI

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

05.02.2021/24

Дата реєстрації:

10.02.2021

Проголосовано:

11.02.2021 11:11:16

Автор:

Плахтиря А.А.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 05.02.2021/24



У К Р А Ї Н А



Тростянецька міська рада



6 сесія 8 скликання

(третє пленарне засідання)





                                                Р І Ш Е Н Н Я                            ПРОЄКТ


 

від __ лютого 2021 року

м. Тростянець                                  № ____

 

Про затвердження Програми лабораторного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, що надходять в заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади

 

З метою забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, постачання безпечних та якісних харчових продуктів і сировини; на виконання розпорядження  голови Сумської обласної державної адміністрації від 30.12.2020 року № 674 «Про затвердження Регіонального плану заходів щодо створення в закладах освіти належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у Сумській області на 2021-2025 роки», відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №490 від 11.10.2018 року, керуючись ст. 25, 26, 59 Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 
міська рада вирішила:

 

          1. Затвердити Програму лабораторного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, що надходять в заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади (додається).

 

2. Передбачити кошти на фінансування Програми лабораторного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, що надходять в заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади.

 

3.  Контроль   за виконанням  даного  рішення покласти на в.о. начальника відділу освіти Тростянецької міської ради  Іщенко Ю.І.

 
Міський голова           Юрій БОВА


  ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення 6  сесії 8 скликання

(третє пленарне засідання)

 Тростянецької міської ради

№     від    .02.2021 року

 

 

Додаток

до рішенням 6 сесії 8 скликання  (третє пленарне засідання)

Тростянецької міської ради

№     від   .02.2021 року

 



 
Програма

лабораторного контролю за якістю та безпечністю

харчових продуктів, що надходять

в заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади



2021 року

 




програми лабораторного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, що надходять в заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади

 





















































1 Назва Програма лабораторного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, що надходять в заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади
2 Ініціатор розроблення Програми Тростянецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області
3 Розробник Програми Відділ освіти Тростянецької міської ради
4 Мета Програми Забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей у школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних харчових продуктів і сировини
5 Відповідальні виконавці Програми Відділ освіти Тростянецької міської ради, заклади освіти Тростянецької міської територіальної громади
6 Учасники Програми Тростянецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, відділ освіти Тростянецької міської ради
7 Термін реалізації Програми 2021 рік
8 Очікуваний загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми (тис. грн.) разом,

в тому числі
40,0
8.1. Кошти бюджету Тростянецької міської територіальної громади 40,0
9 Контроль за виконанням Програми в.о. начальника відділу освіти Тростянецької міської ради Ю.І. Іщенко

 

 

 

 

 

2. Нормативно-правове забезпечення Програми:

 

         - Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;

         - Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

         - Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

         - наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 490 від 11.10.2018 року «Про затвердження Порядку відбору зразків та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій для цілей державного контролю та Форми акта відбору зразків»;

         -  наказ Державного департаменту ветеринарної медицини України №16 від 03.11.1998 року «Про затвердження Обов'язкового мінімального переліку        досліджень сировини, продукції тваринного та рослинного походження,   комбікормової  сировини, комбікормів, вітамінних препаратів  та ін., які слід  проводити у державних лабораторіях ветмедицини, за результатами яких видається ветсвідоцтво (Ф-2)»;

         - регіональний план заходів щодо створення належних умов для організації безпечного харчування в закладах освіти Сумської області на 2020-2022 роки затверджений т.в.о. голови Сумської ОДА І.В. Купрейчик від 18.11.2019 року.

 

3. Основна мета та завдання Програми:

 

         Основною метою Програми є забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, постачання безпечних та якісних харчових продуктів і сировини.

 

4. Визначення проблем, які розв’язує виконання Програми:

 

         Стан здоров'я дорослої людини багато в чому визначається якістю харчування саме в дитячому віці, коли відбувається бурхливий ріст організму і обмінні процеси в ньому перебігають найінтенсивніше. При цьому правильно розроблене й професійно організоване харчування дитини забезпечує й нормальний фізичний розвиток, запобігає багатьом хронічним захворюванням.

         За останніми даними ВООЗ, здоров'я дитини на 15% залежить від медичного обслуговування, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування.

         Академія медичних наук України констатує, що 80% випускників шкіл мають хронічні захворювання, що часто призводить до зниження працездатності та соціальної активності молодої людини.

         Збереження здоров’я дітей, відновлення їх життєвих сил шляхом організації якісного, повноцінного харчування, оздоровлення та відпочинку є важливим напрямком державної політики на сучасному етапі.

        

5. Термін реалізації Програми: 2021 рік.

 

6. Етапи фінансування Програми: упродовж 2021 року.

 

7. Орієнтовний обсяг фінансування Програми:

 








































Орієнтовний обсяг фінансування (тис. грн.) Рік
Бюджет Тростянецької міської територіальної громади Сума фінансування, тис. грн.    
1 Забезпечення лабораторних досліджень в акредитованих лабораторіях для  закладів загальної середньої освіти 22,0 2021

 

 
 
2 Забезпечення лабораторних досліджень в акредитованих лабораторіях для  закладів дошкільної освіти   2021  
  18,0    
Всього 40,0    

 

8. Учасники Програми:

 

         Тростянецьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, відділ освіти Тростянецької міської ради.

 

        

9. Завдання Програми:

 

Вдосконалення професійного рівня з питань організації харчування дітей;

Покращення роботи мережі шкільних їдалень, буфетів, харчоблоків ЗДО;

         Проведення в установленому порядку тендерів на постачання доброякісної та безпечної продукції та сировини;

         Дотримання норм харчування та калорійності страв;

         Забезпечення вимог санітарних правил і норм  в закладах освіти, де здійснюють харчування дітей;

         Лабораторне підтвердження безпечності та якості сировини і харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей.

 

 

10. Заходи Програми:

 

         Участь у роботі комісій перед початком нового навчального року щодо готовності навчальних закладів.

         Надання рекомендацій щодо роботи їдалень, шкільних буфетів з питань асортименту продукції, дотримання санітарних вимог.

         Проведення моніторингових лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів (дослідження води, готових страв, змивів з об’єктів навколишнього середовища та обладнання).

Лабораторний контроль сировини та продуктів, які використовуються для харчування дітей за показниками безпеки і якості.

 

11. Очікувані результати виконання Програми:

 

         Забезпечення здоров’я дітей, запобігання виникнення  спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь  у закладах освіти.