ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVI

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

15.11.16/63

Дата реєстрації:

17.11.2016

Проголосовано:

17.11.2016 11:47:21

Автор:

Злепко В.А.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 15.11.16/63



                                                                                  У К Р А Ї Н А                                  Проект


                                                                                                          

Тростянецька міська рада



16 сесія 6 скликання





Р І Ш Е Н Н Я


 

від 16.11.2016 року                                         


м. Тростянець                                    № ____                     

 

Про інвестиційну діяльність

Тростянецької міської ради

в 2014-2016 роках

 

         Заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу економічного розвитку, залучення інвестицій та міжнародної діяльності апарату міської ради Злепко В.А. щодо інвестиційної діяльності Тростянецької міської ради в 2014-2016 роках, керуючись ст. 26, пп. 3 п. б) ст. 28, пп. 3 п. а) ст. 35  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 
міська рада вирішила:

 

1. Інформацію начальника відділу економічного розвитку, залучення інвестицій та міжнародної діяльності апарату міської ради Злепко В.А.  апарату міської ради Злепко В.А. щодо інвестиційної діяльності Тростянецької міської ради в 2014-2016 роках взяти до відома. 



2. Доручити апарату Тростянецької міської ради та її виконавчим органам:

2.1. Активізувати роботу по визначенню на території міста привабливих для потенційних інвесторів земельних ділянок, підготовці необхідної землевпорядної документації  та створення і просування на ринки зовнішніх та внутрішніх інвестицій рекламно-промоційних матеріалів про ці земельні ділянки та інвестиційну привабливість міста.

2.2. Збільшити кількість та покращити якість рекламно-промоційних матеріалів, в тому числі з іноземним перекладом, про соціально-економічний та культурний потенціал міста, його інвестиційну привабливість як в цілому, так і по окремо відібраних земельних ділянках, з наявною документацією, які пропонуються потенційним інвесторам. Проводити її розповсюдження серед потенційних інвесторів.

2.3. Посилити роботу по наповненню промислового парку «Тростянець» його учасниками.

2.4. Брати участь у семінарах, тренінгах та інших навчальних заходах з питань підвищення інвестиційної привабливості міста, вивчення передового досвіду та інноваційних підходів в питаннях залучення інвестицій. Впроваджувати їх у своїй роботі.

 

3. Виконавчому комітету Тростянецької міської ради у разі виділення у Державному бюджеті України коштів на облаштування території промислового парку «Тростянець», вжити заходів щодо їх освоєння у відповідності до діючого законодавства України.

 

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань планування, бюджету, фінансів, інвестиційної політики, підприємництва та торгівлі (Самодай Ю.В.), а координацію роботи з даного напрямку діяльності на міського голову Бову Ю.А.

 

 

 
Міський голова                                                Ю.А. Бова





Довідка


про інвестиційну діяльність Тростянецької міської ради

 за 2014-2016 роки

 
            Інвестиційна діяльність – це виконання комплексу заходів, направлених на підвищення інвестиційної привабливості території, збільшення обсягів інвестування в економіку міста, що сприяє покращенню його соціально-економічного розвитку.

         Інвестиційна привабливість території характеризується її здатністю залучати інвестиції, що в свою чергу забезпечується взаємним поєднанням та дією цілого ряду чинників, як географічних (місце розташування, клімат, природні ресурси, транспортне сполучення, відстані до великих економічних центрів та інше), так і економічних, які включають у себе розвиток економіки території, наявність та якість трудових ресурсів, їх ціна на ринку праці, розвиток фінансового сектору та інноваційний потенціал (здатність території до залучення та впровадження нових високоефективних технологій та розробок), а також діловий клімат на даній території.

         Не менш важливе значення серед таких чинників має інституційна спроможність органів влади та органів місцевого самоврядування, які своїми діями можуть і стимулювати притік інвестицій, і стримувати його.

         Таке комплексне поєднання та взаємодія різного роду факторів у одному процесі потребує відповідного комплексного підходу до вивчення явища як процесу, включаючи вивчення передового його досвіду, збирання та упорядкування інформації з аналізом сильних та слабких його сторін і ризиків, впливу його на навколишнє природне та соціально-економічне середовище. Створення на цій основі нового інвестиційного продукту та рекламно-промоційних матеріалів по ньому, просування його на ринки інвестицій та аналізу результатів його впровадження.

         Саме за такою схемою пропонується розглянути питання інвестиційної діяльності Тростянецької міської ради.

         І. Створення промислового парку «Тростянець» та розбудова інженерно-транспортної інфраструктури навколо промислового парку.

18 липня 2014 року на 47 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради рішенням №247 «Про Концепцію промислового парку «Тростянець» була затверджена Концепція промислового парку «Тростянець», а рішенням №248 «Про створення промислового парку «Тростянець» був створений  промисловий парк «Тростянець» на земельних ділянках: кадастровий номер 5925010100:00:001:0139 – площею 8,3704 га та кадастровий номер 5925010100:00:001:0141 –  площею 31,5852 га - усього загальною площею 39,9556 га у м. Тростянець по вулиці Набережна, терміном на 30 років.

14 жовтня  2014 року Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України зареєструвало за №12 промисловий парк «Тростянець» в Національному реєстрі індустріальних (промислових) парків України.

Відповідно концепції промислового парку «Тростянець»» на території парку можуть бути створені підприємств харчової або ж легкої промисловості. З метою створення промислового кластеру навколо  ПрАТ «Монделіс України».  Пріоритет буде надаватися підприємствам харчової та переробної промисловості з виробництва цукру, переробки молока, виробництва борошно-мукомельної продукції та переробка курячих яєць.

В результаті повноцінного функціонування промислово парку «Тростянець» буде створено 3200 робочих місць, а підприємства, які будуть функціонувати на території промислового парку, стануть постійним джерелом наповнення місцевих та державного  бюджетів.

Відповідно до Закону України «Про індустріальні парки» на 54 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради від 26.05.2015 року за №88 було прийняте рішення «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець»». 8 липня 2015 року відбулося перше засідання конкурсної комісії з вибору керуючої компанії, на якому була затверджена конкурсна документації для участі у конкурсі з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець».

14 серпня 2015 року  Тростянецька міська рада провела конкурс з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець». Участь в конкурсі взяла компанія ТОВ «Екобау Сервіс ОСТ». 14 вересня 2015 року комісія з вибору керуючої компанії Тростянецької міської ради рекомендувала Тростянецькій міській раді визнати конкурс з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець» таким, що відбувся та оголосити переможцем конкурсу з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець» ТОВ «Екобау Сервіс Ост». 

23 вересня 2015 року на 58 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради було прийняте рішення №306 «Про розгляд висновку конкурсної комісії з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець», відповідно якого ТОВ «Екобау Сервіс Ост» визнано переможцем конкурс з вибору керуючої компанії промислового парку «Тростянець».

2 жовтня 2015 року Тростянецька міська рада підписала  з ТОВ «Екобау Сервіс Ост» Договір про створення та функціонування промислового парку «Тростянець».

19.06.2015 року з метою створення інфраструктури промислового парку «Тростянець» Тростянецька міська рада підготувала і надала відповідний проект Сумській ОДА для участі у конкурсному відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку в 2015 році, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.  Даним проектом було передбачено облаштування інфраструктури промислового парку «Тростянець», а саме: будівництво інженерних мереж водопостачання та водовідведення, газових та електричних мереж, будівництво об’їзної дороги до території промислового парку. Загальний бюджет проекту складає 106142,4 тис. Проте, даний проект не був підтриманий регіональною комісією, що в свою чергу призупинило процес розбудови промислового парку «Тростянець».

22 грудня 2015 року Тростянецька міська рада подала проект будівництва інженерних мереж водопостачання та водовідведення для промислового парку «Тростянець» загальною вартістю  3645709,0 грн.  на розгляд регіональної комісією з вибору інвестиційних проектів розвитку Сумської області на 2016 рік.  Даний проект був підтриманий регіональною комісією і в подальшому затверджений на фінансування розпорядженням Кабінету Міністрів України №432-р. від 8 червня 2016 року.

Наразі по даному об’єкту проведено тендер на виконавця робіт по будівництву мереж водопостачання та водовідведення, придбана частина матеріалів та ведуться підготовчі роботи.

Слід зазначити, що в 2015 році промисловий парк «Тростянець» вступив в Асоціацію індустріальних парків України, яка сприяє вирішенню проблемних питань промислових парків та представляє інтереси ініціаторів створення, керуючих компаній та учасників індустріальних парків в процесі взаємодії з органами влади та інвесторами як в Україні, так і за її межами.

Так, протягом 2015-2016 років представники міської ради 9 разів брали участь в круглих столах, що були організовані Асоціацією індустріальних парків України та були направлені на вирішення проблемних питань розвитку промислових парків. Останній із зазначених круглих столів був проведений 25 жовтня 2016 року в Комітеті Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва на тему: «Індустріальні парки – інструмент регіонального розвитку та економічного зростання». В даному заході взяв учать міський голова Юрій Бова, який підтримав законопроекти №2554-а-д та №2555-а-д, які спрямовані на розвиток вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки через індустріальні парки.

В листопаді-грудні 2015 року та січні-лютому 2016 року Тростянецька міська рада провела ряд переговорів з комерційним директором французької компанії «SIT» Фабрис Депре, щодо можливості розміщення на території промислового парку «Тростянець» підприємства з переробки молока, яке, з одного боку, змогло б задовольнити потреби ПрАТ «Монделіс України» в сухому молоці, з іншого – забезпечити дитячі садочки та школи району молочними продуктами (сметана, сир, йогурт), які б виготовлялися в процесі виробництва сухого молока. В даних переговорах брали участь представники ПрАТ «Монделіс Україниа», які виявили зацікавленість в даному проекті, представники ПВКП «Сумизварка» (як підприємство, що може виступити виконавцем робіт по будівництву молокозаводу), представники ПрАТ «Сумський промпроект» (як можливий проектант молокозаводу) та  представників Асоціації індустріальних парків України. Наразі керуюча компанія промислового парку «Тростянець» ТОВ «Екобау Сервіс Ост» займається пошуком інвестора для реалізації даного проекту.

         6-7 вересня 2016 року та 11 листопада 2016 року були проведені переговори з німецькою компанією Nord Areal Energy GmbH щодо можливості розміщення на території промислового парку «Тростянець» підприємства з виробництва теплової та електричної енергії з відновлювальних джерел енергії. Наразі дана компанія зацікавилась як промисловим парком «Тростянець», так і іншими промисловими зонами міста, і розглядає можливості розміщення своєї бази в м. Тростянець для подальшого розвитку на території міста.

         ІІ. Виготовлення нових інвестиційних продуктів та рекламно-промоційних матеріалів щодо їх супроводу.

         Крім роботи по створенню у місті промислового парку «Тростянець», спеціалістами апарату міської ради протягом 2014-2016 років відібрано на території міста ще 10 земельних ділянок, які є перспективними і які можна запропонувати потенційним інвесторам, а саме:



  • дві земельні ділянки на території колишнього деревообробного комбінату загальною площею 10,1881 га для промислового використання, а саме:



- земельна ділянка, кадастровий номер 5925010100:00:002:0152, площею 4,2571 га,   на якій розміщено незакінчене будівництвом нежитлове приміщення готовністю 47%, загальною площею 2510,9 м2,  вартістю  344770, 00 грн. ;

-  земельна ділянка, кадастровий номер 5925010100:00:002:0151, площею 5,931 га,   на якій розміщені нежитлові будівлі, загальною площею 212, 7 м2 (будівля очисних споруд, площею 159,7 м2, нежитлова будівля площею 53,0 м2, споруди № 1, № 2, № 3), вартістю 54270, 00 грн.

Майно, що розмішене на даних земельних ділянках, в 2016 році було

виставлене на аукціон, але за відсутністю учасників аукціон не відбувся.



  • земельна ділянка по вул. Набережна площею 1,593 га,

    кадастровий номер 5925010100:00:001:0140 (територія колишньої нафтобази), для промислового використання;

  • земельна ділянка по вул. Смородянська площею 26,1898 га,

    кадастровий номер 5925010100:00:033:0477, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Дана земельна ділянка виставлена на аукціон, який запланований на 15.11.2016 року;

  • земельна ділянка по пров. Гаївському поруч з ПрАТ «Хлібозавод «Залізничник», орієнтовною площею 2 га, для промислового використання. Наразі на дану земельну ділянку підготовлено пакет документів щодо надання дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо її відведення;

  • земельна ділянка по вул. Вознесенська, 98 орієнтовною площею 10 га.  На дану земельну ділянку підготовлено пакет документів щодо надання дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо її відведення;

  • дві земельні ділянки по вул. Набережна (в районі колишнього кар’єру цегельного заводу) орієнтовною площею 5,1 га та 1,7 га для промислового використання. На дані земельні ділянки виготовляється технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земель;

  • земельна ділянка по вулиці Набережна  (територія колишніх полів фільтрації колишнього цукрового заводу) орієнтовною площею 14 га для промислового використання. На дану земельну ділянку виготовляється технічна документація із землеустрою щодо її інвентаризації;

  • земельна ділянка по вул. Набережна (між земельними ділянками ПрАТ  «Монделіс Україна», ФОП Поляковського В.М. та ділянкою промислового парку  кадастровий номер 5925010100:00:001:0139) орієнтовною площею 0,7653 га для промислового використання. На дану земельну ділянку виготовляється проект землеустрою щодо її відведення.



         Разом із земельними ділянками, які відведені під створення у місті промислового парку, земельна ділянка на території колишнього ДОКу включена до складу інвестиційного паспорту міста, який спеціалістами міської ради також був розроблений у звітному періоді. Такий інвестиційний паспорт міста було виготовлено кольоровим друком в україномовному та англомовному варіантах.

         Інвестиційний паспорт міста став основним документом, який використовується при презентаціях економічного, соціально-культурного та інвестиційного потенціалу нашого міста.

         По інших перспективних в інвестиційному плані земельних ділянках, як вже зазначалося, проводиться підготовча робота по визначенню їх меж та виготовленню необхідної землевпорядної документації. В подальшому на ці земельні ділянки також будуть виготовлені окремі інвестиційні проекти, які доповнять інвестиційний паспорт нашого міста.

         ІІІ. Презентація інвестиційних матеріалів про місто.

         Як уже відмічалося раніше інвестиційний проект створення у місті промислового парку «Тростянець» було розглянуто в Сумській обласній державній адміністрації та на засіданні Державної міжвідомчої комісії з підготовки рекомендацій про включення промислового парку до національного реєстру індустріальних парків України, де проект отримав позитивні висновки. Даний проект став основою розроблення інвестиційного паспорту нашого міста, який розповсюджувався серед ділових кіл України та серед потенційних інвесторів під час відвідання делегаціями міської ради республіки Польща.

         Протягом 2015-2016 років промисловий парк «Тростянець» був презентований:



  • 14-15 травня 2015 року в м. Суми у виставковому центрі «Іллінський» під час  XІІ Міжнародної універсальної виставки міжрегіональної і зовнішньоекономічної співпраці «Слобожанський міст-2015», яка була присвячена Дню Європи в Україні;

  • 5-6 травня 2016 року в Сумському національному аграрному університеті під час Міжнародного інвестиційного форуму «Сумщина Invest – 2016. Україна – Польща: інвестиції. Розвиток. Партнерство»;

  • 26 травня 2016 року в м. Суми у виставковому центрі «Іллінський» під час ХІІІ Міжнародної універсальної виставки міжрегіональної та зовнішньоекономічної співпраці «Слобожанський міст-2016», яка була присвячена Дням Європи в Україні, а також у міжнародному бізнес-форумі «Відчиняємо ворота в Європу».


        

 

 

Начальник відділу економічного розвитку,

                                                         залучення інвестицій та міжнародної діяльності                       В. А. Злепко