ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVIII

Скликання:

VII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

04.01.17/9

Дата реєстрації:

24.01.2017

Проголосовано:

24.01.2017 10:53:39

Автор:

Шаповал О.Т.

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    10

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 04.01.17/9



У К Р А Ї Н А


 

Тростянецька міська рада

                                             18 сесія 7 скликання                                  ПРОЕКТ

 

Р І Ш Е Н Н Я


 

від 24.01.2017 року


м. Тростянець                                 №_____

 

Про заслуховування інформації

Тростянецького відділу Охтирської місцевої

прокуратури про результати роботи протягом

2016 року по м. Тростянець

 

Заслухавши та обговоривши інформацію начальника Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури О.Т. Шаповал про результати роботи протягом 2016 року по м. Тростянець, керуючись ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», п. 40 ч. 1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

 
міська рада вирішила:

 

1. Інформацію начальника Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури О.Т. Шаповал про результати роботи протягом 6 місяців 2016 року по м.Тростянець взяти до відома.





2. Дане рішення направити до Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури, Охтирській місцевій прокуратурі.

 

 
Міський голова   Ю.А. Бова



 



                                     Шановні депутати! Шановна громадо!


            На виконання вимог ст.6 Закону України «Про прокуратуру» щодо інформування громадськості та органів місцевого самоврядування про результати діяльності Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури дозвольте довести до вашого відома узагальнені статистичні та аналітичні дані про результати діяльності прокуратури за 12 місяців 2016 року. Коротко зупинюсь на стані злочинності на території м. Тростянець та Тростянецького району. За звітний період поточного року на території району зареєстровано 642 кримінальних проваджень (709 – у минулому році). У 239 кримінальних провадженнях повідомлено про підозру. Тяжких злочинів скоєно 82, що є на 6 менше ніж минулого року. Був зареєстрований розбійний напад (0 – у минулому році). Викликає занепокоєння такий вид злочинів, як злочини проти власності. За звітний період скоєно 209 злочинів ( 220 – у минулому році). Протягом 12 місяців 2016 року неповнолітніми на території району скоєно 12 злочинів що на 2 більше у порівнянні з 2015 роком, ріст злочинності серед неповнолітніх становить 20%. Раніше судимими особами скоєно 61 злочинів проти 51 злочину в минулому році, що є ростом на 19,6%. В стані алкогольного сп’яніння скоєно 25 злочинів проти 11 злочинів у 2015 році.

СВ Тростянецького ВП ГУНП в Сумській області розслідувано 239 кримінальних провадження, з них до суду спрямовано з обвинувальним актом – 166, з угодою про примирення – 15, з угодою про визнання винуватості – 4, з клопотанням про застосування заходів медичного характеру – 4, про звільнення від кримінальної відповідальності – 10. Закрито 324 кримінальних проваджень. До осіб, які скоїли злочини під час досудового розслідування були застосовані запобіжні заходи: тримання під вартою – 17, особисте зобов’язання – 18, домашній арешт – 1. Протягом 12 місяців Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури  виявлено та внесено до ЄРДР  6 злочинів не облікованих раніше,  скасовано 11 постанов про закриття кримінальних проваджень, надано 93 письмові вказівки.

Мають місце напрацювання на пріоритетних напрямках, визначених прокуратурою вищого рівня, а саме: земельній, лісовій, бюджетній сфері та сфері боротьби із корупцією.

Так, Тростянецьким відділом у цьому році до суду направлено 3 кримінальні провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ст. 246 КК України, тобто незаконна порубка лісу. Два із вищевказаних проваджень розглянуто із постановленням обвинувальних вироків, 1 кримінальне провадження перебуває на розгляді в суді.

Так наприклад направлено та розглянуто судом кримінальне провадження за фактом незаконної порубки дерев.  18.10.2016 гр. О. порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відновлення лісу, незаконно, без спеціального на те дозволу, маючи прямий умисел, направлений на незаконну порубку дерев, прийшов до лісу, що знаходиться поряд з с. Гребениківка, Тростянецького району, Сумської області, на території Тростянецького дочірнього агролісогосподарського підприємства «Тростянецький агролісгосп» без ордера та лісорубного квитка, використовуючи належну йому бензопилу з маркуванням «GL4500M», заздалегідь приготовану для скоєння кримінального правопорушення, вчинив самовільну незаконну порубку 35 дерев, чим заподіяв шкоду на загальну суму 30163, 11 гривень.

            Окрім того, Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури під час аналізу та опрацювання інформації щодо використання земель державної, комунальної власності, встановлено ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

            Встановлено, що 20.07.2016 року комісією при Тростянецькій районній державній адміністрації проведено перевірку земель державної та комунальної власності  на території Тростянецького району щодо стану їх використання на предмет самовільного зайняття, розорювання сіножатей та пасовищ без відповідних дозволів, під час якої встановлено, що на території Білківської сільської ради  філією одного з приватних акціонерних товариств, які діють на території району самовільно зайнято та використовується для ведення сільськогосподарського виробництва земельні ділянки орієнтовною площею 146 га, що відповідно до інформації з відділу Держгеокадастру у Тростянецькому районі Сумської області зарезервовані з земель колективної власності під розміщення проектних доріг, лісосмуг, гідротехнічних споруд (проектні елементи), та по яким станом на 20.07.2016 року інформація про укладення договорів оренди відсутня.

            В зв’язку з вищевикладеним Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за відповідною правовою кваліфікацію ч. 1 ст. 197-1 КК України проведено досудове розслідування, справу з обвинувальним актом направлено до суду, де розглянуто та постановлено обвинувальний вирок, особу засуджено до покарання у вигляді штрафу в дохід держави, збитки відшкодовані в добровільному порядку в розмірі 72 612 грн. 29 коп.

            2 кримінальні провадження направлено до суду за фактом вчинення корупційних дій, а саме привласненні та розтраті майна державними службовцями Тростянецького району, за ст. 191 ч. 2 КК України.

            Як приклад упродовж вересня 2014 – жовтня 2014 року керівник одного із закладів культури району, шляхом зловживання службовим становищем, умисно, з корисливих мотивів, з метою розтрати бюджетних коштів достовірно знаючи, що інструктор зі спорту сільського будинку культури перебував за межами території України вносила завідомо неправдиві дані в табелі обліку робочого часу за вересень та жовтень 2014 про відпрацювання шестигодинного робочого дня останнім, що в подальшому приводило до внесення недостовірних даних у відомості про нарахування і виплату йому заробітної плати та незаконного перерахування з бюджету сільської ради коштів  в сумі 1197.61 гривня.

            На даний час збитки, у вищезазначених розглянутих судом кримінальних провадженнях, повністю відшкодовані державі на суму 78 123 гривень.

Підтримання державного обвинувачення

 

Забезпечено 100% апеляційного реагування у кримінальних провадженнях.

            За апеляційними скаргами прокурора протягом 2016 року апеляційним судом Сумської області  скасовано 3 вироки, з яких за двома кримінальними провадженнями  постановлено нові вироки,  і за одним - призначено новий розгляд у суді першої інстанції.

            Протягом 12 місяців 2016 року державними обвинувачами  Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури підтримано державне обвинувачення у 152  кримінальних провадженнях, з них з постановленням обвинувальних вироків у 102 кримінальних провадженнях, з яких з угодами про визнання винуватості – 5, з угодами про примирення – 15; з винесенням ухвал – 47, з них: 2 - ухвала про застосування примусових заходів медичного характеру, 1 –виховного характеру.

За реабілітуючими підставами кримінальні провадження не закривались.

Виправдувальні вироки у кримінальних провадженнях за участі державних обвинувачів  протягом звітного періоду судом не виносились. Оперативними працівниками прокуратури Тростянецького району забезпечено перевірку постановлених за їх участю судових рішень у кримінальних справах і провадженнях та апеляційне, касаційне реагування на неправосудні рішення, ухвалені судом у кримінальних справах та провадженнях.

Нагляд за додержанням захисту прав і свобод дітей

 

            Забезпечено ефективне реагування на порушення конституційних прав дітей, передусім соціальних, майнових та житлових прав шляхом пред’явлення  2 позовів на суму 153 тис. грн., які розглянуто та  задоволено. Поновлено права 4 дітей. 100% забезпечена участь прокурора у справах щодо захисту прав дітей, у тому числі у 10 справах щодо позбавлення батьківських прав .

         Охтирською місцевою прокуратурою 23.03.2016 проведено міжвідомчу нараду за участі правоохоронних органів, соціальних служб, органів та закладів освіти щодо попередження правопорушень у підлітковому середовищі, захисту прав дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.  Розроблено ряд дієвих заходів щодо попередження злочинності серед неповнолітніх та зменшення рівня злочинності.

Представництво інтересів держави і громадян в суді

 

            У звітному періоді у провадженні судів перебувало 7 справ за позовними заявами прокурора на суму 237 тис. грн., по одному позову добровільно відшкодовано 2 тис. гривень. Розглянуто судом та задоволено 4 позовні заяви на суму 164 тис. грн.

            Рішення судів за позовами прокурора виконані на суму 15 тис. грн.

            Серед заявлених Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури 1 позов у сфері лісових відносин щодо відшкодування збитків завданих самовільним порубом дерев на суму 30 тисяч гривень розглянуто судом, який задоволений в повному обсязі. 

            У порядку відомчого контролю подано 2 скарги на рішення, дії або бездіяльність державних виконавців, які розглянуто із вжиттям заходів.

            Також, хочу звернути увагу, що, незважаючи на те, що органи прокуратури позбавлені функції так званого загального нагляду та не проводять перевірок діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, скарги з цих питань продовжують надходити, у зв’язку з чим збільшилася кількість звернень, спрямованих за належністю для розгляду та вирішення до інших відомств.

            Проте, органи прокуратури продовжують захищати права та інтереси громадян шляхом вжиття заходів представницького характеру (ст. 23 Закону «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина (громадянина України, іноземця або особи без громадянства) у випадках, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист), кримінально-правового та адміністративного характеру.

Нагляд за додержаннямзаконів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

 

            Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури  проведено перевірки  додержання вимог КУпАП в діяльності Тростянецького ВПГУНП в області при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, а також при виконанні постанов суду. За результатами перевірок внесено 3 вказівки, які розглянуті та задоволені.

            Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури  проведено перевірку в Тростянецькому ВП ГУНП в Сумській області з питань додержання вимог Закону України «Про поліцію» при проведенні профілактичної та наглядової діяльності за особами засудженими за вчинення насильницьких злочинів та злочинів пов’язаних з незаконним заволодінням транспортних засобів, щодо осіб, яким призначені міри покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

            За наслідками перевірки, прокуратурою внесено 5 вказівок, з них 2 щодо профілактики серед неповнолітніх, які розглянуті та задоволені, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 3 працівника поліції (дільничні).

            У 2016 році Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури   неодноразово проводились перевірки стану додержання вимог законодавства щодо захисту конституційних прав затриманих, ув’язнених та засуджених, забезпечення матеріально-побутових та медико-санітарних умов їх тримання, запобіганням катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню чи покаранню в ІТТ та КЗД Тростянецького ВП ГУНП в Сумській області, в тому числі із залученням фахівців КЗ «Тростянецька ЦРЛ» та Охтирського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідсліжби в Сумській області.

            За наслідками перевірки до Тростянецького ВП ГУНП в Сумській області внесено 8 вказівок (1- щодо порушення прав неповнолітніх), які  розглянуті та задоволені в повному обсязі, скасовано один документ.

            Також проведено перевірку КЗ «Тростянецька ЦРЛ» щодо порушення вимог законодавства в частині невідповідності умов в спеціальних палатах, за результатами проведеної перевірки внесено одну вказівку на адресу головного лікаря КЗ Тростянецька ЦРЛ щодо усунення виявлених порушень, яка розглянута  а задоволена в повному обсязі.

Протидія та боротьба з корупцію

            Упродовж 2016 року Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури постійно приділялась увага щодо протидії та боротьби із корупцією. За результатами роботи 12 місяців 2016 року складено 4 адміністративних протоколи за вчинення адміністративних корупційних правопорушень, а саме 19.02.2016 року складено 2 адміністративні протоколи за вчинення адміністративних корупційних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, та 24.06.2016 року складено 2 протоколи за вчинення адміністративних корупційних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 172-7 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП. За результатами їх розгляду судом,  1 протокол закрито за відсутністю складу адміністративного правопорушення, в подальшому прокурором, який приймав участь у судовому  розгляді внесено апеляційну скаргу, 1 протокол повернуто на доопрацювання та 2 протоколи об’єднані судом та в подальшому закриті на підставі ст. 22 КУпАП, однак враховуючи, що вказані адміністративні правопорушення мають склад адміністративного правопорушення, прокурором прийнято рішення про оскарження постанови про звільнення від адміністративної відповідальності правопорушника.

            Крім того, з метою усунення значної кількості виявлених фактів порушень фінансового контролю Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури внесено 6 подань щодо призначення службових розслідувань по встановленню причин та умов, що сприяли допущенню порушень вимог антикорупційного законодавства.

            Зокрема, направлено подання на адресу Тростянецького ВП ГУНП в Сумській області щодо усунення порушень Закону України «Про запобігання корупції», а саме зазначенням неповної інформації слідчими в електронних деклараціях. Також складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, відносно одного із голів сільської ради, у зв’язку із порушенням ним корупційного законодавства в частині неповідомлення відомостей про конфлікт інтересів.

Особистий прийом та вирішення звернень

           Оперативними працівниками Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури  на особистому прийомі прийнято 31  громадян. Більшість скарг направлено за належністю.

Вирішено звернень – 46, задоволено – 4, направлено в інші відомства -32 звернення.

ЗМІ

Постійно підтримується зв'язок із громадськістю шляхом інформування про діяльність прокуратури, актуальні напрацювання.

Так, упродовж  2016 року підготовлено і здійснено 47 виступів у ЗМІ, з них:  36– в друкованих ЗМІ, 9 – інтернет, 2-телебачення.

Тростянецьким відділом Охтирської місцевої прокуратури спільно з Тростянецьким ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області за участі засобів масової інформації району 24.05.2016 проведено брифінг на якому проінформували про результати своєї роботи в поточному році, про стан дотримання законності на території району та актуальні питання, що потребують спільного вирішення усіма правоохоронними органами Тростянеччини.       

Сподіваюся, що наведена мною інформація сприятиме вжиттю органами влади у межах повноважень організаційно-практичних заходів, спрямованих на зміцнення законності у регіоні.

Дякую за увагу!