ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

VIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

14.04.2016/24

Дата реєстрації:

19.04.2016

Проголосовано:

19.04.2016 10:54:07

Автор:

Злепко В.А.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 14.04.2016/24



 



 



У К Р А Ї Н А



 



Тростянецька міська рада



8 сесія 7 скликання



 



                                                                                                    Р І Ш Е Н Н Я                      ПРОЕКТ



 



від 19.04.2016 року



м. Тростянець                                 №___



 



Про хід виконання у 2015 році Міської



Програми підтримки малого та середнього



підприємництва на 2015-2016 роки



 



  Заслухавши та обговоривши інформацію про хід виконання у 2015 році Міської Програми підтримки  малого та середнього підприємництва на 2015-2016 роки, керуючись Законом України «Про національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні» та ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,



 



міська рада вирішила:



 




  1. Інформацію  про хід виконання у 2015 році Міської Програми підтримки  малого та середнього підприємництва на 2015-2016 роки взяти до відома.



 




  1. Продовжити реалізацію у 2016 році  Міської Програми підтримки  малого та середнього підприємництва на 2015-2016 роки.



 




  1. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Ю.М. Заяц.



 



 



Міський голова                   Ю.А. Бова



 



 



 



 



Інформація



про хід виконання Міської Програми підтримки



малого та середнього підприємництва на 2015-2016 роки



 



         Міська Програма підтримки розвитку малого та середнього підприємництва на 2015-2016 роки була затверджена рішенням 54 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради №87 від 26 травня 2015 року.



         Головною метою даної Програми було сприяння розвитку у місті малого та середнього підприємництва, зокрема в питаннях збільшення кількості суб’єктів малого і середнього бізнесу, зростання їх виробничих і торгівельних потужностей та обсягів виробництва і реалізації товарів, робіт і послуг, створення на цій основі додаткових робочих місць, зростання частки малого і середнього бізнесу в наповненні міського бюджету, шляхом надання суб’єктам господарювання малого та середнього бізнесу, які працюють у місті, підтримки у межах повноважень у цій сфері визначених діючим законодавством України.



         Досягнення головної мети Програми вимагало від її учасників, узгодженого за ресурсами, виконавцями і термінами реалізації, комплексу заходів, спрямованих на створення правових, фінансових, соціально-економічних, організаційно-господарських та інших       умов, функціонування і розвитку малого підприємництва у місті.



         Відповідно до плану заходів по виконанню Міської Програми підтримки малого та середнього підприємництва у місті досягнення головної мети програми забезпечувалось шляхом реалізації наступних завдань:




  • ефективна реалізація державної регуляторної політики;

  • фінансова підтримка розвитку малого та середнього підприємництва;

  • залучення інвестицій для подальшого прискорення розвитку малого підприємництва;

  • матеріально-технічна та інформаційна підтримка розвитку малого підприємництва;

  • формування позитивного іміджу малого підприємництва;

  • розвиток перспективних форм ведення бізнесу;

  • залучення суб’єктів малого підприємництва до виконання місцевих програм;

  • інформаційне забезпечення малого та середнього підприємництва у місті.



Кожне з вищеперерахованих пріоритетних завдань Програми передбачало реалізацію конкретних, окремо визначених заходів, виконання яких у комплексі забезпечувало виконання даного пріоритетного завдання.



         За такою схемою було побудовано звіт про виконання Міської Програми підтримки розвитку малого та середнього підприємництва на 2015-2016 роки.



         Першим пріоритетним завданням міської програми підтримки малого підприємництва в 2015 році було визначено ефективну реалізацію державної регуляторної політики. Для її виконання Програмою було передбачено запровадження постійного моніторингу впливу регуляторних актів міського значення на ділову активність та розвиток підприємництва.



         Такий моніторинг протягом звітного періоду здійснювався шляхом ознайомлення суб’єктів господарювання міста з проектами регуляторних актів, які міська рада планувала для прийняття. Ознайомлення з проектами проводилось шляхом оприлюднення їх у місцевих друкованих та електронних засобах масової інформації. При цьому, суб’єктам господарювання, як це передбачає діюче законодавство України, надавався час для внесення до проектів регуляторних актів зауважень та пропозицій.



З метою забезпечення реалізації вимог ст. 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на  52 сесії 6 скликання Тростянецької міської ради від 27.01.2015 року рішенням №2 були винесені зміни до Регламенту Тростянецької міської ради VI скликання (шляхом доповнення Главою 3 «Порядок підготовки та розгляду проектів регуляторних актів») та рішенням №3 були внесені зміни та доповнення до Положень про постійні комісії міської ради (шляхом викладання назви постійної комісії міської ради у новій редакції, а саме:  «Мандатна, з питань депутатської діяльності, етики, законності та регуляторної політики»; та внесення доповнень до відповідних повноважень даної комісії в сфері регуляторної політики). 



         Всього за звітний період міською радою було підготовлено 3 проекти регуляторних актів різного спрямування, з яких прийнятих був 1.



         До переліку заходів, направлених на ефективну реалізацію державної регуляторної політики у місті, також було включено:




  • проведення опитування підприємців щодо ефективності застосування спеціальних режимів оподаткування малого підприємництва;

  • підготовка та надання міській раді пропозицій щодо встановлення ставок місцевих податків і зборів, а також пільг по них з метою активізації підприємницької діяльності;

  • запровадження сторінки на сайті міста, як системи зворотнього зв’язку між міською владою та суб’єктами малого бізнесу.



Усі ці заходи у звітному періоді міська рада намагається виконувати у повному обсязі.



Другим пріоритетним завданням міської програми підтримки малого та середнього підприємництва була його фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка, де основним заходом Програми було впровадження та коригування комплексної схеми розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності. Розроблена в 2014 році комплексна схема передбачала розміщення у визначених місцях 48 малих архітектурних форм для здійснення підприємницької діяльності, а протягом 2015 року до схеми були внесені зміни, відповідно яких до неї було включено ще чотири тимчасових споруди. На сьогодні комплексною схемою визначено 52 місця для тимчасових споруд. В 2015 році фактично встановлено та почали функціонувати  9 тимчасових споруд, а відповідно було створено мінімум нових 18  робочих місць.



Також частину фінансових ресурсів міського бюджету міською радою у звітному періоді було направлено на виготовлення та розповсюдження буклетів та інших видань про культурно-історичний потенціал нашого міста.



Поряд з тим, що такі видання підвищували імідж нашого міста, вони робили його більш привабливим у туристичному плані і відповідно підвищували можливості ведення у місті бізнесу, особливо у туристичній галузі. Слід заначити, що фінансування у звітному періоді усіх вищезазначених видатків здійснювалось не за програмою підтримки малого та середнього підприємництва, а за іншими цільовими програмами міської ради таких як депутатська діяльність та інші.



Тростянець місто фестивалів. Однією із складових організації та проведення у місті фестивалів «Чайковський-Fest», «Стара фортеця. Подорож крізь століття» та «Схід-рок» було поліпшення умов для ведення малого бізнесу, шляхом залучення суб’єктів підприємницької діяльності до участі у здійсненні виїзної торгівлі при проведенні міських культурних заходів. За звітний період таких заходів (з урахуванням святкування Дня захисту дітей та Дня міста) було проведено 5, на яких було задіяно 35 місцевих суб’єктів підприємницької діяльності. Окрім того, під час проведення фестивалів місцеві готелі повністю заповнені, а продовольчі магазини та заклади громадського харчування міста користуються попитом.



До переліку заходів, направлених на підтримку малого і середнього підприємництва у місті, у звітному періоді необхідно віднести роботу міської ради, її апарату направлену на пошук ділових партнерів для налагодження співпраці з малими і середніми підприємствами міста. Пошук ділових партнерів по бізнесу здійснювався не лише по Україні, а і серед ділових кіл міст-побратимів міської ради з республіки Польща – м. Богухвала та

м. Кожухів.



В розділі Програми «Ресурсне та інформаційне забезпечення, подальше формування інфраструктури» робота міської ради, у зв‘язку з обмеженими можливостями міського бюджету, в основному була сконцентрована на інформаційній підтримці розвитку малого підприємництва.



До числа таких заходів у звітному періоді необхідно віднести постійне оновлення наявної у місті бази даних вільних (незадіяних у комерційній діяльності) земельних ділянок, виробничих приміщень та потужностей. Інформація з даного питання щокварталу направлялась до відділу економічного розвитку і торгівлі Тростянецької РДА.



Також шляхом інформаційної підтримки забезпечувалась можливість місцевих суб’єктів підприємницької діяльності, у межах, визначених діючим законодавством України, брати участь у виконанні окремих робіт та послуг за бюджетні кошти. Так, за 2015 рік  108 суб’єктів малого та середнього підприємництва надавали послуги, виконували роботи та реалізували товари міській раді та відділу освіту міської ради на суму 2961,3 тис. грн., що складає 23,92% від загальної суми, сплаченої міською радою за виконані роботи та послуги.



 



 



 



Таблиця 1







































Назва суб’єкта, що проводив закупівлі



Кількість залучених суб’єктів малого та середнього підприємництва (осіб)



Кількість укладених договорів, всього



 (шт.)



В т.ч. з суб’єктами



малого та середнього



підприємництва



(шт.)



На



загальну



суму,



всього



(тис грн.)



В т.ч. з



суб’єктами малого та середнього підприємництва (тис грн.)



Відділ



освіти міської



ради



43



183



128



3508,7



2147,2



Апарат



міської



ради



65



749



277



8869,6



814,1



Разом



108



932



405



12378,3



2961,3




 



Крім зазначеного, з метою покращення умов для ведення підприємницької діяльності у сфері туризму у звітному періоді міською радою продовжувались роботи з реконструкції міського парку

ім. Чайковського, створення зон відпочинку в урочищах Нескучне та на водоймі Красне, облаштування у місті туристичних маршрутів та туристичної інфраструктури.



         У звітному періоді реалізовано один із заходів Програми, а саме – запровадження співпраці із одним суб’єктом малого бізнесу по торгівлі сувенірною продукцією із місцевою символікою.



До ресурсної підтримки суб’єктів малого підприємництва протягом 2015 року можна віднести продаж у приватну власність двох земельних ділянок та розпочато процедуру продажу однієї земельної ділянки, в результаті чого міський бюджет в свою чергу отримав 360,3 тис. грн.



Також слід заначити, що в 2015 році Тростянецькою міською радою було укладено 33 договори оренди землі з суб’єктами малого та середнього підприємництва, з яких:




  • 13 договорів оренди землі укладено вперше:

  • 11 договорів оренди землі укладені в зв’язку з продовження терміну оренди;

  • 9 договорів оренди землі укладені в зв’язку зі зміною власника майна, що знаходиться на земельній ділянці.



Даний процес з одного боку підкреслює підвищення активності суб’єктів підприємницької діяльності,  а з іншого – значно збільшує показники по сплаті орендної плати за землю. Так, в 2015 році орендна плата за землю з фізичних осіб склала 591,9 тис. грн.,  що складає 125,64% від 2014 року.



 



 



 



 



 



 



Динаміка надходження коштів до міського  бюджету за оренду землі



 фізичними  особам за  2006-2015  рр., тис. грн.





Інформаційна підтримка малого бізнесу у місті у звітному періоді також проводилась шляхом створення електронного реєстру місцевих регуляторних актів та розміщенні його на сайті міста.



Одним із основних показників розвитку  малого та середнього підприємництва є відкриття магазинів, відділів магазинів, або розміщення об’єктів  торгівлі та сфери послуг. Так, за 12 місяців 2015 року було прийнято 35 рішень виконавчого комітету Тростянецької міської ради щодо затвердження графіків роботи магазинів.



Обсяги сплати до міського бюджету єдиного податку за 2015 рік становили 2330,27 тис., що більше на 132,5 тис. грн. в порівнянні з 2014 роком.



 



Надходження до міського бюджету від сплати єдиного податку суб’єктами



малого підприємництва за 2005-2015 р.р., тис. грн.:



         Загалом комплекс заходів, здійснених міською радою у 2015 році, які були направлені на підтримку розвитку малого та середнього підприємництва у місті, дав можливість суттєво покращити умови ведення малого підприємництва у місті.



 



Начальник відділу



    економічного розвитку, залучення інвестицій



   та міжнародної діяльності                                                      В.А. Злепко