ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

25.02.2021/22

Дата реєстрації:

23.02.2021

Проголосовано:

02.03.2021 11:45:29

Автор:

Степанова Н.Г.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    23
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    3

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 25.02.2021/22




У К Р А Ї Н А                     ПРОЕКТ





Тростянецька міська рада



7 сесія 8 скликання

 



Р І Ш Е Н Н Я                             


 

від ___ лютого 2021 року


м. Тростянець                                  № ____

 

Про затвердження «Програми відшкодування різниці між розміром тарифу на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво комунальним підприємствам Тростянецької міської ради на 2021 рік

 

          З метою забезпечення стабільного функціонування комунальних підприємств Тростянецької міської ради та недопущення збоїв у їх роботі, покращення якості надання комунальних послуг населенню Тростянецької міської територіальної громади, керуючись п.п. 1 п. 3 ст. 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 9, ст.15 Закону України «Про ціни і ціноутворення», ст. 7, ст. 20, п.5 ст.91 Бюджетного кодексу України,  п.22 ч.1 ст. 26, ст. 59, ст. 61, ст.64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні,

 
міська рада вирішила:

 


  1. Затвердити Програму відшкодування різниці між розміром тарифу на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання) комунальним підприємствам Тростянецької міської ради на 2021 рік згідно з додатком.


 


  1. Фінансовому управлінню Тростянецької міської ради здійснювати фінансування заходів Програми в межах кошторисних асигнувань на 2021 рік.


 


  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Заяц Ю.М.


 

 

 
Міський голова                                      Юрій БОВА

 

 
ПРОГРАМА

відшкодування різниці між розміром тарифу на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання)

комунальним підприємствам

Тростянецької міської ради

на 2021 рік

 

 

Паспорт

Програми відшкодування різниці між розміром тарифу на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання) комунальним підприємствам Тростянецької міської ради на 2021 рік

 











































1. Ініціатор розроблення Програми Виконавчий комітет Тростянецької міської ради
2. Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми Рішення виконавчого комітету Тростянецької міської ради №81від 04.02.2021 «Про затвердження тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які надає комунальне підприємство Тростянецької міської ради «Тростянецькомунсервіс»
3. Розробник Програми Відділ житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрію та енергетичного менеджменту та відділ еконмічного розвитку, залучення інвестицій та міжнародної діяльності апарату Тростянецької міської ради
4. Відповідальні виконавці

Програми
виконавчий комітет Тростянецької міської міської ради, відділ житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрію та енергетичного менеджменту апарату міської ради
5. Учасники Програми комунальні підприємства Тростянецької міської ради
6. Термін реалізації Програми 2021 рік
7. Загальний обсяг фінансових

ресурсів, необхідних для

реалізації Програми
300,00 тис. гривень
7.1 Коштів  бюджету Тростянецької міської ТГ 300,00 тис. гривень

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Прийняття Програми зумовлено тим, що в лютому 2021 року виконавчий комітет Тростянецької міської ради, з метою зменшення фінансового навантаження на населення громади, не затверджує  комунальним підприємствам тарифи для населення у розмірі економічно-обґрунтованих витрат на виробництво (надання) комунальних послуг, що призводить до отримання збитків та погіршення фінансового стану надавача послуг.

На сьогоднішній день відсутність відшкодовування витрат   комунальних  підприємств  в  розмірі   різниці між фактичними витратами та нарахуваннями за надані послуги відповідно до діючих тарифів ставить під загрозу стабільність забезпечення населення комунальними послугами належної якості і може призвести до:

-        припинення або суттєвого обмеження надання цих послуг;      

-        збільшення заборгованості за спожиту електроенергію;

-        виникнення  заборгованості із заробітної плати;

-        нарахування підприємствам штрафних санкцій і пені за несвоєчасні і неповні розрахунки за енергоносії та несвоєчасну оплату податкових зобов’язань.

Ця ситуація має негативний вплив. Таким чином, виділення коштів на відшкодування різниці в тарифах для населення з бюджету Тростянецької міської ТГ є найбільш реальним джерелом забезпечення фінансової діяльності комунальних підприємств.

 Програма розроблена на виконання та з дотриманням вимог Бюджетного кодексу України, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про ціни і ціноутворення», постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

 

  1. Мета та основні завдання програми


 

        Прийняття даної Програми має за мету:

    - прогнозування та виділення з бюджету Тростянецької міської ТГ коштів для відшкодування різниці в діючих тарифах та економічно обґрунтованих витратах, пов’язаних з наданням комунальних послуг для населення;

 - забезпечення беззбиткової діяльності комунальних підприємств відповідно до вимог  Господарського кодексу України та Закону України «Про житлово-комунальні послуги»;

 - збереження кількості та якості надання населенню комунальних послуг.

 

Основним завданням Програми є надання фінансової підтримки комунальним підприємствам з метою відшкодування різниці між затвердженими тарифами на комунальні послуги та економічно-обґрунтованими витратами на виробництво цих послуг.

Очікувані результати від виконання Програми:

- виконання вимог Закону України "Про житлово-комунальні послуги";

- своєчасно сплачені податки, збори та інші платежі;

- належне виконання зобов'язань роботодавця перед працівниками підприємства по оплаті праці;

         - надання населенню громади комунальних послуг за цінами, нижчими від розміру економічно-обґрунтованих витрат на їх виробництво.

 

  1. Фінансування та система управління та контролю за ходом виконання програми.


 

Вирішення проблеми пропонується здійснити шляхом прийняття рішення Тростянецькою міською радою «Про затвердження Програми відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво для комунальних підприємств Тростянецької міської ради на 2021 рік» та виділення з бюджету Тростянецької міської ТГ коштів для компенсації різниці в тарифах.

       Фінансування Програми проводитиметься за рахунок коштів бюджету Тростянецької міської ТГ у межах сум, затверджених на відшкодування різниці між затвердженим розміром тарифу на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить 300,00 тис. гривень.

Фінансування  Програми  здійснюється:

1. Комунальні підприємства до 10 числа наступного місяця готують розрахунки (розрахунок у додатку до Програми) на відшкодування витрат в різниці між затвердженим розміром  тарифу та розміром економічно-обґрунтованих витрат на їх виробництво за фактичними обсягами споживання, та подають їх на розгляд до відділу житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрію та енергетичного менеджменту та відділу еконмічного розвитку, залучення інвестицій та міжнародної діяльності апарату Тростянецької міської ради.

  1. На підставі спільного висновку відділу житлово-комунального господарства, будівництва, благоустрію та енергетичного менеджменту та відділу еконмічного розвитку, залучення інвестицій та міжнародної діяльності , фінансове управління Тростянецької міської ради перераховує кошти з бюджету ТГ головному розпоряднику бюджетних коштів-  Тростянецькій міській раді.




  1. Тростянецька міська рада (головний розпорядник бюджетних коштів) перераховує  кошти  комунальним підприємствам (одержувач бюджетних  коштів).


 

Координація та контроль за ходом виконання програми

 

Координацію та контроль за ходом виконання програми здійснює у межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Тростянецька міська рада та її виконавчий комітет.

Контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів здійснює фінансове управління Тростянецької міської ради.

 

  1. Внесення змін до міської програми


Зміни до програми вносяться у разі потреби та можуть передбачати:

- включення до затвердженої програми додаткових заходів і завдань;

- уточнення показників, обсягів та джерел фінансування, переліку виконавців, строків виконання програми та окремих заходів і завдань;

- виключення із затвердженої програми окремих заходів і завдань, щодо яких визнано недоцільним подальше продовження робіт.

Рішення про внесення змін до міської програми приймається міською радою. Порядок внесення змін до міської програми аналогічно порядку розроблення міської програми.

 

  1. Припинення виконання міської програми


 

Виконання програми припиняється після закінчення встановленого строку її реалізації. Відповідальний виконавець складає заключний звіт про результати виконання програми та подає його для розгляду профільній постійній комісії міської ради, у разі необхідності на розгляд міської ради.

Виконання міської програми припиняється достроково в разі:

- оголошення надзвичайної ситуації регіонального масштабу, що унеможливлює виконання міських програм;

- припинення фінансування заходів і завдань програми - за спільним поданням відповідального виконавця програми, міського фінансового управління;

- втрати актуальності головної мети програми - на підставі спільного висновку відповідального виконавця програми та міського фінансового управління.

Рішення про дострокове припинення виконання міської програми приймається міською радою.

 

 

Секретар міської ради                            Наталія КОВАЛЬОВА



 

 

Додаток №1 до Програми

 

Напрями діяльності та заходи 

Програми відшкодування різниці між розміром тарифу на комунальні послуги та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво комунальним підприємствам Тростянецької міської ради на 2021 рік

 

 






























№ з/п Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання) Перелік заходів програми Термін виконання заходу Виконавці Джерела фінансування Орієнтовані обсяги фінансування (вартість), грн.
1 2 3 4 5 6 7
1 Сприяння розвитку та беззбитковому функціонуванню комунальних підприємств Тростянецької міської радм Відшкодування КП ТМР різниці між затвердженим розміром тарифів та економічно-обґрунтованими витратами на на комунальні послуги, які надаються населенню Тростянецької міської територіальної громади 2021 р. КП ТМР«Тростянецькомунсервіс» Бюджет Тростянецької міської територіальної громади 300 000

 

 

Секретар міської ради                           Наталія КОВАЛЬОВА

 

Додаток 2 до Програми

 

 

РОЗРАХУНОК

відшкодування витрат в різниці між затвердженим розміром  тарифу та розміром економічно-обґрунтованих витрат  на

_______________________________________________________________________________________________,

(комунальні послугиідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення)

_____________________________________

(найменування підприємства, установи,

_____________________________________

організації, код згідно з ЄДРПОУ)

(гривень)











Рік Фактичні нарахування згідно із затвердженими тарифами з урахуванням перерахунку за низькоякісні та надані не в повному обсязі послуги Фактичні витрати  на комунальні послуги  (повна собівартість з урахуванням фактичних витрат, пов’язаних з інвестиційною діяльністю) Різниця між фактичними витратами та фактичними нарахуваннями Трансферти місцевих бюджетів, отримані підприємством, установою, організацією для відшкодування різниці в тарифах Обсяг заборгованості з різниці в тарифах



 














______________________________

(найменування посади керівника

підприємства, установи, організації)


______________

(підпис)


___________________

(ініціали та прізвище)
Головний бухгалтер ______________

(підпис)
___________________

(ініціали та прізвище)

МП

________

Примітка. Розрахунок обсягу заборгованості з різниці в тарифах проводиться без урахування под