ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VII

Скликання:

VII

Вид:

За основу

Номер:

28.03.2016/35

Дата реєстрації:

29.03.2016

Проголосовано:

29.03.2016 12:43:31

Автор:

начальник відділу економічного розвитку Злепко В.А.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    18
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 28.03.2016/35



 



У К Р А Ї Н А



Тростянецька міська рада



      7 сесія 7 скликання



                                     Р І Ш Е Н Н Я                       ПРОЕКТ



 



від 29.03.20 16 року                             



м. Тростянець                                 № ____



 



 



Про звернення до Верховної Ради України



щодо внесення змін до статті 181



Податкового кодексу України



 



 



З метою розвитку малого та середнього бізнесу та стимулювання повноти сплати податків до бюджетів всіх рівнів, керуючись ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,



 



міська рада вирішила:



 




  1. Звернутись до Голови Верховної Ради України з пропозицією терміново розглянути і підтримати зміни щодо внесення змін до статті 181 Податкового кодексу України.



 




  1. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря міської ради.



 



Міський голова     Ю.А. Бова





Звернення до Голови Верховної Ради України щодо внесення змін до статті 181 Податкового кодексу України



Ми, депутати Тростянецької міської ради, занепокоєнні наповненням міського бюджету, а саме надходженнями по статті «Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів», які міські бюджети отримали після внесення змін Податкового кодексу України 28 грудня 2014 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» № 71-VIII 28 грудня 2014 року.



Після року існування даного податку та в результаті детального аналізу його сплати суб’єктами господарювання до міського бюджету в 2015 році було встановлено, що суб’єкти господарювання сплачують даний податок лише від п’ятої частини реального обсягу реалізованих підакцизних товарів. Така ситуація з одного боку призводить до росту тіньової економіки України, а з іншої відповідно до значних втрат як місцевих бюджетів, так і державного бюджету.



Слід заначити, що 2016 році, незважаючи на  індекс інфляції, який  в 2015 році склав 143,3%, міський бюджет знову отримує мізерні надходження від сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.



Однією з основних причин такого стану речей, на думку підприємців, є той факт що, через постійний ріст цін збільшилися надходження від реалізації товарів, робіт чи послуг, тому суб’єкти господарювання, які працюють на загальній системі оподаткування, стали заручниками граничного обсягу від здійснення операцій,  встановленого п. 181.1. ст.181 Розділу V «Податку на додану вартість» Податкового кодексу України в 2015 році на рівні 1млн. грн., тим самим уходячи в тінь, задля зменшення офіційних надходжень.  



Саме тому, з метою подальшого розвитку малого та середнього бізнесу, враховуючи необхідність стимулювання бізнесу щодо повноти сплати податків до бюджетів всіх рівнів, зважаючи на індекс інфляції в 2015 році, який склав 143,3%, Тростянецька міська рада пропонує  внести зміни до п. 181.1. ст.181 Розділу V «Податку на додану вартість» Податкового кодексу України  шляхом викладення її в наступній редакції:



«У разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 2000000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 цього Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.».



 



Від імені Тростянецької міської ради



міський голова                                                                 Ю.А. Бова